Fifa udsætter Israel-afklaring og iværksætter undersøgelse

3. OKT 2024 • 20:06SPORT

Fifa vil have en uafhængig komité til at vurdere, om Israel bør suspenderes af fodboldforbundet.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har atter udskudt at tage stilling til, om Det Israelske Fodboldforbund (IFA) skal suspenderes.

Siden april har Det Palæstinensiske Fodboldforbund (PFA) ved flere lejligheder anmodet om at få Israel suspenderet som følge af krigen i Gaza, men en afklaring er gentagne gange udskudt.

Det sker nu igen efter et møde i Fifas ledelse, men denne gang har udskydelsen en anden begrundelse, der indikerer, at en afklaring rykker nærmere.

Fifas magtfulde råd vil have sin uafhængige disciplinærkomité til at vurdere, om Israel forbryder sig på verdensforbundets regler.

- Fifa har gennemført en grundig undersøgelse i denne meget følsomme sag, og vi vil følge rådet fra de uafhængige eksperter om at iværksætte en undersøgelse, siger Fifa-præsident Gianni Infantino i en erklæring.

PFA beskylder sit israelske modstykke for brud på menneskerettighederne, diskriminering og racisme i sin nationale liga og for brud på Fifas vedtægter.

Palæstinenserne mener, at Fifa skal tage sin artikel 4 i brug. Den forbyder diskriminering af et land eller en folkegruppe.

Eksempelvis blev Rusland suspenderet af Fifa, efter at landet invaderede Ukraine i 2022.

IFA har afvist anklagerne.

PFA glæder sig over Fifas beslutning, skriver forbundet i en udtalelse.

- Vi ser det som et positivt skridt i retning af at adressere alvorlige overtrædelser af Fifas vedtægtsmæssige mål, menneskerettigheder og medlemsforeningernes rettigheder.

- Vi har tillid til, at den juridiske proces vil komme frem til en retfærdig løsning inden for den fastsatte tidsramme, lyder det.

Ifølge PFA er mindst 92 palæstinensiske amatørspillere blevet dræbt i krigen mellem Israel og den militante gruppe Hamas.

I tillæg til det er fodboldinfrastrukturen blevet ødelagt, ligaerne er blevet suspenderet, og Palæstinas landshold er blevet tvunget til at spille VM-kvalifikationskampe i udlandet, lyder det fra forbundet.

Konflikten mellem Israel og Hamas har været glohed siden 7. oktober sidste år. De seneste uger har konflikten bredt sig til Libanon, hvor Hizbollah-militsen holder til. Ligesom Hamas er den også støttet af Iran.

Reuters har kontaktet det israelske fodboldforbund for en kommentar.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT