Sygdom med listeria hos europæere er på sit højeste siden 2007
Sygdom med campylobacter og salmonella var de hyppigst rapporterede zoonosesygdomme i EU sidste år.
Forurenede færdigretter som koldrøget laks, kød- og mejeriprodukter er de mest almindelige kilder til sygdom med listeria.Sidste år nåede sygdomstilfælde i EU med netop listeria det højeste niveau siden 2007.
Det viser den årlige EU-zoonoserapport for 2023 fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, Efsa, og Det Europæiske Center for Forebyggelse af Kontrol med Sygdomme, Ecdc.
Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Zoonoser er sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
Årsagen til, at flere er blevet syge med listeria, kan være den aldrende befolkning i EU, skriver instituttet.
Over 21 procent af europæerne er over 65 år, hvilket øger risikoen for alvorlige symptomer med listeriainfektion.
Der blev sidste år rapporteret 2952 sygdomstilfælde med listeria i EU.
Sygdomstilfælde med campylobacter og salmonella var dog sidste års topscorer.
Her blev 148.181 tilfælde af campylobacter rapporteret sidste år. Året forinden var tallet 139.225.
Salmonella gjorde sig gældende i 77.486 sygdomstilfælde i EU i 2023.
I Danmark var sygdomstilfælde med salmonella i 2023 mere hyppigt end før coronapandemien.
1207 gange måtte danskere sidste år lægge sig under dynen efter at være blevet smittet med salmonella.
Det største salmonellaudbrud i 2023 i Danmark talte 31 registrerede sygdomstilfælde.
I alt var der 18 udbrud med salmonella sidste år, hvilket er en markant stigning fra 11 året forinden.
Udbruddene, der blev registreret i Danmark, var primært med salmonellavarianten Enteritidis. Den findes oftest i høns, kyllinger og æg.
Mennesker kan blive smittet ved kontakt med dyr eller fødevarer, som er inficeret med bakterien.
Smittekilden til et udbrud var stegt kyllingekød til kebab. Netop det udbrud var en del af et internationalt udbrud og talte over 200 patienter i 13 lande.
Der er ingen indikationer på, at danskproducerede æg eller kyllingekød var årsag til det salmonellaudbrud.
/ritzau/