Imam ved Imam Ali Moskéen bor i hus ejet af den iranske ambassade

18. OKT 2024 • 23:55INDLAND/KRIMINAL

Imam bor i en af i alt fem ejendomme, den iranske ambassade ejer, resten bruges i forbindelse med ambassaden.

Formand og imam ved moskéen Imam Ali Moske i København, Sayed Mohammed Mehdi Khademi, bor i et hus, der er ejet af den iranske ambassade, skriver Berlingske.

Imamen selv bekræfter over for mediet, at den iranske ambassade rigtignok ejer huset, han bor i, men vil ikke svare på yderligere spørgsmål. Også ambassaden bekræfter, at imamen siden 2007 har boet i huset, der ligger i København.

- Ambassadens optegnelser viser, at den pågældende ejendom blev købt i juli 2007, og at hr. Sayed Mehdi Khademi har boet i den siden da, lyder det i et skriftligt svar til Berlingske.

Tidligere har både imamen og moskéen afvist, at der er en forbindelse mellem Imam Ali Moskéen og det iranske styre.

Blandt andet lød det i 2009 fra imam Khademi, at han havde et forhold til den iranske ambassade, som "en dansker i udlandet" har det, hvor man henvender sig, hvis der problemer med pas, visum eller opholdstilladelse.

Berlingske skriver, at den iranske ambassade har i alt fem ejendomme i Danmark. Fire af dem udgør ambassade konsulat og ambassadørbolig, mens den sidste altså bebos af imam Khademi.

Ifølge Rasmus Elling, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i det moderne Irans historie, viser ambassadens ejerskab, at der er "en klar forbindelse" mellem moskéen og Iran.

Han kan derfor over for Berlingske ikke afvise, at Imam Ali Moskéen er under iransk indflydelse. Iran vil gerne have indflydelse og udøve "blød magt i Vesten", fortæller han, fordi landet bliver anset som en "slyngelstat" og er underlagt sanktioner.

Ifølge ambassaden er det dog ikke tilfældet. I et skriftligt svar lyder det til Berlingske, at moskéen ikke er et ministerium eller en institution i Danmark, og at den derfor ikke opretholder "et særligt forhold til dette religiøse center".

Da moskéen er den eneste shiamuslimske moské i København, kan det dog godt være, at ambassadens personale deltager i moskéens aktiviteter, lyder det videre.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT