Tidligere valgobservatør: Moldovisk EU-nej er et wakeupcall for Europa

20. OKT 2024 • 23:07UDLAND

Russisk indblanden i Moldovas folkeafstemning bør være "wakeupcall", mener landsformand for Europabevægelsen.

Hvis det foreløbige resultat af en folkeafstemning om Moldovas EU-ambitioner holder stik, er Putins mission lykkedes.

Det fortæller Jens-Kristian Lütken, der er landsformand for Europabevægelsen - en tværpolitisk organisation, som går ind for et stærkt europæisk samarbejde.

- Det er en rigtig, rigtig god aften for Putin, for det betyder, at Moldova bliver inden for den russiske intrasfære i stedet for at have som entydigt mål, at man vil europæisk integration, siger han.

Det foreløbige resultat sent søndag aften viser et klart nej.

Med næsten seks ud af ti stemmer optalt står nej-siden til 55 procent af stemmerne, mens ja-siden står til 45 procent i en folkeafstemning om Moldovas EU-ambitioner.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, der dog også rapporterer, at resultaterne kan ændre sig, da stemmer endnu ikke er optalt i hovedstaden Chisinau, som hælder i retning af slutte sig til EU.

Ifølge Jens-Kristian Lütken, der flere gange tidligere har været i Moldova som valgobservatør, er det veldokumenteret, at Rusland har forsøgt at blande sig i valget.

Politiet i Moldova har op til søndagens valg i landet anholdt flere hundrede personer, der mistænkes for at være involveret i et svindelsystem, hvor vælgere er blevet betalt for at afgive deres stemme.

Det er uklart, hvordan valgsvindlen skal være foregået, og hvordan vælgerne har modtaget betaling for deres stemmer - men embedsmænd i den moldoviske regering hævder, at prorussiske grupper tilbyder folk penge for at stemme nej til forfatningsændringen.

Politiet mener, at russiske kræfter står bag, og at op til hver fjerde vælger, der afgiver en stemme, kan være bestukket med russiske penge.

Hvis det viser sig, at Rusland har kunne påvirke afstemningen i en sådan grad, bør det være et "wakeupcall" for Europa, mener Jens-Kristian Lütken.

- Vi fra europæisk side skal frygte, hvis det her er en tendens, der begynder ved dette valg - at Rusland rent faktisk har mulighederne for at afgøre valg, hvis der er tale om meget svage demokratiske institutioner.

- Man kan frygte, at det her giver Putin blod på tanden til at forsøge i andre lande, siger han.

Om russisk indblanding har været med til at afgøre den moldoviske folkeafstemning eller ej, skal man under alle omstændigheder være opmærksomme på, at Rusland forsøger at påvirke valg og folkeafstemninger, lyder det fra landsformanden.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT