Orkanen Oscar rammer Cuba midt i omfattende strømnedbrud

21. OKT 2024 • 04:02UDLAND

Mens Cuba i tre dage har været ramt af landsdækkende strømnedbrud, er orkanen Oscar søndag aften gået i land.

Orkanen Oscar er søndag gået i land i Cuba, hvor befolkningen i flere dage har været ramt af et landsdækkende strømnedbrud.

Oscar har ramt landet søndag klokken 17.50 lokal tid, hvilket var klokken 22.50 dansk tid.

Den havde ved sin ankomst vindstød på op til 130 kilometer i timen og er dermed en kategori 1-orkan. Det er det laveste trin på en skala med fem trin over orkaners styrke.

Det var fra kort før middag fredag, at landets største kraftværk, Antonio Guiteras-kraftværket, satte ud og medførte landsdækkende strømsvigt.

Lørdag blev elforsyningen delvist genoprettet, før den kollapsede igen.

Søndag advarede landets præsident Miguel Diaz-Canel om, at regeringen ikke vil acceptere nogle uroligheder blandt befolkningen, mens strømsvigtet står på.

Nogle indbyggere har forsøgt at "forstyrre den offentlige orden", og det vil blive håndteret "alvorligt", lød det i en tale, som blev sendt på tv.

Cubas regering har sagt, at det meste af landet formentlig får strømmen tilbage inden mandag aften.

Minister for energi og mineindustri, Vicente de la O Levy, fortalte søndag således, at strømmen for de sidste vil blive genoprettet tirsdag.

I flere uger har der i Cuba været gentagne strømafbrydelser - ofte op til 10 til 20 timer om dagen over det meste af landet.

Lørdag sagde Miguel Diaz-Canel, at myndighederne i den østlige del af landet "arbejdede hårdt for at beskytte befolkningen og de økonomiske ressourcer", inden Oscars ankomst.

I hovedstaden, Havana, er der i de fleste nabolag intet lys som følge af strømsvigtet. Kun hoteller, hospitaler og få hjem, der har nødgeneratorer, er ikke mørklagte.

- Gud ved, hvornår strømmen kommer tilbage, siger den 41-årige mekaniker Rafael Carrillo til AFP.

Landet er i forvejen udfordret af høj inflation og mangel på mad, medicin, brændstof og vand.

Mange cubanere har grundet problemerne forladt landet. Mellem januar 2022 og august 2024 er 700.000 cubanske statsborgere taget til USA, viser tal fra de amerikanske myndigheder.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT