Avanceret scanner kan hurtigere opdage tegn på nyresygdomme

10. JUL 2024 • 16:41INDLAND/KRIMINAL

En ny teknologi fra Aarhus Universitet kan afsløre kroniske nyresygdomme, før der dannes arvæv i nyrerne.

Ved hjælp af en avanceret MRI-scanner har forskere fra Aarhus Universitet og Universitetshospital udviklet en teknologi, der kan opdage de tidligste ændringer i nyren.

På den måde kan man i fremtiden bremse udviklingen af arvæv i nyren, som på sigt kan sætte nyren ud af funktion.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

- Formålet er at stoppe udviklingen af arvæv i nyrerne, så patienter potentielt kan undgå at ende i dialyse, siger professor ved Aarhus Universitet Nikolaj Bøgh til Ritzau.

Han er hovedforfatter til et nyt studie om teknologien.

Ifølge ham vil teknologien kunne bruges på nyrepatienter, der er i højrisiko for at udvikle arvæv og derfor er tilknyttet hospitalet.

- Patienter vil i så fald slippe for at skulle have taget en biopsi, som kan medføre komplikationer hos patienten, og som ikke giver et billede af begge nyrer, siger han.

Det anslås, at mellem 500.000 og 600.000 mennesker i Danmark har en kronisk nyresygdom. Det skriver Nyreforeningen på sin hjemmeside.

Den nye teknologi kan modsat en biopsi scanne hele nyren. Her viser billedet, om stofskiftet i nyren danner fibrose, som er arvæv.

Det gør det muligt at påbegynde behandlingen tidligere.

- Metoden tager en helt ny tilgang, som fanger arvævet i opløbet ved at tage billeder af de byggesten, som fibrose består af, fortæller Nikolaj Bøgh.

For at kunne se udviklingen i scanneren, får patienten en særlig form for pyruvat, der er et naturligt stof i kroppens energiproduktion, ind i kroppen.

Ifølge Nikolaj Bøgh kan teknologien også bruges på andre organer i kroppen, som ligeledes kan danne arvæv.

- Stofskiftet har med stor sandsynlighed en tilsvarende effekt i hjertet eller leveren, men det kræver selvfølgelig, at der er nogen, der undersøger det nærmere, siger han.

Teknologien kan dog være svær at udbrede i klinisk praksis, da der indtil videre kun er omkring 24 af den type scannere i verden, fremgår det af pressemeddelelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

22. JUL 2024 • 21:24INDLAND/KRIMINAL
Telegram annulleret

SENESTE RITZAU