Statsministeren om Jacob Bundsgaard: Har gjort Aarhus til en fantastisk by

23. OKT 2024 • 13:13ERHVERV/POLITIK

Finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen roser Jacob Bundsgaard, der stopper i Aarhus.

Jacob Bundsgaard (S) får rosende ord med på vejen fra partitoppen i Socialdemokratiet, efter at han onsdag har meddelt sit stop som borgmester i Aarhus Kommune.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver i et opslag på Facebook, at Jacob Bundsgaard har ydet "en imponerende indsats" som borgmester gennem 13 år.

- Aarhus er en fantastisk by. Ikke mindst takket være Jacob. En by med stor kreativitet og liv, en skøn by for de mange studerende, og Jacob har kæmpet for at skabe større tryghed, skriver statsministeren.

Finansminister og tidligere borgmester i Aarhus Kommune Nicolai Wammen (S) giver sin efterfølger i Aarhus et lignende skudsmål med på vejen i afskedens stund.

- Aarhus har udviklet sig til en endnu bedre by, i den tid Jacob har stået ved roret, og han kan i den grad stoppe med rank ryg.

- Jacob har sat sine meget store positive aftryk på byens fantastiske udvikling, og han har været både en visionær og en dybt engageret borgmester, skriver Nicolai Wammen på Facebook.

Jacob Bundsgaard blev i august 2011 borgmester i Aarhus, da Nicolai Wammen valgte at stoppe for at stille op til folketingsvalget samme år.

I november 2013 sikrede Jacob Bundsgaard sig genvalg som borgmester ved kommunalvalget, og siden bevarede han borgmesterposten efter kommunalvalgene i 2017 og 2021.

Ved sidstnævnte valg skete det dog efter en valglussing til Socialdemokratiet.

Ifølge Århus Stiftstidende er det en kombination af dårlige meningsmålinger, en række lokale møgsager og muligvis også et pres fra statsminister Mette Frederiksen (S), der har fået Jacob Bundsgaard til at stoppe.

På et pressemøde onsdag afviser han, at han er blevet presset ud af toppen i Socialdemokratiet.

- Jeg har orienteret statsministeren for et par dage siden om, at jeg har truffet den beslutning, siger Jacob Bundsgaard.

Også Nicolai Wammen afviser denne spekulation.

- Det er det rene vrøvl, siger finansministeren til TV 2.

Jacob Bundsgaard blev medlem af byrådet i Aarhus tilbage i 2002, dengang Socialdemokratiet for en gangs skyld havde mistet borgmesterposten til Venstre.

Fra 2018 til 2022 var Jacob Bundsgaard også formand for Kommunernes Landsforening (KL).

Han træder tilbage 6. november efter næste byrådsmøde. Han er lige nu næstformand i KL, hvor der skal findes en afløser.

Det er endnu uvist, hvem Socialdemokratiet vil indstille som ny kandidat til at blive borgmester. Favoritten er Anders Winnerskjold (S).

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT