Rigsrevisionen finder regelbrud i 6 ud af 15 spionchefers løn

25. JUN 2024 • 12:37ERHVERV/POLITIK

En chef i FE har fået udbetalt 130.000 kroner for meget i en periode på over et år, viser revision.

Ud af en stikprøve, hvor 15 chefers løn- og ansættelsesforhold i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er blevet undersøgt, er der fundet regelbrud ved 6 af cheferne.

Det er en af konklusionerne i en juridisk-kritisk revision af spiontjenesten foretaget af Rigsrevisionen, der fører tilsyn med offentlige myndigheder.

Her konkluderer Rigsrevisionen overordnet, at FE's "forvaltning af løn- og ansættelsesmæssige dispositioner er langt under det niveau, man kan forvente af en statslig ansættelsesmyndighed".

Den fulde rapport fra Rigsrevisionen er tirsdag blevet offentliggjort af forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Forsvarsudvalget. Ritzau har tidligere har fået aktindsigt i en enkelt side, der beskrev fejl i registrering af arbejdstid hos spiontjenesten.

Rapporten nævner et eksempel, hvor en chef hos FE er blevet "indplaceret på et trin højere end aftalt". Det har betydet, at chefen fra maj 2022 til august 2023 har fået udbetalt cirka 130.000 kroner for meget i løn.

Et andet eksempel er en chef, der fra maj 2023 til august 2023 har fået dobbelt pension. Det svarer til 46.000 kroner for meget i perioden.

Derudover er der tre sager, hvor efterretningstjenesten ikke har kunnet dokumentere chefernes faste løn, da "det ikke var muligt at fremskaffe ansættelseskontrakter".

- Rigsrevisionen finder derfor, at Forsvarets Efterretningstjeneste snarest bør gennemgå samtlige ansatte chefers løn- og ansættelsesforhold for at sikre regeloverholdelse, står der i rapporten.

I alt har Rigsrevisionen undersøgt 58 sager i sin stikprøve. Her er der fundet fejl i 31 procent af sagerne.

Eksempelvis er der også fundet regelbrud i 8 ud af 13 gennemgåede sager om over- og merarbejde.

Torsdag lød det fra fungerende FE-chef Svend Larsen i en skriftlig kommentar, at der er iværksat en "omfattende modernisering af hele vores økonomistyring".

- FE tager Rigsrevisionens kritik meget alvorligt. FE’s økonomi er underlagt en særlig fortrolighed, og så meget desto vigtigere er det naturligvis, at vi ikke begår fejl.

- Vi er i fuld gang med at rette op på de forhold, som Rigsrevisionen har peget på, skrev Svend Larsen.

Ifølge Ekstra Bladet skal efterretningstjenesten også spare over 100 millioner kroner ud af en årlig bevilling på 1,4 milliarder kroner. Det er dog ikke bekræftet fra hverken FE eller forsvarsministeren.

Troels Lund Poulsen har tidligere udtalt sig meget kritisk om rodet i regnskaberne og sagt, at det ikke er givet, at staten dækker et eventuelt underskud.

Onsdag var han ikke klar over, om der "potentielt er et meget stort økonomisk problem" i spiontjenesten. Det havde han bedt om at få et overblik over.

Forsvarets Efterretningstjeneste er også blevet sat under "skærpet tilsyn" af Rigsrevisionen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU