Økonomien er kommet bedre fra land i år end ventet

28. JUN 2024 • 08:31ERHVERV/POLITIK

Danmarks Statistik har opjusteret sin opgørelse af bruttonationalproduktet for første kvartal i år.

Det ser ud til, at det danske bruttonationalprodukt (bnp) for årets første tre måneder ikke udviklede sig så slemt som først antaget.

Danmarks Statistik har fredag morgen revideret sin oprindelige opgørelse af bnp-tallet, så væksten i første kvartal nu er angivet til minus 1,4 procent.

Det er 0,4 procent bedre end ved den første opgørelsen af tallene, der blev foretaget for en måneds tid siden.

Bnp er et forsøg på at beregne aktiviteten i en økonomi ud fra værdien af et lands produktion.

Og selv om tallene altså fortsat viser, at dansk økonomi kom skidt fra start i år, så står det knap så galt til, som det først så ud til.

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank er heller ikke det mindste bekymret.

- Flere dele af økonomien viser enormt flotte takter, hvor ikke mindst beskæftigelsen brager frem.

- Desuden er dykket i dansk BNP ikke så stort, som først antaget, og det fortæller en del om, hvor varsom man skal være med at overfortolke på de her BNP-tal. Tallene er behæftet med en god portion usikkerhed, skriver han i en kommentar til tallene.

Usikkerheden understreges af, at Danmarks Statistik også har opjusteret bnp-tallene for perioden fra 2020 til 2023.

Det har betydet, at den samlede vækst i disse fire år er gået fra 9,2 procent til 9,8 procent. Alene i 2023 har opgørelsen ændret sig fra 1,9 procent til 2,5 procent.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv mener, at den markante opjusteringen af bnp er en påmindelse om, at man skal også skal kigge på andre nøgletal - særligt beskæftigelsen - når man skal vurdere udviklingen i dansk økonomi.

Og så minder han om, at beregningen af bnp er en vanskelig øvelse i disse år

- Nedlukninger i forbindelse med corona-epidemien, væsentlige ændringer i en række priser samt en væsentlig stigning i produktionen i udlandet under dansk ejerskab har simpelthen gjort det mere vanskeligt at opgøre et retvisende nationalregnskab, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU