Mindre danske virksomheder kan blive ramt hårdt af Trump-told
Små og mellemstore virksomheder eksporterer for 12 milliarder til USA årligt, men producerer mindre i landet.
Små og mellemstore virksomheder har ikke i lige så høj grad som de store selskaber produktion indenfor toldmurene i USA, og derfor vil de blive ramt relativt hårdere af en eventuel Trump-told.De små og mellemstore virksomheder har en eksport til USA i omegnen af 12 milliarder kroner, og derfor vil virksomhederne lytte bekymret med, når den nye amerikanske præsident mandag indsættes og holder tale.
Det siger Jakob Brandt, direktør i SMVdanmark, der repræsenterer de små- og mellemstore virksomheder.
- For den enkelte virksomhed kan det jo simpelthen blive overlevelseskritisk, hvis man har satset meget på det amerikanske marked og dermed kan få en meget høj afgift, siger han.
Donald Trump har truet med at hæve toldsatserne mod Danmark, men uden at blive mere konkret.
Hvis ikke Danmark hjælper USA med at få kontrollen med Grønland, vil USA i stedet hæve toldsatserne, lød det for nylig fra den tiltrædende præsident.
USA er Danmarks største eksportmarked, hvortil danske virksomheder hvert år sælger for omkring 300 milliarder kroner.
Ifølge Dansk Erhverv kommer 75 procent af den danske vareeksport til USA fra virksomhedernes fabrikker i USA.
Det vil typisk være store danske virksomheder.
Dansk Erhverv er påpasselig med at udtale sig mere konkret om Trumps trusler, for ingen aner, om de bliver til virkelighed, og i så fald hvordan.
I en kommentar siger direktør Morten Langager, at der for både små og store virksomheder er "usikkerhed om spillepladen".
- Men vi følger situationen tæt og indgår ikke i spekulationer. Og hvis spillepladen ændres, så vil vi og virksomhederne tage bestik af situationen og agere derefter. Og hvis der er noget, danske virksomheder kan, så er det at agere og tilpasse sig.
Det er da heller ikke sådan, at virksomhederne bare vil lægge sig ned og give op, hvis der kommer en told, og mange har også gjort sig deres forberedelser, siger Jakob Brandt.
En mulighed er eksempelvis, at man kan flytte dele af sit lager til USA og dermed være indenfor toldmurene.
- Der er bekymrede miner derude, men erhvervsledere er vant til at håndtere pludseligt opståede kriser, siger Jakob Brandt.
Men derfor er der stadig nervøsitet.
- Vi ved ikke, hvad sandsynligheden er for, at tolden kommer. Trump spiller på uforudsigelighed. Og er der noget, vi ikke bryder os om i erhvervslivet, er det uforudsigelighed, siger Jakob Brandt.
/ritzau/