Fra næste valgperiode er det slut med dobbeltløn til borgmestre

22. OKT 2024 • 07:56ERHVERV/POLITIK

Nye regler betyder, at borgmestre og regionsrådsformænd vil blive modregnet i eftervederlag ved nyt job.

Fra næste valgperiode vil det ikke længere være muligt for afgående borgmestre og regionsrådsformænd at få dobbeltløn i en periode.

For her træder nye regler for eftervederlag i kraft, skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Frem over vil borgmestre og regionsrådsformænd blive modregnet i deres eftervederlag, hvis de stopper for at begynde i et nyt job uden for politik. Den regel gælder i forvejen for folketingsmedlemmer og ministre.

- Borgmestre og regionsrådsformænd varetager vigtige hverv, og derfor skal de også have rimelige vilkår, når de går af. Det er helt afgørende for vores lokaldemokrati, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i meddelelsen.

- Men det skal være et sikkerhedsnet - og ikke en "dobbeltløn" - og derfor ændrer vi nu reglerne.

Regelændringen har været længe undervejs.

DR beskrev i september, at Socialdemokratiet og Venstre allerede for tre år siden lagde op til at ændre reglerne for borgmestres dobbeltløn.

Politikeres eftervederlag afhænger af, hvor længe en politiker har siddet i embedet. Det er et beløb, som politikeren får udbetalt, når politikeren stopper.

En borgmester kan efter otte år som borgmester få det maksimale vederlag på 12 måneders løn.

Ifølge DR er det typisk mellem 500.000 kroner og lidt over en million kroner, som en afgående borgmester får i det første halve til hele år efter fratrædelse.

Med de nye regler vil afgående borgmestre og regionsrådsformænd dog fortsat have ret til et eftervederlagsbeløb uden modregning på 157.564 kroner. Samme ret har folketingsmedlemmer.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT