Konkurrencebekymringer kan blokere for Novo-opkøb

22. OKT 2024 • 08:48ERHVERV/POLITIK

Eksperter mener, at konkurrencemyndighederne kan blokere for Novos køb af påfyldevirksomheden Catalent.

Novo Holdings fortalte i februar, at investeringsselskabet havde indgået aftale om at købe Catalent, der fylder medicin på emballage for en række medicinalvirksomheder, heriblandt Novo Nordisk, som Novo Holdings ejer hovedparten af.

Men handlen, der har en værdi af mere end 110 milliarder kroner, risikerer at falde helt eller delvist til jorden.

Finans har talt med en række eksperter, der mener, at der er en risiko for, at de amerikanske konkurrencemyndigheder måske ikke vil godkende handlen.

Det sker, hvis de vurderer, at Novo Holdings overtagelse af Catalent til betyde, at andre medicinalselskaber vil få sværere ved at få påfyldt deres medicin.

I forbindelse med købet af Catalent vil Novo Nordisk overtage tre af Catalents fabrikker.

Det har blandt andet vakt bekymring hos konkurrenten Eli Lilly, der konkurrerer direkte med Novo Nordisk om det lukrative marked for behandling af diabetes og svær overvægt.

Også den demokratiske senator Elizabeth Warren har bedt konkurrencemyndighederne sikre, at handlen ikke stiller Novos konkurrenter dårligere.

Catalents topchef, Alessandro Maselli, forsikrede mandag, at selskabet vil honorere eksisterende kontrakter, og at de øvrige kunder fortsat vil have samme adgang til påfyldning som hidtil.

I sidste uge slog Novo Nordisk desuden fast, at de tre fabrikker, som man efter planen overtager, ikke producerer Eli Lillys topsællerter, Mounjaro og Zepbound, som ligger i direkte konkurrence med Novos egne Ozempic og Wegovy.

Ifølge Finans' oplysninger findes der mere end 20 andre underleverandører verden over, der tilbyder påfyldning af medicin på de penne, der bruges til at injicere eksempelvis Wegovy ind i kroppen med.

Novo Holdings ejes af den erhvervsdrivende Novo Nordisk Fonden, der støtter almennyttige formål inden for sundhed, bæredygtighed og forskning.

Fonden havde med udgangen af sidste år en egenkapital på hele 1100 milliarder kroner og har 100-års jubilæum i år.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT