Hun mener dog, at de mange flere underretninger sandsynligvis ikke kun kan tilskrives specifikt bornholmske forhold. Som i andre udkantsområder er der nemlig her på øen særligt mange sociale problemer. Problemer, der går i arv.
– Der er mange fattige familier på Bornholm, som mangler forældreredskaber og guidning i forhold til, hvad deres børn har behov for tidligt i livet. Måske fordi de selv er vokset op i belastede familier. Det er en svær nød at knække, og jeg tror, at det kan være en grund til, at vi har de underretningstal, vi har, siger Karina Elkjær.
Som leder af Det Gule Team, kan Karina Elkjær fra nærmeste hold konstatere, at mange børn har det skidt, fordi de lever med et konstant krav om at skulle præstere.
– I Det Gule Team ser vi angst, skoleværing, tristhed og begyndende depression. Og det har sin grund i præstationskravene til de unge. De føler, at de skal være den bedste, den sødeste, den frækkeste og den dygtigste. Og alt bliver eksponeret på sociale medier, hvor der også sker mobning og krænkelser. Det har meget stor betydning, siger Karina Elkjær.
Tendensen med en stigning i underretninger findes ikke kun på Bornholm. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der på landsplan i 2020 var 135.919 underretninger. Det tal er en stigning fra 97.288 underretninger i 2015.