Spis sne med Sune på amerikansk manér

Spis sne med Sune på amerikansk manér
DELUXE | FAMILIE | Søndag 18. december 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | FAMILIE | Søndag 18. december 2022 • 05:30

Pak børn og barnlige voksne sammen og tag ud i det meget smukke sneklædte landskab. Pak også en kop, en ske til hver person og en hjemmelavet sirup.

 

 

 

 

 

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm.

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.

 

 

Nu kom der sne igen, så jeg håber, at du har fryseren fyldt op med ting, du har samlet gennem hele året. Måske har du også lavet marmelader, syltet nogle skovløg eller også har du, ligesom mig, bare spist det hele, mens det var at finde i naturen.

Da jeg i morges var ude at gå tur med en glad hund og en fuldstændig vanvittig optimisme i forhold til at finde spiselige ting i naturen, gik det hurtigt op for mig, at selv de judasører, som jeg regnede med at kunne finde på nogle gamle hyldebuske, også var dækket af sne.

Når man kender sine områder godt, så ved man også, hvor tingene gror, og jeg kom til at tænke på, at jeg aldrig har lavet en opskrift med blåbær. Måske er det, fordi man altid bliver suget helt bleg og tynd af alle de flåter, som nærmest angriber én, når man synes, at man da trods alt har fortjent blåbær efter en fejlslagen kantareljagt.

I næste nu kom jeg i tanke om, at jeg faktisk havde en pose frosne bær… altså bare nogle jeg havde købt, og det er jo lidt snyd, når man skal finde noget i naturen.

Gennem året er det blevet til en del opskrifter, der starter med at lave en sirup af et eller andet. Måske har man stadig noget stående, eller kan man lave en af købte bær efter eget valg.

Er man i tvivl om, hvordan man laver en anden sirup end den, jeg kommer med opskriften på i dag, så er der heldigvis råd for det i min nye bog, Vildt Sulten.

I de andre opskrifter har jeg brugt sukker, men i denne her vil jeg igen hive fat i honningen fra Christiansø. Når vi alligevel har stjålet den fra de hårdt arbejdende bier, så skylder vi også, at den bliver brugt.

Lav gerne flere forskellige sirupper. Pak nu børn og barnlige voksne sammen og tag ud i det meget smukke sneklædte landskab. Pak også en kop og en ske til hver person. Husk sirupperne.

Nu har de fleste nok gættet, hvad der skal ske. I Guds eget land er der et koncept, der hedder Snow Cones, hvor man nærmest høvler spåner af is, kommer dem op i en papbæger og hælder sirup over. Det bliver nærmest en blandning af den granité, som fancy restauranter serverer til deres østers og den bedste slush ice. Altså lige bortset fra, at siruppen er lidt sundere.

Det er supernemt. Find et sted hvor sneen er uberørt (indsæt selv joke om gul sne), lav en snebold og kom den op i en kop. Hæld en god portion af sirup over og stik så ungen en ske til at spise den med. Det er sjovt og meget nemt.

Nogle gange er det oplevelserne man husker mere end selve måltidet. Det er nok tilfældet her, men det er sjovt at spise sne, når den ovenikøbet smager godt. Samtidig kommer man til at fryse tilpas meget, så varm gløgg er et must bagefter. Her er du nok nødt til at gå på tidende.dk, for at finde den bedste opskrift.

 


 

Sirup

Der findes ale mulige måder at lave sirup på. Den dyreste (med vore dages energipriser) er nok sirup af birkesaft. Her skal man bruge 10 liter birkesaft og man ender med cirka 1 dl sirup.

Måden man laver den på er ganske simpel: kog saften ind til den er tyk.

 

Grundsirup

1 del vand til en del sukker. Tilsæt smag: det kan være bær, vanille, andre krydderier eller noget helt tredje.

Kog det hele forsigtigt sammen til det tykner. Husk at det bliver væsentligt tykkere, når det er afkølet.

Siruppen, som jeg har brugt i denne uge, består af honning og blåbær.

To store skefulde god honning til en dl blåbær.

Det skal ikke koges ind – bare varmes nok op til at bærrene springer, og honningen får en smuk farve.

Byt gerne blåbærrene ud med andre bær.

Hvad med at koge en tonic lidt ind, komme lidt mere sukker i og måske saften fra en citron. Lad den køle lidt af og hæld så gin i. Det må ikke blive tyndt igen…

Værsåartig: Gin & Tonic Snow Cones..

God 4. søndag i advent.

 

 

 

 

Sne

Findes overalt, når det er frostvejr. Husk kun at bruge uberørt sne fra et nogenlunde rent sted.

Sne er porøst, frosset vand, der i form af snefnug falder som nedbør. Hvert snefnug består af snekrystaller. Det påstås, at der aldrig er to, der er ens. Fordi sne er sammensat af små, ru partikler, er den et kornet materiale. Dens struktur er åben, og sne er blød, medmindre det udsættes for eksternt tryk.

Sne dannes i almindelighed, når vanddamp fryser omkring en urenhed højt oppe i Jordens atmosfære ved temperaturer under 0 °C (uden først at passere flydende form) og derefter falder ned til jordoverfladen. Som nedbør kan sne være blandet med regn, og nedbøren betegnes så som slud.

 

 

 

Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT