Skole vil bygge orangeri til undervisning

NOTITS | ABONNENT | 2. MAJ 2023 • 15:34
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
2. MAJ 2023 • 15:34

Åvangsskolen i Rønne vil etablere et grønt og bæredygtigt læringsmiljø.

I de seneste år har Åvangsskolen i Rønne arbejdet på at omdanne sine udearealer for at sikre inspirerende og motiverende lærings- og legerum for skolens elever udendørs. I den forbindelse ønsker skolen nu at opføre et orangeri, der skal fungere som et grønt og bæredygtigt læringsmiljø, værested for skolens elever og ramme om fællesskaber, der fremmer elevernes trivsel.

Det fremgår af dagsordenen til natur-, miljø- og planudvalgets møde onsdag.

Kommunalpolitikerne skal tage stilling til en anlægsbevilling på netto 261.250 kroner til projektet. Der er endnu ikke søgt om byggetilladelse til etablering af orangeriet, da Åvangsskolen afventer politisk stillingtagen til finansiering af projektet.

Åvangsskolen har selv søgt og fået bevilget penge fra eksterne fonde, der sammen med en egenfinansiering fra skolens driftsmidler og øvrige midler gør det muligt at etablere orangeriet. Skolen søger desuden om tilskud fra flere fonde for at kunne nedbringe sin egen andel af den samlede finansiering. Som følge af annoncerede prisstigninger i 2023 besluttede Åvangsskolen at indgå kontrakt om indkøb af orangeriet i december 2022. Første rate på 156.150 kroner er afholdt på en mellemregningskonto.

Orangeriet er det seneste element i skolens projekt Den grønne ø? med etablering af bålsted, flere bordbænkesæt, højbede, en skolehave og redskaber, der benyttes i forbindelse med undervisningen. Formålet er blandt andet at etablere udearealer, der kan skabe fokus på klima, biodiversitet og den nære natur, samt styrke skolens indsats inden for natur og udeliv ved at skabe fysiske rammer, der kan engagere, inspirere og skabe viden. Det er ligeledes en ambition, at området skal bidrage til at styrke samarbejdet mellem Åvangsskolen og områdets børnehaver i forbindelse med overgangen fra børnehave til skole.

Økonomi

Budget

Etablering af orangeri 632.500 kroner

Ekstern finansiering (netto)

Villum Fonden 165.000 kroner

Nordea-fonanden 177.375 kroner

Nordea Lokalpulje 28.875 kroner

I alt 371.250 kroner

Yderligere finansiering

Åben Skole-pulje 120.000 kroner

Åvangsskolen 71.250 kroner

Fælles Skole 70.000 kroner