Skjulte eventyr i Listeds fantastiske natur

Skjulte eventyr i Listeds fantastiske natur
DELUXE | LISTED | ABONNENT | 26. FEB 2022 • 10:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | LISTED | ABONNENT
26. FEB 2022 • 10:30

 

Det tidligere fiskerleje Listed har mange skjulte eventyr, lige fra mange millioner år gamle sorte lavaer ved Gule Hald til Jørgens Utzons gemte, sekskantede vandværk fra 1951. Samtidig findes udenfor Listed Bornholms tykkeste egetræ, og så vokser der langs landevejen ved Vaseåen en plante, der ikke findes andre steder i landet. Vellugtende hestehov blomstrer i februar.


Gule Hald med de gule laver. Foto: Jacob Jepsen

 

Mod Gule Hald

Den lille halvø mod havet har fået navnet Gule Hald på grund af klippernes gule laver. Stedet er et fast mål for alle med interesse for geologi. Det meste af halvøen består af diabas, som skærer sig gennem den grovkornede Svaneke-granit. Diabas var flydende magma, der størknede som sort lava. Svaneke-granit er den yngste af øens granitter, dannet for 1,4 milliarder år siden. Efter hævningen af området opstod der dybe sprækker, hvorfra den sorte lava kunne presse sig frem.

Alle øens sprækkedale er skabt på samme måde. De fleste steder er diabasen fjernet af erosion og istidens smeltevand, men ved Gule Hald kan lavaen stadig ses. På tværs af den sorte lava findes også nogle gange af en langt yngre sandsten. Det viser, at stedet på et tidspunkt har ligget under havets overflade, hvor havbundens sand dækkede revnerne. Da området senere hævede sig over havets overflade, hærdede sandet sig til en hård sandsten. I den sorte lava ses talrige runde huller – det er geologernes borehuller, der har afsløret, at stedet lå syd for Ækvator dengang.

Med folderen i hånden fortsætter turen ad stien langs kysten. Bemærk de smukke gamle fiskerhuse langs stien. Ved punkt 2 ses en lang skanse, anlagt ligesom andre af øens skanser, som kystforsvar omkring 1800. Derefter går man over Vaseåen på den buede bro. Om efteråret er åen god for ørreder på vej til gydepladserne, mens de i februar synes, der er for meget brusende vand i åen. Stien langs klippekysten går til venstre mod Svaneke. Der er to kilometer. Denne rute følger pilen til højre op til landevejen.

Vellugtende hestehov blomstrer i februar, arten findes ikke andre steder i landet. Foto: Søren P. Sillehoved



Vellugtende hestehov, en botanisk sensation

Langs landevejen vokser en plante der ikke findes andre steder i Danmark. Det er den lille vellugtende hestehov, der ligesom andre, men større hestehov blomstrer tidligt på året. I modsætning til almindelig hestehov er bladene fremme samtidig. Arten kommer fra Afrika. Allerede sidst på året kan de første lyserøde blomster ses. Ellers sker det i perioden februar-marts. Navnet skyldes duften af kanel.

Måske stammer den fra haven ved Bolsterbjerg, men senere udplantet i en have i Listed og derfra har den spredt sig på begge sider af landevejen. Arten fandtes ikke før 1960.

Arkitekten Jørgen Utzon tegnede vandværket i Listed 1951. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Jørgen Utzons vandværk

Herfra følger man sporet gennem skoven til det lille sekskantede vandtårn fra 1951. Den ukendte arkitekt Jørgen Utzon (1918-2008) tegnede både Svanekes berømte vandtårn og det mere ukendte vandværk i Listed året 1951. Dengang syntes mange, at Svanekes vandtårn var halvgrimt. Da han seks år efter blev verdensberømt for at tegne Operahuset i Sidney, syntes alle pludselig deres vandtårn var halv pænt. Ikke mange kendte til vandværket i Listed.

Han tegnede det med sekst skarpe kanter, udluftningen øverst er med plader af zink. Vandværket er bygget af tilhugget granit. Fra undergrunden i Listed pumpes vandet op, og derfra føres det til vandtårnet i Svaneke. Alle borgere i Svaneke får således vand fra Listed. Begge bygninger er fredet.

 

 

Kandelaber-egen

Fra vandværket slynger sporet sig gennem skoven og langs åen. Senere må man krydse åen over en lille bro, og kommer frem til en asfalteret landevej. På den modsatte side af landevejen findes Bornholms tykkeste egetræ, den såkaldte kandelaber-eg med en alder på cirka 300 år og en stammeomkreds på over syv meter. Det er nummer fire i folderen, træet er fredet.

Derefter følger sporet landevejen mod Listed til de første huse, hvor ruten går til venstre ad en klippet sti med græs. Efter de sidste huse vandrer man med udsigt over de åbne marker og kommer efter 800 meter frem til Lillehøjsvej, der følges til højre.

Vejen er en af landets smukkeste gamle hulveje, der i ældre tider førte folk fra Listed til markerne bag byen. Et område der i ældre tider blev kaldt ”Troldageren”. Måske skyldes det fortidens overtro om trolde og andre væsener, som boede nede i højene. Her findes flere store gravhøje fra bronzealderen (1700 før Kr.-500 efter) der rejser sig markante over landskabet. Der er kun offentlig adgang til Lillehøj. Det er nummer 6 på kortet, og derfra er der en smuk udsigt over Listed og klippekysten. De andre gravhøje er Storehøj eller Elverhøj med en stenrøse.

Nummer 7 er Listed Havn. Turens endemål. Engang var det et aktivt fiskerleje med talrige fiskerbåde. I vore dage bruges havnen mest til fritidsbåde og joller. Ved havnen er der en berømt sølvsmed med café om sommeren samt en butik med alt til smukke hjem. Navnet Listed skyldes den smalle klippekyst, der næsten ligner en fodliste. Allerede i 1300 var der et fiskeleje i Listed. En gammel beretning kan fortælle, at bispen i Lund befalede sin foged på Hammershus at anlægge seks små sildeboder ved Lysta.

Det sidste er kun historie, det samme gælder for turen. Sporet omkring Listed er slut.

Rigtig god tur.

 

 

Fakta

Projektet ”Spor i landskabet” har sammen med Nordea Fonden og Miljøministeriet for år tilbage skabt utallige vandreture i private områder over hele landet. Naturligvis i samarbejde med private lodsejere. På Bornholm findes der flere af dem.

Denne rute starter på Listed Havn. Turen er på cirka tre km og afmærket med gule pile.

Fra havnen følger man kystvejen mod øst. Ved et åbent område med en parkeringsplads ses en gul kasse med teksten: Spor i landskabet. Her ligger gratis foldere med kort over turen. 

FÅ ABONNEMENT