Livreddere stopper badegæster på vej ud i farlige situationer

Livreddere stopper badegæster på vej ud i farlige situationer
Livredderne ved Sandvig og Balka Strand har generelt travlt med forebyggende indsatser. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 3. AUG 2022 • 14:10

I sidste uge havde livredderne på Balka igen en livreddende aktion over for badegæster på et såkaldt sup-board, og i det hele taget har livredderne haft travlt den forløbne uge med indsatser over for badegæster med flydegenstande.

 

I cirka 95 procent af de situationer, hvor livredderne på de danske strande rykker ud til folk i livsfare, er det vinden, der er årsag til den farlige situation. I sidste uge blev en gruppe badegæster på sup-boards ved Balka Strand fanget i fralandsvind, og de mange vindrelaterede hændelser får livredderne til igen at opfordre lokale og turister til at passe på vinden, og vælge en strand med livreddere.

– Siden vi åbnede livreddertårnene denne sommer, har vi hver uge haft redningsaktioner, hvor badegæster er blevet taget af fralandsvind eller fanget i revlehuller. Særligt fralandsvinden har overrasket og skabt farlige situationer, hvor badegæster på sup-boards eller andre flydemidler ikke har haft kræfter til selv at komme i land og er drevet længere og længere ud, fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning.

Han påpeger, at selvom man ikke mærker vind inde ved land, kan det pludselig tage til, når man kommer bare en smule længere ud, og driver man først ud, kan det gå meget hurtigt. Han opfordrer derfor til, at badegæster vælger en strand med livreddere, som vil varsle om dagens forhold og dermed risici, og som er klar til at træde til, hvis du skulle få problemer i vandet. På Bornholm er livredderne til stede på Balka og i Sandvig.

Stopper badegæster

Livredderne har indtil videre på landsplan haft 16 såkaldt røde aktioner, hvor en eller flere personer vurderes at have været i livsfare. Heraf har de 15 aktioner været vindrelaterede, som situationen i sidste uge på Balka.

Men ud over de livreddende aktioner, har livredderne haft adskillige forebyggende aktioner, hvor de rent faktisk har stoppet badegæster på vej ud på blandt andet sup-boards, bodyboards eller luftmadrasser i fralandsvind.

En anden risiko som livredderne de kommende dage vil være meget opmærksomme på, når meteorologerne lover massiv varme, er varsler om tordenvejr, der somme tider følger med de varme dage. Hører man tordenbulder, mens man er i vandet, anbefaler livredderne, at man straks søger op på land.

– Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Hvis du bliver ramt af et lyn, eller lynet slår ned tæt på dig, kan du blive slået bevidstløs, og så er det en meget farlig situation at opholde sig i vand. Søg indendørs eller ind i en bil, hvis du har mulighed for det. Ellers er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andet, der rager op i luften, og derfor skal du aldrig søge ly sådanne steder, siger Anders Myrhøj.

Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne og hejse det røde flag.

 

 

Nøgletal fra livredderne i uge 30

Sandvig: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner og 202 oplysende indsatser

Balka: 1 livreddende aktion, 2 førstehjælpsaktioner, 4 forebyggende aktioner og 252 oplysende indsatser