Kun på dette særlige sted finder man fem forskellige anemonearter

Kun på dette særlige sted finder man fem forskellige anemonearter
Blegblå anemone ligner en hvide margerit med lyseblå underside.
DELUXE | ABONNENT | 29. APR 2023 • 15:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
29. APR 2023 • 15:30

Blegblå anemone er et mysterium. Den blev første gang fundet på Bornholm i 1888 ved Maglegård i nærheden af Svaneke. Senere blev arten set i små østbornholmske skove, men ingen andre steder i landet.

Der kan om foråret opleves fem forskellige arter af anemoner i Troldeskoven øst for Badehotel Stammershalle. Det kan man ingen andre steder på Bornholm. I den lille naturskov kan man samtidig se hvide, blå, gule og svovlgule anemoner med lysegule blomster. Sidstnævnte er en smuk krydsning mellem gul og hvid anemone. Stedet store botaniske seværdighed er blegblå anemone, der kun vokser i små private skove på Østbornholm, men ikke andre steder i Danmark. I Troldeskoven er der mange, den blomstrer i maj.

 


Under klippepartiet findes en stor sten, der laver en hule. Her fandt man en boplads fra jægerstenalderen.

 

Historien om Troldeskoven

Oprindelig tilhørte skoven den nærliggende Kjølleregård. Allerede i 1700-tallet blev skoven kaldt Elverhøj efter et klippefyldt højdedrag med mørke huler. Derfor kan man ikke skrive om Troldeskoven uden at nævne det flotte gamle Badehotel Stammershalle. Det blev bygget som sommerbolig for en rig tysker i 1911. Hotellet blev i 1930 kaldt for Elverhøjskroen, og ejeren lavede en zoologisk have med bjørne, løver og andre dyr. Resterne af Bjørnegrotten er stadig inde i Troldeskoven. Stednavnet Elverhøj er heller ikke bornholmsk. Elverfolket levede på Sydsjælland, men måske skyldes det ejerens ønske om et sjovere navn end Kjølleregårdsskoven. Troldeskoven er en privat skov med offentlig adgang.

Navnet Troldeskoven skyldes ikke trolde, men træernes krogede former, ofte med stedsegrønne vedbend eller lange lianer af kaprifolier, det kan næsten ligne urskov. Træerne i skoven består af aske, elme, ahorn og kirsebær. Mange elmetræer er væltede på grund af elmesyge. Skoven vokser på gammel havbund, og under de væltede træer ses en jord med runde strandsten. Allerede i marts blomstrer de blå anemoner. Senere de hvide og gule anemoner. Der ses også mange lærkesporer i forskellige farver og senere orkideer. Den tyndaksede gøgeurt blomstrer hele maj. Samtidig synger nattergalen, og gøgen kukker. Der er så dejligt i skoven uden trolde.

 


Blå anemone kan endnu ses på mørke steder i Troldeskoven.

 

Blegblå anemone er et mysterium. Blomsten er hvid og ligner en margerit med lyseblå underside. Bladene ligner hvid og gul anemone. Den blev første gang fundet på Bornholm i 1888 ved Maglegård i nærheden af Svaneke. Senere blev arten set i små østbornholmske skove, men ingen andre steder i landet. Der er mange teorier om forekomsten.

Arten kan minde om den helt blå balkananemone, der kan købes i alle planteskoler.

Naturmanden Finn Hansen mente engang, den bornholmske forekomst skyldes godsejeren Peder Oxe (1520-1575). Han havde som ung været på rejse i Sydeuropa med en botaniker. I Norditalien havde han taget en blå balkananemone med hjem og klonet den med en hvid anemone. Han ejede både Gisselfeld og Bregentved godser samt 30 store gårde på Bornholm. Også Maglegård.

Finn Hansen har senere opsøgt balkananemones voksesteder i de norditalienske bjerge og set, hvordan den selv kan klone sig og have hvide, lyseblå og blå blomster. Gåden om den blegblås anemonens forekomst på Bornholm er derfor ikke løst.

 


Bjørnegrotten ses stadig i Troldeskoven

 

En tur gennem Troldeskoven

Vælg først stien mod højre, den fører forbi en skibsformet gravplads fra jernalderen. Den skik fortsatte til den senere vikingetid, hvor man lagde den afdøde på et rigtigt skib, der blev brændt ude på havet. Hvis man følger stien videre gennem skoven ses den gamle bjørnegrotte af cement. Der er ingen spor af løvegrotten, men løverne fik en unge, som i dag står udstoppet på en hylde på badehotellet.

Det er lettere at gå tilbage og finde den midterste sti gennem skoven. Der passeres flere store bautasten med en flot underbevoksning af gule og hvide anemoner. Kort efter ender stien ved en stentrappe, der fører op over klippepartiet kaldt Elverhøj. Herfra skal man følge stien omkring 300 meter, hvor der til højre vokser mange svovlgule anemoner.

For at komme til stedets mørke grotter og slugter må man gå lidt tilbage og følge stien mod højre.

 


En mørk og vanskelig sti på højdedraget Elverhøj fører nedad.

 

Det magiske Elverhøj

Klippestien er ikke for dårligt gående. Der er mørkt, stenene er glatte, hvor sollyset kan nå vil der stadig kunne være nogle blå anemoner, deres sæson er færdig for i år. Stien ender nede ved en stor klippe, der danner en naturlig hule.

Den store sten vejer 430 ton, og man mener det er en vandreblok, men er lokal granit. I hulen fandt en tysk turist i 1939 resterne af en boplads fra jægerstenalderen. Her har således levet mennesker for 8.000 år siden, der har levet af søfugle, sæler og fisk. De har endda haft havet som nabo, for dengang lå grotten ude ved kysten. Vandlinjen lå højere, den nuværende skov vokser ovenpå gamle kystnære rullesten.

Netop i dette område vokser den smukke blegblå anemone med sine hvide margeritlignende blomster. Hvis en ikke blomstrer i morgen, kan det skyldes forårets kulde, men om en uge sker miraklet. Den er fredet og må ikke opgraves.

God tur.

 


Svovlgule og rigtig gule anemoner.

 

Turen

Troldeskoven ligger 300 meter øst for Badehotel Stammershalle. Der er parkering på begge sider af landevejen og derfra fører flere stier ind i skoven.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT