Købmand: Til jul kørte vi tilbud på smør til 6,95 – nu har vi det på tilbud til 27,95

Købmand: Til jul kørte vi tilbud på smør til 6,95 – nu har vi det på tilbud til 27,95
Prisstigningerne buldrer derudad. På bare et halvt år er tilbudsprisen på 200 gram smør steget med over 20 kroner. Foto: Jesper Gynther
FAMILIE | Lørdag 16. juli 2022 • 10:30

Det er umuligt at holde sin bruttoavance, når alene elregningen er steget med 30-40 procent, fortæller Susanne Wridt fra Meny i Rønne.

Susanne Wridt fra Meny i Rønne har været købmand i mange år, og hun oplever helt klart, at indkøbsmønstret for tiden bliver præget af inflation og prisstigninger, samt at hun ikke kan lægge alle prisstigningerne videre til kunderne.

– Det er ikke os i dagligvarebutikkerne, der skummer fløden, siger hun.

– Vi kan ikke både lægge prisstigningerne på varerne og vores ekstra omkostninger til for eksempel strøm videre ud til kunderne, for så skræmmer vi dem væk.

Hvor meget har I været nødt til at hæve priserne?

– Det er svært at sige noget generelt om, for stort set hver eneste gang, vi trækker en faktura ind i huset, er der en prisstigning. Og det dækker over alt fra stigninger, man næsten ikke kan få øje på, og til brød og mælk, som er steget rigtig meget.

Og smør er vist steget mest?

Det er helt vanvittigt

– Ja, det er helt vanvittigt. Til jul kørte vi tilbud på smør til 6,95 kroner, nu har vi tilbud på smør til 27,95 kroner. Normal tilbudspris for et halvt år siden lå nok omkring 10-12 kroner. Det er helt skørt. Og de voldsomme prisstigninger er vel næppe slut endnu, nogle af vores leverandører har i hvert fald varslet prisstigninger fra den 1. august.

Deriblandt øl og vand, som ikke er rigtig steget endnu, siger Susanne Wridt.

– Men de bliver også ramt af stigende råvarepriser, bryggerierne har jo for eksempel korn i deres øl.

Smertegrænse

Er der kunder, der siger noget til dig om det?

– Nej, ikke direkte til mig, men vi kan godt høre folk snakke om prisstigningerne på gangene i butikken. Noget, der i øvrigt kan være svært at forstå, er, at min bruttoavance faktisk er faldende, fordi vi ikke kan lægge hele prisstigningen på de varer, vi tager ind i butikken, ud til varerne på hylderne, for så får vi ikke solgt noget. Mange varer har en smertegrænse, så min bruttoavance hænger virkelig bagud.

Sælger du lige så meget smør, som du har plejet?

– Ja, det gør jeg.

Smør skal vi bare have?

– Ja, i hvert fald den ældre generation.

Tør du spå om, hvordan året ender med at blive?

– Nej, men jeg ligger som sagt med en dårligere avance, og min elregning er steget 30-40 procent, det er voldsomt. Fra at betale 65-70.000 kroner om måneden, betaler jeg nu over 100.000 kroner. Men okay, der er sæsonudsving, og vi bruger jo mere el til at køle varerne om sommeren.

Nogen siger, at inflationen er ved at stagnere, og at råvarepriserne begynder at falde?

– Ja, men inflationen skulle da gerne falde, og jeg tror også, at der er nogle varer, der er røget med på en bølge, når de er steget – altså, at det ikke har været nødvendigt.

Rødt kød er blevet voldsomt dyrt, konstaterer Susanne Wridt. Foto: Torben Østergaard Møller

Købte lækkert ind

Der er vel også en tendens til, at priserne ikke nødvendigvis falder så meget som et fald i råvarepriserne kunne berettige til?

– Ja, det oplevede vi også under oliekrisen i 1980'erne. Men finder råvarepriserne igen et bedre leje, vil forhandlingerne mellem producenterne og dagligvarebutikkerne også blive hårdere, og så bør priserne falde igen, siger Susanne Wridt.

Hun oplever, at hun ikke har så mange kunder, som sidste år, hvilket hun betragter som et coronarelateret fænomen, for i dagligvarebutikkerne har man i de seneste to år godt kunnet mærke, at folk ikke kunne komme ud at spise og rejse, så de købte lidt mere lækkert ind.

Så hvis du sammenligner med seneste normale år?

– Ja, i forhold til 2019 ser det stadigvæk rigtig godt ud, der ligger jeg foran i forhold til omsætningen, siger købmanden.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT