Hvorfor hedder det Jomfrubjerget? Og hvorfor har vandpumpen to tude?

Hvorfor hedder det Jomfrubjerget? Og hvorfor har vandpumpen to tude?
Den flotte udsigt fra toppen af Jomfrubjerget. Foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ALMINDINGEN | ABONNENT | 23. OKT 2022 • 10:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | ALMINDINGEN | ABONNENT
23. OKT 2022 • 10:30

Midt inde i Almindingen anlagde man i 1891 et hotel på en høj bakketop. Det kaldte man for Jomfrubjerget efter bakkens navn, og hotellet var i mange år meget populært med musik og dans. Samtidig blev der etableret en lang trappe ned til vejen og rundt om Aaremyr, så de besøgende kunne spadsere en tur rundt om den smukke skovsø. Selv om hotellet nedbrændte i 1974 er trappen og stien der stadig.

 

 

 

 

Turen

Fra landevejen Rønne-Svaneke fører en sidevej midt i Almindingen til en stor parkeringsplads ved Christianshøjkroen. Herfra går man mod venstre forbi Kyllingemoderen ad stien gennem skoven til en stentrappe, der fører op til den flotte udsigt. Derfra følges stien nedad mod højre til landevejen. For at komme til Kolde Kilde skal man følge vejen cirka 200 meter, indtil en pæl viser navnet kilde. Den findes for enden af skovstien. Husk at landevejen er meget trafikeret; man skal gå på vejens venstre side mod Aaremyr. Tilbage ved vejkrydset går man tværs over landevejen og følger Bolsterbjergvej cirka 100 meter til første sidevej mod venstre. Skovstien fører frem til stien rundt om Aaremyr, hvor den ender oppe på landevejen. Derfra følger man vejen tilbage til udgangspunktet.

 

 

Udsigten fra bakketoppen over Aaremyr med Almindingen i baggrunden er meget smuk, især om efteråret hvor træernes grønne blade er lavet til røde, gule og orange farver, der fremhæves af baggrundens grønne graner.

Dette sted må høre under begrebet en naturperle, og samtidig er der mange kultur- og fortidsminder i området: Ældre monumenter, opsatte mindesten samt en hellig kilde.

Området kan anbefales til en lille frisk efterårstur, og samtidig får man under turen set mange spændende kulturminder. Sammenlagt er vandreturen på omkring to kilometer.

En vandretur i historiens fodspor

Fra parkeringspladsen går man til venstre forbi Christianshøjkroen, opkaldt efter kronprins Christian Frederik (senere Christian Vlll), der besøgte øen i juli 1824. På den samme plads, hvor bornholmerne mødte kronprinsen, opførte man en høj mindestøtte, mens hans søn til gengæld fik et stort tårn opført som minde i 1851. Bag kroen ses Kyllingemoderen fra 1929. Det kaldte man den røde bygning, da den lignede en rugekasse til kyllinger. Der var plads til over 1.000 gæster.

Foran bygningen ses Bornholms ældste egetræ. Med en alder på 400 år må træet være den sidste rest af en ældre egeskov, før Almindingen blev plantet i 1800.

Hotel Jomfrubjerget

Engang var der to synlige højdedrag i Almindingen, nordre og søndre Jomfrubjerg. Inden skovens tilplantning lignede de nøgne afrundede bakker et par bryster. Derfor blev de kaldt Jomfrubjergene. På det nordre opførte man et hotel i 1891, og selv om det nedbrændte totalt i 1974, er udsigten der stadig, i dag med borde, bænke og ildsted.


Marie Kofoeds polerede mindesmærke. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Marie Kofoeds Minde

Fra pladsen går man ned ad bakken og følger stien til højre ned mod landevejen. Kort efter ses et tre meter højt monument af poleret granit med et portræt af etatsrådinde Marie Kofoed (1760-1838). Hun blev gift to gange, begge mænd var velhavende, og som rig enke brugte hun sin formue med stor social forståelse til bornholmske formål. Derfor gav Frederik den 6. hende titlen etatsrådinde. Monumentet er udført i 1882 af De Forenede Granitbrud i Rønne – deres første opgave med poleret granit og indhugget portræt.

Ved landevejen findes resterne af et træ med en jernplade. Der står FVll og LD. Træet kaldes ”Louises træ” efter Louise Danner, gift med Frederik den 7. Under deres besøg i 1851 skar han sit og hustruen navnetræk i træet. Det blev ødelagt af nogle studerende i 1886, og skabte lokal forargelse, men skovrideren opsatte en kobberplade som erstatning. Da den blev stjålet, blev der opsat en jernplade, der nok holder længere end træet.


Kolde Kilde er en meget gammel helligkilde. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Kolde Kilde

Alle kilder har koldt vand. Kolde Kilde blev oprindeligt opkaldt efter den nærliggende bakke ”Klemmekuld”, der i ældre dage blev kaldt Kol, ligesom Holmenkollen i Norge. Kildens rigtige navn var derfor kilden ved bakken. Fra middelalderen mente man, at kilden var hellig og kunne kurere folks sygdomme, især hvis man drak vandet til sankthans. Mange gamle skifter fortæller om stedets kildefester. Fra midten af 1800-tallet forsvandt den stærke kildetro, folk ville hellere drikke brændevin, og det skabte både druk og store slagsmål. I dag er kilden bare historie.


En meget nem sti fører rundt om Aaremyr. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Aaremyr

Myr er et nordisk navn for mose, ofte anvendt på øen ved tidligere moser med tørv. Under englænderkrigene i 1807-1814 skar Rømer tørv fra mosen, der blev solgt som brændsel. Stednavnet Aare skyldes dog ikke en vandåre, men urfuglen. Omkring 1800 blev den store hønsefugl udsat ved mosen som jagtbart vildt. Urfugle hedder orre både på Bornholm og i Sverige.

Mosen er lavvandet, sur og næringsfattig. Der er ikke mange fugle og heller ikke mange planter, bortset fra en stor bestand af padderokker. På højre side af mosen er der en stor åben plads med borde, bænke og grillsted. Derfra følger man stien rundt om mosen og kan se udsigten mod det højtliggende Jomfrubjerg. Med lidt fantasi kan man se det oplyste hotel og høre de svingende toner fra Eli Sardorffs orkester i 1960'erne.

Træerne langs stien er avnbøg, bøg og egetræer. Kort før landevejen bliver der mere fugtigt, her vokser mange elletræer.

 

Davidstatuen og vandpumpen med to tude. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Davidstatuen og vandpumpen med to tude

Davidstatuen er skabt af billedhugger Johannes Bjerg fra Kunstakademiet i København til minde om døde bornholmere under 2. verdenskrig. David skal være det enkelte menneskes kamp mod den store tyske krigsmagt.

Vandpumpen med to tude er lavet af smedemester Strand fra Nexø af gamle kanoner fra øens skanser. Efter slaget ved Dybbøl skulle alle gamle kanoner sendes retur til Tøjhuset, Forsvarsministeriet i København. Da fragten blev for kostbar, kom de på lokal auktion. De to brødre på Siemsens Gård i Svaneke købte kanonerne og solgte dem videre til smedemesteren i Nexø. Med sin støbejernsovn skabte han både vandpumper og kaminer af de gamle kanoner.

Hvorfor er der to tude? Hotel Jomfrubjerg havde ikke indlagt vand, det blev hentet her fra brønden med hestevogn og mælkejunger. For at undgå at slæbe de tunge junger op i vognen, satte man en prop i den nederste tud, og med den påførte slange kunne man pumpe vandet direkte til mælkejungerne på vognen.

God tur på mindernes boulevard.

 

 

Turens højdepunkter

Bornholms ældste egetræ.

Den flotte udsigt over Aaremyr.

Marie Kofoeds Minde.

Kongetræet med jernplade.

Den gamle hellige Kolde Kilde og den smukke sti rundt om mosen Aaremyr og retur.

Davidstatuen og en vandpumpe med to tude lavet af gamle kanoner fra 1700.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT