Det værst tænkelige vejr ramte store badedag

Det værst tænkelige vejr ramte store badedag
Der blev holdt på hat og briller hos medlemmerne i Svaneke Badeklub. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 5. MAJ 2023 • 18:00
NYHED | ABONNENT
5. MAJ 2023 • 18:00

Fredag faldt den sidste store bededag nogensinde og for at markere det, havde Svaneke Handelsstandsforening inviteret til 'store badedag', en markedsdag i byen for lokale og turister. Vejret var imod, men der var alligevel folk i byen, og måske er det starten på en ny tradition.

Er der noget, der lægger op til en hyggelig markedsdag, som en vindstille forårsdag med en skyfri blå himmel, fuglekvidder og lune temperaturer? Næppe.

Og det var garanteret også, hvad de havde håbet på i Svaneke Handelsstandsforening, der fredag afviklede store badedag i byen. Og nej, det er ikke en slåfejl, der skal stå bAdedag – en dag i byens tegn for lokale og turister med blandt andet kræmmermarked, åbent hus i badeklubben, salsaundervisning på havnen og optrædener med musik og dans.

I stedet har de fået noget nær det værste, nemlig blæst direkte fra øst. Så strid en vind, at man ikke engang behøver bevæge sig helt hen til havnefronten for uden varsel at blive ramt af skumsprøjt fra de uregerlige bølger.

Men trods de vejrlige udfordringer, der har resulteret i både modifikationer og aflysninger i programmet, er der alligevel mennesker i byen, der nyder godt af deres fridag på denne sidste store bededag. For næste år vil det være en saga blot.

 

Serveringen var rykket udendørs hos Sølling Bodega. Foto: Line Søndergaard Hansen 

 

Ved Søllings Bodega er udeserveringen taget i brug, og folk er iklædt både tykke jakker og solbriller for at skærme mod den sol, der titter frem gennem skylaget en gang imellem. Klokken 12.30 er der optræden af danserne Dirty Boots på Torvet, som i dagens anledning har beholdt jakkerne på ud over kjolerne, og folk slentrer op og ned ad Brænderigænget for at kigge i butikker.

 

Dirty Boots beholdt jakkerne på under deres opvisning på Torvet. Foto: Line Søndergaard Hansen

 

Shit-off

– Der er stadig lortelodder tilbage! 15 minutter til shit-off!

Og hvis man havde glemt temaet – store badedag – bliver det genopfrisket i Brænderigænget. Fire aldeles velklædte herrer i stribede badeuniformer råber høfligt forbipasserende an og reklamerer med seks for en 50'er. Det er nok det billigste i Danmark – og så endda uden at blive krænket, forsikrer de.

Men det er hverken sig selv eller hinanden, de sælger. Det er lodsedler til den efterhånden meget traditionsrige hønseskidning, der normalt finder sted hver onsdag og lørdag i højsommeren, men altså også i dag – for når der er mennesker i byen, skal der skides.

– Mette Frederiksen har jo afskaffet store bededag, så vi holder store badedag. Måske det bliver en tradition 5. maj fremover, fortæller Claus Carlsen. Han er en del af Skiderikkerne, der står for at arrangere hønseskidningen, og i dagens anledning er han æggeleder – det er altså ham, der skal lede flokken af nysgerrige tilskuere og håbefulde deltagere gennem dagens seance. Og hvor længe det kommer til at vare, kan han ikke svare på.

– Alt mellem tre og 30 minutter, vurderer han og tilføjer, at der er købt flere lodsedler, end de havde regnet med vejret taget i betragtning.

– Der kommer forholdsvis mange. Og det havde vi ikke troet på.

 

Dagens æggeleder Claus Carlsen og den anden 'skiderik' Thorkild, satte den førse høne på banen klokken 13. Foto: Line Søndergaard Hansen 

 

Tre klatter på syv minutter

Klokken 13 præcis bliver den første af i alt tre høns sat på banen til shit-off, som Claus Carlsen kalder det.

Og selvom der er fyldt med mennesker om den indhegnede spillebane, er der ikke meget larm og jubel blandt tilskuerne. Men det er måske også svært at få pulsen helt op over tre høns, der skal lægge en klat på kommando – men en tradition er det, og der bliver dog alligevel udstødt suk og glædesudbrud, som hønen nærmer sig og fjerner sig fra bestemte felter.

Men klokken 13.04 – fire minutter efter start – kan Claus råbe til flokken, at den første klat er lagt på nummer 95, og at dagens 3. præmie derved er fundet.

Og de heldige, der havde købt lodsedler med nummeret 95 på, har knapt fået hentet deres præmie, før Claus kan annoncere, at der er skidt endnu en gang.

– Nummer 15! råber han, og 2. præmien er dermed fundet, kun to minutter senere.

Og klokken 13.07 er den tredje og sidste klat lagt på felt nummer 45, og de sidste glade vindere stimler mod præmiebordet, hvor de tager imod lokale specialiteter som karameller, bolcher og øl.

 

Klokken 13.07 havde alle tre høns lagt deres klatter, og de mindre gæster blev inviteret i ringen for at hjælpe med at hønsene tilbge i buret. Foto: Line Søndergaard Hansen

 

Et koldt gys

Bevæger man sig væk fra den smule læ, der er ved hønseskidningen, og ned mod havnen, kan man virkelig mærke naturens kræfter i dagens vejr, der ikke ligefrem indbyder til et dyp i bølgen blå. Men hvis man alligevel er til den slags – et virkelig koldt gys – så er der god mulighed for det i Svaneke Badeklub, der i dagens anledning holder åbent hus og inviterer medlemmer og ikke-medlemmer indenfor til et dyp i vandet og en tur i sauna bagefter ganske gratis – om ikke andet, så kan man da kigge ind for at få varmen.

– Kom indenfor, lyder velkomsten fra fire af klubbens medlemmer, heriblandt formand Anne Figa Madsen og kasserer Kjeld Poulsen, der har samlet sig i hytten og varmer sig foran den tændte brændeovn og serverer små glas med varm saft med ingefær til de besøgende. Og her går de stribede badeuniformer meget passende igen.

– Det er ærgerligt. Det er nok det værst tænkelige vejr, og det sker måske fem gange om året, siger Kjeld Poulsen.

Og med udsigten til strid blæst havde medlemmerne i klubben faktisk ikke regnet med, der ville komme nogen forbi. Særligt fordi flere af de arrangementer, der skulle have været holdt på havnen, blev aflyst eller flyttet i læ.

– Derfra ville de jo kunne se os, siger han og tilføjer, at der alligevel indtil videre har været tre forbi til et koldt gys.

Der var gang i bølgerne fredag. Video: Line Søndergaard Hansen

 

Man kan ikke være sur i en badeklub 

Uden for klubhuset er en stige monteret, som normalt giver direkte passage for klubbens medlemmer til vandet. Og det er også denne stige, de besøgende til åbent hus skulle have benyttet, men det kan faktisk være farligt at komme ned i så voldsomme bølger, så man kan i stedet køle sig under den udendørs bruser, inden man hopper i saunaen.

Bag ideen om at holde åbent hus ligger også et håb om, at det kan tiltrække flere medlemmer til klubben, der i øjeblikket tæller 215 medlemmer, fortæller Kjeld Poulsen.

Det virker da umiddelbart som mange, bemærker Tidendes udsendte, men det er alligevel et stykke fra det niveau, klubben gerne vil op på.

– Vi vil gerne op på 300 medlemmer. Også i forhold til økonomien, fortæller han, for formand Anna Figa Madsen tilføjer, at de i bestyrelsen også tænker meget over, at der skal være noget socialt i klubben.

– Vi vil gerne gøre en masse for vores medlemmer. Forskere har for længst fundet ud af, at det er sundt med gus, sauna og vinterbadning, men der skal også være noget socialt, siger hun og nævner forskellige ting, der bliver holdt i løbet af året.

– Man kan ikke være sur i en badeklub!