Bevarer optimismen trods stort fald i tilflytningen

Bevarer optimismen trods stort fald i tilflytningen
NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2023 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2023 • 19:00

For første gang siden 2016 er flyttebalancen i forhold til andre dele af Danmark blevet negativ. Tilflytterkonsulent Rune Holm mener, at stigende renter og inflationen er hovedårsagen til, at færre tager springet og flytter til Bornholm.

På 12 måneder er indbyggertallet på Bornholm faldet med 216 personer, viser nye tal, som Danmarks Statistik fredag har offentliggjort. For første gang i syv år overstiger fraflytterne antallet af tilflyttere, når man udelukkende kigger på flytninger internt i Danmark.

I det forgangne år har 60 personer flere forladt Bornholm, end der er flyttet folk i modsat retning fra andre dele af landet. Fra 2018 til 2022 var der ellers en positiv nettotilflytning på 124 personer om året.

Når befolkningstallet ikke styrtdykker i endnu højere grad, skyldes det en fortsat stabil tilstrømning af tilflyttere fra udlandet. 479 flyttede til Bornholm fra udlandet i perioden fra 1. juli 2022 til 30. juni i år, mens 331 flyttede herfra til et fremmed land. Både europæiske tilflyttere og flygtninge fra blandt andet Ukraine, Congo og Eritrea indgår i tallene, som resulterer i et indvandringsoverskud på 148 personer.

Når tilflytterkonsulent Rune Holm vurderer den seneste tilflytningstendens, vil han ikke se bort fra tilflytterne fra andre lande.

– Vi får jo ret mange udlændinge, siger han og nævner familier fra Tyskland og Holland som eksempler på nationaliteter, han for nylig har rådgivet i forbindelse med flytning.

 


 

Flere kan ikke købe

Antallet af tilflyttere er faldet med 22 procent, når der sammenlignes med de fire forudgående år. At tilflytningen fra andre landsdele er gået i stå, tilskriver Rune Holm boligmarkedet og de sværere betingelser for at opnå realkredit.

– Det er jo en krise – med stigende renter og stigende inflation. Mange vil gerne købe, men kan ikke få lov.

Han har oplevet eksempler på børnefamilier, der gerne vil købe et hus, men bremses af bankernes skærpede krav til størrelsen på husstandens samlede indtjening i forhold til boligens pris.

Huspriserne er procentvist steget meget på Bornholm de seneste fem år. Er det nu blevet en hæmsko for tilflytningen?

– Nej, det er renteniveauet, der gør det svært. Huspriserne er ret beset for lave – forstået på den måde, at man skal have mange penge med for at kunne bygge hus på Bornholm, siger Rune Holm.

Han henviser til, at udgifterne til at bygge et nyt hus vil overstige den værdi, huset har, når det står færdigt. Derfor tøver bankerne med at låne penge til nybyggeri. Så har man ikke scoret en gevinst på for eksempel at sælge en lejlighed i hovedstaden, vil familier typisk være afskåret fra at bygge hus på Bornholm.

Lejeboliger mangler

Den største mangel på boligmarkedet er lejeboliger, mener Rune Holm. De få lejligheder og huse til leje bremser især yngre par, enlige og folk med begrænsede muligheder for at låne penge til køb. Mange, som Rune Holm er i kontakt med, foretrækker at prøve livet på Bornholm af som lejer, inden de med et boligkøb binder sig til fast ejendom.

– Det er bare ikke det samme som at flytte fra Frederiksberg til Albertslund, siger tilflytterkonsulenten, der har efterspurgt flere lejeboliger i mange år.

Flexboliger er også en fordel

Ud fra almindelig logik om udbud og efterspørgsel kunne man tro, at en medvirkende årsag til, at der efter syv år atter er nettofraflytning på Bornholm, er, at mange tidligere helårshuse er overgået til at være flexboliger, som købes af familier, der vil bruge ejendommen som sommerhus.

Rune Holm mener ikke, at fraværet af bopælspligt i mange bornholmske byer spiller ind. Han påpeger, at flexboliger ikke nødvendigvis sælges til folk, der ikke ønsker at bo fast på Bornholm.

– Jeg har haft mange stående på mit ark, som starter med at købe flexboliger og senere bliver fastboende.

Desuden er mange huse blevet reddet fra nedrivning, ligesom renoveringer af flexboliger har skabt vækst og arbejdspladser, fremhæver Rune Holm. Han hæfter sig ved, at fire ud af de 14 nybyggede boliger i Swanvika-projektet i Svaneke er købt af folk, som bliver fastboende.

– Det, synes jeg, er meget godt, vurderer Rune Holm, der glæder sig hver eneste gang, han hører om planer om nybyggeri.

Han er ikke bekymret for, at Bornholms omdømme, situationen på arbejdsmarkedet eller andre strukturelle ændringer skulle have betydning for den faldende tilflytning. I debatten bliver kommunens begrænsede tilbud til børnefamilier nogle gange nævnt som en årsag til flyttemønstret, men den forklaring køber Rune Holm ikke.

– Kommunale budgetter er ikke noget, jeg hører meget om, siger han om samtalerne med potentielle tilflyttere.

 


 

Optimismen intakt

Hvis renten falder, er han overbevist om, at tilflytningen vil stige igen.

– Jeg er optimist, for vi får stadig rigtig mange henvendelser fra folk, som gerne vil flytte hertil – og som er træt af københavneri og livet i små lejligheder, siger Rune Holm.

Han fortæller, at Tilflytterservice, der er en del af Business Center Bornholm, i år kurs har mod at modtage flere henvendelser fra interesserede end i 2022. 285 nye potentielle tilflyttere er kommet med på Rune Holms ark siden januar.

Tilflytning på et højere niveau er afgørende, hvis man i fremtiden skal kunne besætte alle job på en ø med aldrende befolkning. Befolkningstallet skal ifølge regionskommunen gerne op på 42.000 for at opnå en stabil økonomi og status quo på jobmarkedet.

Da bedemændene har mere travlt end jordemødrene, er positiv nettotilflytning en forudsætning. I gennemsnit er der 300 færre fødsler end dødsfald om året. Indenfor de seneste 12 måneder er forskellen en smule større end normalt på grund af et relativt lavt fødselstal. 242 børn er kommet til verden det seneste år mod 279 om året fra 2018 til 2022.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT