Virksomheder melder om blandede oplevelser med kommunen

NYHED | ABONNENT | 7. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
7. SEP 2023 • 19:00

I en landsdækkende undersøgelse fra Dansk Industri bliver kommunens erhvervsvenlighed dumpet. Alt er dog ikke dårligt, lyder det fra to af øens større virksomheder.

Bornholms Regionskommunes generelle erhvervsvenlighed er ikke kun skidt. Sådan lyder det fra ejerleder i KH Maskinfabrik Claus Duevang samt ejerleder i Borntek Industri Caper Poulsen.

Faktisk mener Claus Duevang, at den er direkte god.

– Jeg er faktisk lidt målløs over, at kommunen ligger på sidstepladsen. Så må de andre kommuner i landet virkelig gøre det godt. Jeg har ikke haft udfordringer med at have en fabrik liggende her på Bornholm, må jeg sige.

Tværtimod oplever Claus Duevang, at der generelt er stor lydhørhed både i det offentlige og generelt på øen, når erhvervslivet ytrer sig om ønsker og behov.

Sagsbehandling gik fint

I undersøgelsen fra Dansk Industri bliver landets kommuner undersøgt på ti punkter lige fra overordnet erhvervsvenlighed, arbejdskraft, sagsbehandling og eksempelvis information og dialog.

KH Maskinfabrik producerer stålkonstruktioner til private boliger og virksomheder, og Claus Duevang vil særligt fremhæve jobformidlingsindsatsen som succesfuld, ligesom han i sin virksomhed har oplevet et smidigt forløb, da de byggede en ny fabrik i 2019.

Det er ellers på netop sagsbehandling, at kommunen har scoret lavt i forhold til mange af landets øvrige kommuner. Her rykkede kommunens indsats tilbage fra nummer 86 til en plads som nummer 91 ud af 92 undersøgte kommuner i år.

– Lige præcis de punkter, hvor jeg har med kommunen at gøre, har jeg ikke oplevet problemer, lyder det fra Claus Duevang.

Mangler bedre kommunikation

Casper Poulsen, der er ejerleder i Borntek Industri, har et mere mudret indtryk, når det gælder kommunens generelle erhvervsvenlighed.

– Den er lidt flyvsk. Jeg har sådan set gode oplevelser i vores kontakt med det offentlige, men jeg har også rigtig mange dårlige oplevelser, forklarer han.

På den positive side nævner han Business Bornholm, og på den negative side er infrastruktur, antallet af ledige byggegrunde til erhverv og generel tilgængelighed i kommunen.

– Jeg har haft en henvendelse hos Byg liggende i et par år uden, at man har fået slået søm i det. Det er lidt ærgerligt at ringe efter mange måneder og høre ad, og så er der ikke sket noget, fortæller han.

Ledige byggegrunde er også et område, som han ville ønske, var højere prioriteret.

– Der sker virkelig meget på Rønne Havn, og der er mange virksomheder, som skal flytte. Jeg mener, at behovet for lejemål og arealer til industri og kontor reelt er meget større, end man regner med, siger han og uddyber:

– Jeg har haft oplevelsen af at forlade et lejemål i Rønne gennem 25 år, og der var 12 virksomheder, som var interesserede i det lejemål. Det er alt for mange.

I det nye kommunalbudget har politikerne prioriteret at løfte sagsbehandlingen for erhverv. Der er således afsat 650.000 kroner ekstra årligt til byggesagsbehandling.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT