'Vi udråber os til at være Rønnes latinerkvarter'

Der er store planer på Lille Torv, og tirsdag blev de første spadestik taget, da Vej og Park gik i gang med arbejdet. Trafikale ændringer, udendørsservering og bænke i det grønne område står først for, men der er mere på vej, lyder det.
Vej og Park fra regionskommunen gik tirsdag morgen i gang med et større stykke arbejde på Lille Torv i Rønne.
Her blev der blandt andet fjernet hajtænder og parkeringsafmærkninger, og der blev også malet tegnet nye parkeringspladser op. Det hele er led i et større projekt, som gruppen Team Lille Torv, som de kalder sig, har sat i gang for at få mere liv på torvet.
– Formålet er jo, at folk bliver her på Lille Torv, siger Jan Dyrting, der sammen med Ketty Brouer Dalsgaard driver restauranten i Det Gamle Posthus.
Projektet inkluderer, at der er blevet lukket for, at biler kan køre ind og ud foran restauranten, hvor der i stedet fremover kommer til at være udeservering.
– Vi er i gang med at hente møbler og så videre, og der bliver et sted mellem 80 og 100 pladser herude foran. Det har vi set frem til, fortæller Jan Dyrting og fortsætter:
– Det hele gik pludselig lidt hurtigt. Planen var, at de først ville gå i gang i slutningen af næste uge, men man ændrede tidspunktet og er gået i gang nu i stedet. Så vi var glade her til morgen, og vi glæder os enormt, siger Jan Dyrting, mens han skuer ud over Lille Torv, der står foran flere forandringer.
Parkeringsafmærkningerne skulle sammen med hajtænderne fjernes. Foto: Jesper Dollerup Merved
Trafikale ændringer
Den største synlige ændring er i første omgang, at trafikken vendes.
Det vil sige, at der fremover bliver ensrettet kørsel op mod Østergade, hvilket indtil i dag har foregået modsat. Og netop de trafikale ændringer er en af hovedårsagerne til, at kommunen kan se en idé med projektet.
Der er nemlig en stor trafikal fordel i at få lukket for gennemkørsel foran Det Gamle Posthus, og det har været med til at betyde, at det overhovedet kan lade sig gøre at gennemføre, forklarer Jan Dyrting.
– Det handler i høj grad også om trafikregulering. Der er ikke længere risiko for, at der sker noget, når bilerne svinger ind her. Vi har set mange tilfælde, hvor det kunne være gået galt, siger restauratøren, der har store roser til resten af Team Lille Torv-gruppen, særligt Lotte Hjorth, der har Lottes Blomsterværksted på torvet.
– Vi har hele tiden haft en rigtig god dialog, og der skal lyde en kæmpe ros til Lotte. Hun har virkelig været tovholder på det her, og jeg er dybt imponeret over hende og den energi, hun lægger i det.
Rønnes latinerkvarter
På den anden side af den grønne plet på Lille Torv, hvor man finder Lotte Hjorth, er der også smil at spore.
– Det er meget spændende, og det er skønt at mærke, at alle er spændte på det, lyder det med samme.
Hun har længe gået og håbet på, at man kunne komme i gang med projektet, der har været i støbeskeen i et godt stykke tid. Og det var en stor lettelse at se arbejdet begynde, selvom det ikke er alle planer, der bliver ført ud i livet nu og her.
– Parkeringen vendes, der kommer udendørsservering ved Det Gamle Posthus, og vi får sat bænke op i det grønne område. Vi har fået 75.000 kroner af Brødrene E., S. & A. Larsens Legatet til Team Lille Torv til indkøb af bænke, og de er indkøbt, siger hun og fortsætter:
– Det var faktisk ret sjovt, da jeg skulle købe de her københavnerbænke, som det skal være. Jeg ringede rundt til de steder, jeg vidste havde dem, og det var nogle helt tossede priser, synes jeg. Men til sidst fandt jeg et firma, hvor det viste sig, at chefen er bornholmer, og jeg havde gået på samme skole som ham, og han havde sommerhus herovre. Så han er faktisk også blevet en del af Team Lille Torv nu og har hjulpet os meget. Relationer er en god ting.
Men resten af teamets planer for området er lagt hen til efter sommerferien, fortæller hun. Her vil man gerne gøre det mere børne- og familievenligt.
– Der er ikke nogen steder i centrum af Rønne, hvor børnene kan lege og hoppe lidt, og vi ved af erfaring fra andre byer, at så snart der er en aktivitet, hvor børnene bare kan hoppe lidt, så finder de selv derhen, siger Lotte Hjorth, der også meget gerne vil af med hækken oppe ved Det Gamle Posthus.
– Jeg er lidt forundret over, at så mange kommunalt har en mening om, hvorvidt den hæk skal ned. Det var noget af det allerførste, vi var enige om, fordi vi er så trætte af, at vi skal pille så meget hundelort op. Vi har tænkt på at sætte skilte op om, at hunden skal være i snor, men det hjælper ikke. Men hvis vi fjerner hækken, kan hundene jo ikke løbe frit rundt derinde.
Derfor er det planen, at hækken lægges ned, samt at skulpturen i det grønne område fjernes og sættes på depot. Det skal også være med til at give et bedre vue ud over Lille Torv, forklarer Lotte Hjorth.
– Vi vil gerne have den her latinerkvarter-stemning med udeservering. Der er en masse gode madsteder og skønne specialforretninger, så vi udråber os til at være Rønnes latinerkvarter.
Når hækken og skulpturen bliver fjernet, vil det skabe et bedre vue over området, mener Lotte Hjorth. Foto: Jesper Dollerup Merved
Kan kun lade sig gøre sammen
I alt 41 cvr-numre er samlet i gruppen Team Lille Torv, hvilket også inkluderer de liberale erhverv i området, fortæller Lotte Hjorth, og hvis ikke de var gået sammen som gruppe, var man ikke nået hertil i dag, mener hun.
– Der var ikke sket noget, hvis vi ikke var gået sammen om det her. Det her kan kun lykkes, fordi vi i Team Lille Torv har taget ejerskab over området, og vi har faktisk været meget enige. Kommunen lagde det ud som en orientering, og der var en, der ikke hørte til Lille Torv, som ville noget andet. Ellers var det kun gode forslag og relationer, der var.
– Vi er jo også alle vores hinandens forudsætninger. Går det godt for dig, går det godt for mig. Det er en win win situation. Det er bare lidt ærgerligt, at det hele ikke bliver nået til højsæsonen i år, men til august sker der noget mere, siger ejeren af Lottes Blomsterværksted og bakkes op af Jan Dyrting, der ikke har oplevet mange gnidninger i processen.
– Det hele startede op tilbage i november, og så har vi løbende holdt møder, og jeg synes egentlig, det har været en god proces og god dialog med regionskommunen. Der har ikke været de store bump på vejen, synes jeg, og vi har fået så meget opbakning til det her. Det er helt vildt.
Han understreger pointen med, at alle i området er tjent med den ændringer, der tirsdag blev sat i gang.
– Mange flere bliver synliggjort endnu mere af det her. Og samtidig håber vi, at vi kan træde lidt ud i forhold til Store Torv i og med, at vi måske kan have lidt længere åbningstider i nogle af butikkerne, siger Jan Dyrting.
Det handler i det hele taget om, at man er sammen om projektet og er klar til at løfte i flok, mener Lotte Hjorth. For eksempel skal man ikke forvente, at kommunen sætter flere skraldespande op i området, så her ligger der er en opgave for teamet ved Lille Torv.
– Det vil vi også tage ejerskab på og sørge for at få ryddet op, siger blomsterhandleren og suppleres af Jan Dyrting:
– Vi har en fælles forpligtelse til at holde torvet, vejen og stierne rene. Det tror jeg også, at der er kæmpe opbakning til.
Flere tiltag på vej
Nu hvor første skridt er taget, er man i Team Lille Torv klar til at se på, hvad der ellers kan gøres for at gøre området endnu mere attraktivt.
– Vi mangler offentlige toiletter. Det nærmeste er jo inde i centeret. Det kunne vi godt ønske os at få kommunen i spil om, men det står nok ikke lige for, fortæller Lotte Hjorth og fortsætter:
– Jernhegnet rundt om det grønne område er også noget medtaget, men vi har aldrig fundet ud af, hvad vi skal gøre med det. Men det viser sig, at firmaet vi køber de nye bænke fra, det er Danmarks eneste støberi, og de er bekendt med den her slags hegn og ved, hvad der kan gøres. Så det kommer vores nye medlem af Team Lille Torv over og holder foredrag om. Det er jo herligt at få sådan medspiller med.
I restauranten i Det Gamle Posthus vil man først og fremmest sigte mod at holde et større arrangement, når man allerede om kort tid for første gang kan åbne for udendørsservering.
– Vi holder officiel åbning med udeområdet næste fredag, hvor der også kommer til at være lidt musik. Jeg ved ikke helt, hvad tid endnu, for det skal siges, at det er gået lidt hurtigere, end vi havde regnet med, siger Jan Dyrting, før han afsluttende tilføjer:
– Nu er vi kommet i gang, og så kan det være, der kommer flere tiltag.
Krydstogtskibe og forurening
NYT JOB
MEST LÆSTE
Psykisk sygdom – en usynlig kamp

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration