Ukrainske Marinas spektakulære kager: 'Havde aldrig set noget lignende'

Ukrainske Marinas spektakulære kager: 'Havde aldrig set noget lignende'
Bagermesteren (tv) har hjulpet ukraineren med at få en lejlighed, og han er meget begejstret over hendes kreationer. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Tirsdag 28. februar 2023 • 05:30
ERHVERV | Tirsdag 28. februar 2023 • 05:30

Da Bager Mortensen søgte en konditor, modtog han en ansøgning fra Marina Nesvit. Hun er flygtet fra Ukraine, og så kan hun få marcipan til at ligne tegneseriefigurer, en badestrand eller en stor reje.


I maj måned sidste år lykkedes det 46-årige Marina Nesvit at komme med en bus til Polen, derefter til Tyskland og til sidst til Sandholmlejren på Nordsjælland.

Det lykkedes hende at finde en familie i København, der kunne have hende boende i et af deres børneværelser. Og det var her, hun fandt jobopslaget, om at man hos en bager på Bornholm søgte en konditor.

– Vi havde jo nok forestillet os en klassisk dansk konditor, men så hørte vi fra Marina, at hun var interesseret i jobbet, og så stalkede vi hende lidt på de sociale medier, hvor vi kunne se, at hun virkelig var dygtig, forklarer Karsten Mortensen, som ejer bageriet Bager Mortensen i Nexø.

De inviterede derfor Marina Nesvit over til en jobsamtale, hvor han og hans kone havde fået kontakt til en ukrainsk kvinde, som både kunne tale dansk og ukrainsk. De tre hentede sammen øens nye konditor ved færgen i starten af juli, og da de kom til enighed lykkedes det at få Marina Nesvit indkvarteret i et lille værelse i frikirken.

Det er dog siden blevet byttet til en to-værelses på Brogaden, hvor bagermesteren og hans kone hjalp hende med at flytte ind - en lejlighed, som ukraineren elsker, og hvor hun føler sig hjemme.

Herfra møder hun på arbejde i bageriet, hvor kunderne fortæller Karsten Mortensen om alle de drømme, de har for deres festkage, hvorefter han forklarer og viser billeder til den ukrainske konditor.

– Hun skriver en liste til mig om, hvad der skal købes ind, og så laver hun det hele i fri hånd. Det tager nogle dage, hvor hun har helt frie tøjler, og som regel er folk helt vilde med kagerne, når de ser dem.

En stor og vellignende reje blev lavet til et selskab, der har meget med rejer at gøre. Foto: Marina Nesvit

Den eneste på øen

– Den største barriere har helt klart været sproget, fortæller Karsten Mortensen ærligt.

Marina Nesvit taler nemlig hverken dansk eller engelsk på et særlig højt niveau - til gengæld er hun meget fingernem og dygtig til sit håndværk.

– Den allerførste kage, hun lavede, var sådan en Løvernes Konge-kage med Simba på, og den kunne hun bare lave på en måde, hvor kagen fik liv, forklarer Karsten Mortensen. Han er tydeligt imponeret.

– Hvad pokker er det her for noget, tænkte jeg. Jeg havde aldrig set noget lignende.

Der skulle ikke mere til at overbevise ham om, at den nye kvinde, der var kommet ombord i bageriet var et scoop.

– Jeg tænker nærmest, at hun kunne have arbejdet hos La Glace i København, siger han begejstret.

Karsten Mortensen vil faktisk vove den påstand, at der ikke er andre på øen, der kan lave de ting, Marina kan lave.

Der er mange, der taler om og spørger til kagerne, som både har taget form som jagtmarker, rejer, karakterer fra tegnefilmen Frozen, eller som en bygning, der er ved at blive muret op.

– Men de koster selvfølgelig også en del, for det tager jo lang tid med alle de her processer, og hun laver det fuldstændig fra bunden, og det tager jo lige lang tid, uanset om kagen er til 10 personer eller til 30 personer. Den bliver nærmest dyrere, jo mindre den bliver, siger Karsten Mortensen.

En 75-årig far

Fredag den 24. februar markerede årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, og siden maj har Marina Nesvit været på flugt fra Kharkiv, hvor hun boede.

– Jeg vil virkelig gerne have, at krigen snart slutter. Det er en stor smerte og en stor ødelæggelse. Mange mennesker dør på begge sider, skriver Marina Nesvit på sin telefon, som oversætter det.

Hjemme i Ukraine har hun sin 75-årige far. Han bor ikke i en af de større byer, så han har det egentlig godt, og han er for gammel til at flytte med til Danmark.

Men for Marina Nesvit er der ikke meget at vende hjem til, så hun er begyndt at tænke over, hvad der mon sker den dag, hendes opholdstilladelse udløber.

– Jeg kan rigtig godt lide Bornholm og de mennesker, der er her, og jeg har et godt job. Her er nemt at bo, økonomisk er alt i orden, og jeg arbejder og har penge til alt, hvad jeg har brug for. På den måde kan jeg hjælpe min far, forklarer hun.

Hun går til danskundervisning to gange om ugen hos en privat underviser. Det betaler hun selv for, og hun har selv fået det sat i stand med hjælp fra bagermesteren og hans kone.

– Nogle af svendene bruger telefon til at kommunikere med hende, men jeg vil hellere tale sammen, så hun får mulighed for at øve sig, fortæller Karsten Mortensen.

Han taler med Marina Nesvit med tydelige, langsomme sætninger, som akkompagneres af fagter og tegnsprog. Nogle gange skal sætningen formuleres på nye måder eller med nye fagter.

– Det tager jo tid, men hun står meget alene på arbejdet, og det er heller ikke sikkert, der er så mange, hun kan træne med i fritiden, så jeg prøver at snakke dansk med hende, og vi ender altid med at forstå hinanden.

46-årige Marina har arbejdet hos Bager Mortensen siden juli, og hun håber på at blive. Foto: Sarah Thun Kristensen

Vil gerne blive

Som situationen er lige nu, er det ikke sandsynligt, at Marina Nesvit bliver sendt hjem til Ukraine lige foreløbig. Men indtil videre har hun bare opholdstilladelse indtil marts, og det er begyndt at fylde for hende.

Lige nu er bagermesteren derfor ved at undersøge, om det er muligt for hende at søge en længerevarende arbejdstilladelse i landet, så hun kan få ro til at leve sit liv her på Bornholm, hvor hun er faldet godt til.

– Vi vil gerne hjælpe, for man flygter ikke fra sit land uden grund, siger Karsten Mortensen.

Han vil gerne beholde sin konditor. Han er ikke i tvivl om, at hun nok skal få lært dansk, og hun kan noget, som ingen andre kan. Noget, der får ham til at tænke, at han har fundet en guldklump - også selvom de ting, hun kan, ikke er så nemme at tjene penge på.

– Jeg er ikke altid så god til at tjene penge, men jeg kan godt lide at prøve at gøre en forskel for mennesker, som på en eller anden måde er havnet på et sidespor, fortæller han.

Han har i forvejen et par fleksjobbere og to flygtninge fra Eritrea som en del af den daglige stab.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT