Tilbudsugen er i gang - og det er januarudsalget måske også

Tilbudsugen er i gang - og det er januarudsalget måske også
Der er tilbudsfest over hele øen i denne uge. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 05:30

I år kan du finde julegaverne til meget budgetvenlige priser. Bornholmerne køber nemlig ikke så meget, som de plejer, og det giver et pres på lagre og butikker, som allerede nu skal af med alle de varer, de ikke har solgt i efteråret.

I den seneste tid har det formentlig været sværere end det plejer at finde råderum i budgettet til en tur i gågaden eller en shoppetur i de butikker, der findes rundt omkring på Bornholm.

Det er i hvert fald den tendens, de har oplevet i flere af øens handelsbyer, og derfor går de erhvervsdrivende ind i black week med både forventning og nervøsitet. For dukker kunderne stadig op til den store tilbudsfest, selvom budgettet er blevet strammet?

– Vi regner med at have masser af mennesker i Nexø i den kommende uge, fortæller formand for Erhvervsforeningen Østbornholm Carsten Aalling.

– Vi har fået julepynten op, juletræet skal tændes, og der er snart julemarked. Og så gør vi meget ud af at fortælle historien om de lokale butikker, og at man faktisk kan få lige så stærke priser i butikkerne lokalt, som man kan på nettet. Når du handler lokalt, så er du med til at sikre, at din nabo kan beholde sit job, og at der er liv i midtbyen, fortæller han.

Derfor håber han også at se folk fra hele øen strømme til Nexø for at få fingrene i de skarpe priser, der kan findes i byens butikker den næste uge. Det har flere af butikkerne nemlig brug for. Særligt i de store landsdækkende kædebutikker sidder der indkøbere centralt og køber hjem i rigtig god tid til et stort nationalt lager.

– Men vi kan se, at folk holder tilbage, og detailhandelsindekset er faldet, og derfor kommer der til at være et pres på butikkerne for at få varerne solgt, så de kan komme ud af lageret, mener Carsten Aalling.

Han gætter derfor på, at de store lagre kommer til at give de bornholmske butikker en bedre pris, hvilket igen giver dem mulighed for at give kunderne en bedre pris.

– Jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at januarudsalget falder en måned tidligere i år, fordi lagrene skal tømmes, inden de nye varer ankommer. Man vil gerne skabe et motiverende pres, så de her varer bliver realiseret, og der kan blive plads til de nye varer. Så man kan godt regne med at se nogle ekstra budgetvenlige julepriser i år, mener han.

 

På torsdag skal julepynten tændes. I år kommer den kun til at lyse om aftenen, fortæller Jan Bidstrup. Foto: Sarah Thun Kristensen

Stigende varelager giver gode priser

Og den udmelding kan Handelsstandsforeningen i Rønne også nikke genkendende til. Her fortæller formand Jan Bidstrup, at byens erhvervsdrivende har en stor forventning til den kommende uge.

– Byens butikker bugner af tilbud, og vi håber, at det trækker folk af huse på trods af lidt snevejr her først på ugen, fortæller han.

Her har de også oplevet, at de handlende har været tilbageholdende, fordi de har haft færre penge at shoppe for.

– Det har vi en stor forståelse for, men vi har også en forhåbning om, at det her bliver en rigtig god uge. For de fleste bliver den skelsættende for, hvordan vi kommer ud af det her år - om det bliver et år med overskud eller med underskud. Mange butikker har haft en mindre omsætning, end de har forventet, og det giver også et større varelager, fortæller han.

I foreningen kan der være lidt bekymring for, om de handlende holder sig for meget tilbage under udsalgsugen, eller endnu værre - om de køber alle deres julegaver på tilbud i den kommende uge, så december-salget bliver påvirket af det.

– Men det er noget, vi har snakket om, siden black friday kom til Danmark for 10-12 år siden, og det plejer at blive gjort til skamme, fortæller han.

I virkeligheden har butikkerne slet ikke råd til at sælge alle varerne til udsalgspris, for de kæmper også med at få det hele til at hænge sammen, men for de fleste gælder det, at det er bedre at sælge varerne til billigt end slet ikke at få dem solgt.

– Vores varelager stiger jo, og hvis vi ikke får dem solgt, så ryger det i kælderen, og der bliver det i hvert fald ikke solgt. Det skal realiseres, når muligheden byder sig, og det gør den jo i den kommende uge, hvor folk er i byen, pengepungen er fremme og folk er indstillet på at shoppe, forklarer han.

Han kan nikke genkendende til tanken om, at det er januarudsalget, der falder en måned for tidligt, for normalt kører butikkerne black friday tilbud på nogle få varegrupper, som så er købt hjem i et begrænset antal, mens resten af butikken som regel kører nogenlunde normale priser. Sådan er det ikke helt i år.

– I år kommer mange nok til at benytte lejligheden til at få solgt nogle af alle de ting, de har på lageret, nu hvor lejligheden byder sig, så på den måde kan det nok minde om et januarudsalg.

Den største forskel for ham selv er dog, at hvor det tidligere var black friday, så er det nu blevet fladet ud til en black week. Han anslår, at dagene nok tilsammen giver en større omsætning, end black friday gjorde tidligere, men personligt savner han adrenalinsuset, som han tidligere oplevede om fredagen, hvor butikken var proppet med mennesker, og gågaden var helt sort af handlende.

Forventer masser af kunder

I Aakirkeby har de faktisk ikke mærket krisen så meget endnu. Her oplever Sophus Severin, som er en del af i Sydbornholms Turist- og Erhvervsforening, at folk køber meget fornuftigt - lidt ligesom de plejer. Og derfor er byens butikker også klar til en black week med masser af stemning og handlende.

– Vi har nogle butikker, som har black week tilbud, og så plejer det også bare at få folk i gang med at købe ind, fordi black week ligesom skaber en større bevidsthed om det og måske giver folk lyst til at shoppe, så det er jo dejligt, fortæller han.

Han forventer, at den kommende uge kommer til at byde på masser af kunder fra hele øen, som måske kommer forbi for specifikke slagtilbud i byens butikker, eller som vil ud og kigge, hvad flere forskellige byer har at byde ind med til julegaveshoppingen i den store tilbudsuge.

– November og december er generelt nogle gode måneder, og det har det også været indtil videre. Der skal købes julegaver, der er juleudstilling i byen, og i den kommende uge kan man få en god pris, så der sidder pengene også gerne lidt løsere på folk, slutter han.