Stævner Dancenter for millioner

Stævner Dancenter for millioner
Ægteparret har nu sat et stort klistermærke over skiltet, som endnu ikke er fjernet. Foto: Sarah Thun Kristensen
TOPNYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
16. MAJ 2024 • 05:30

Med en 10-årig aftale med Dancenter i hånden købte Matthias og Martina Gerber en bygning på havnen, som de skulle dele med bureauet. Men så smuttede udlejningsfirmaet, og hudlægen har nu stævnet virksomheden for tre millioner. 

15.37: Artiklen er opdateret med en kommentar fra OYO/Dancenter.

For et lokalkontor i et feriehusudlejningsbureau er der nok næppe en bedre beliggenhed end på Øernes Kaj i Rønne. Lige mellem færgen og busstoppestedet med udsigt over havnen, hvor turisterne kører i land og kan hente og aflevere nøgler, vasketøj og forbrugsregnskaber.

Og det var da også her Novasol havde kontor indtil de fusionerede med Bornholmtours og flyttede til Nexø. Da Novasol flyttede ud, anede Dancenter en mulighed for at flytte ind på den attraktive placering.

– Den daværende chef spørger derfor mig, om ikke vi kan købe bygningen, for det kan Dancenter ikke, men han vil gerne lave en 10-års lejekontrakt med os, hvis vi gør det, fortæller Matthias Gerber. Han er hudlæge og på daværende tidspunkt holder han til i Lægehuset i Rønne.

Ideen er ikke dum, og han og konen, Martina Gerber, begynder derfor at arbejde på sagen.

Aftale på plads

Aftalen kommer på banen gennem en advokat, og der tikker en mail ind, hvor det fremgår, at økonomidirektøren, der sidder på hovedkontoret i København, er tegningsberettiget, og sammen med ham skrev Martina Gerber altså under på lejekontrakten, ligesom den daværende chef i lokalområdet satte sin underskrift.

Med dokumentet i hånden købte Martina og Matthias Gerber bygningen på Øernes Kaj 2.

Den største del skulle Dancenter bruge som kontor de næste mindst 10 år, og i den mindste del valgte de selv at indrette hudklinik.

Ifølge aftalen skulle de deles med Dancenter om affaldsordning og diverse andre faste udgifter, som hører til en ejendom. Vinduerne i bygningen blev skiftet, der blev malet, og det hele blev gjort klar til udlejning.

Martina Gerber har selv gjort rent i lokalerne, som Dancenter forlod i midten af februar. Foto: Sarah Thun Kristensen

– Så flyttede de ind i januar 2023, og så havde vi aftalt, at de lige havde to måneder til at komme på plads, og så skulle de begynde at betale husleje fra 1. marts, fortæller Martina Gerber.

Stopper med at betale

Herefter går det pludselig stærkt. For den lokale chef, som oprindeligt havde spurgt på lokalerne og har været med til at tegne kontrakten bliver fyret.

Det samme gør de to øvrige medarbejdere i København, som havde skrevet under på lejekontrakten, og så opsiger OYO, som er den indiske virksomhed, der ejer Dancenter pludselig lejekontrakten midt i november efter blot et halvt år.

– De opsiger med to ugers varsel til slut november, og vi får ikke nogen forklaring. Jeg skriver selvfølgelig til dem, at det kan ikke lade sig gøre, for de har jo skrevet en 10-årig lejekontrakt, forklarer Matthias Gerber, som slet ikke ville have købt ejendommen, hvis han ikke havde haft lejeaftalen.

Herefter stopper indbetalingerne fra Dancenter. På trods af, at udlejningsbureauet stadig holder til i lokalerne frem til midten af februar, hvor de flytter til Nexø.

– Så har de lejet sig ind i nye lokaler, og nu her i februar måned erfarer jeg, at de i Indien ikke mener, at den underskrift på kontrakten kom fra en tegningsberettiget person, men det fik vi på skrift, at han var. Men de mener så, at den person der sendte den mail ikke var tegningsberettiget, forklarer Martina Gerber frustreret.

– Det har de ikke sagt et ord om, men reglerne i Danmark er sådan, at hvis man har lavet en lejekontrakt, og man flytter ind og betaler husleje, så er den kontrakt gyldig, og så kan man ikke komme bagefter og sige, at man ikke var tegningsberettiget, mener Matthias Gerber, og hans kone supplerer:

– Men hvis de var interesserede i at opløse lejekontrakten, fordi de ikke havde behov for den, så kan man komme til os og spørge om vi kan lave en aftale, så de kan komme ud af den, i stedet for bare at opsige den.

Ingen udmelding

De to er desuden ærgerlige over, at de efterfølgende har skullet være efter deres lejer, fordi både nøgleboks og et stort reklameskilt stadig befinder sig på adressen.

– De har ikke meldt noget ud, og så ender det jo med, at deres kunder kommer ind til os, fordi de ikke kan aflevere i nøgleboksen eller aflevere vasketøj. Så står de inde i klinikken, og hvad skal vi gøre med det?

– Vi ved faktisk ikke, hvor vi skal sende dem hen, for siden da er de jo blevet hjemløse igen.

Rundt omkring i lejemålet står der stadig nogle af feriehusudlejningens møbler, som aldrig er blevet afhentet, men ellers er lokalerne helt tomme, og på det markante Dancenter-skilt udenfor har Matthias Gerber sat et klistermærke på, hvor det fremgår, at lokalerne er til leje.

Tre millioner i husleje

Der kører nu en inkassosag vedrørende de måneder, hvor feriehusudlejningen benyttede lokalerne, men ikke betalte husleje. Derudover har ægteparret stævnet virksomheden for beløbet for hele perioden.

– Det løber selvfølgelig op, og det ender med at blive omkring tre millioner kroner i husleje, vi har stævnet dem for. Så det bliver lidt spændende, når det nu kommer for Retten her på Bornholm. Så må vi se, hvad der sker, fortæller Martina Gerber.

De har svært ved kontakten med Dancenter, for de oplever ikke, at den lokale leder kan hjælpe dem videre – og kommunikationen med moderselskabet i Indien er mildest talt forvirrende.

– De er ligesom bare ikke med på de ting, der foregår i Danmark. De har overhovedet ikke nogen anelse om, hvad der foregår, og det gælder både udlejere, husejere og gæster, mener Matthias Gerber.

Havne- eller turistrelateret

Efter de fleste ting er blevet fjernet har Martina Gerber selv gjort rent i lejemålet, og så har de lavet et fraflytningssyn, hvor Dancenter ikke mødte op. Nu vil de i gang med at finde en ny lejer. Det er imidlertid nemmere sagt end gjort.

Det er ikke alle møblerne, der er blevet taget med under flytningen. Foto: Sarah Thun Kristensen

– Vi har lånt grunden af havnen, og det betyder, at vi ikke er frie til at udleje til dem, vi vil, lægger Martina Gerber ud.

– Der er sikkert en del lægeklinikker, der gerne ville være herinde, men det skal være havnerelateret eller turismerelateret i den største del af huset, og så må den mindste del være lægeklinik, ligesom vi har nu, fortsætter Matthias Gerber.

De to sidder derfor i en lidt penibel situation, hvor de skal finde en ny lejer med hænderne bundet på ryggen – i overført betydning, naturligvis.

– Det var jo ikke planen, at de skulle flytte ud efter syv måneder, så den lejekontrakt var den økonomiske baggrund for, at vi gjorde, som vi gjorde. Det kunne lade sig gøre med renovering og det hele, og så flyttede vi også ind.

Oprindeligt var der ellers tale om en anden lejer i de mindste lokaler, men så endte det med at hudlægen selv valgte at flytte ud af lægehuset og ind i lokalerne på havnen.

Ikke noget svar

Sagen fylder meget for de to, fordi det er kommet bag på dem, at det er gået så galt.

– Det er ikke fordi, vi bryder os om, at have sådan noget kørende, forklarer Martina Gerber, mens hun viser nedad trappen igen og ud til den solbeskinnede murstensfacade.

Her hænger nøgleboksen stadig, og den er ikke diskret med sin solgule Dancenter-farve. Man skal bruge en nøgle for at komme ind i den, og uden nøglen kan man ikke komme til de skruer, den er sat fast til husmuren med.

– De har sikkert en eller anden metode til at fjerne den, men de har bare ikke taget den med, fortæller hun opgivende.

Solen skinner, og det er ikke mere end en halv time siden, færgen kom i land. På havnen myldrer det med turister, der går nysgerrigt rundt, nyder solen og venter på bussen.

– Alle turister kommer forbi her, så stedet er genialt. Hvis bare man gad betale.

Martina Gerber kan dog fortælle, at OYO har rakt ud med halvhjertede forsøg på løsninger.

– På et tidspunkt skrev de, at de godt kunne betale de her to eller tre måneders husleje, men så ville de også have deres depositum tilbage, og en anden gang skrev de, at nu kommer der en fra København, der gerne ville tale med os.

Hun fortæller, at hun hurtigt vendte tilbage med et klokkeslæt, hvor de kunne mødes, så de stadig kunne nå alle patienterne på klinikken.

– Og så fik vi overhovedet ikke noget svar igen.

Ubesvarede spørgsmål

Tidende har rakt ud til den indiske virksomhed OYO, som ejer Dancenter, for at foreholde dem sagen om den opsagte lejekontrakt og stævningen.

Vi har spurgt dem, om det er sandt, at de er smuttet uden at betale husleje, og om de genkender fortællingen om, at de er løbet fra en kontrakt, eller om de har en anden version af historien, de ønsker at fortælle. 

Torsdag eftermiddag er virksomheden imidlertid vendt tilbage med en skriftlig kommentar fra den administrerende direktør, Ritesh Argarwal: 

– Denne sag er i øjeblikket under retslig behandling, så vi vil afholde os fra at kommentere de specifikke forhold i den kommercielle stridighed. Vi vil dog gerne påpege, at en 10-årig ensidig aftale er meget usædvanlig og i modstrid med standard erhvervspraksis overalt. Når det er sagt, så forsøger vi stadig at bilægge denne sag i mindelighed, men det har ikke været muligt. Vi er stadig åbne for at indgå en aftale på rimelige vilkår.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT