Sprækkedal eller træer: Landanlæg skal forstærke landskabets træk

Sprækkedal eller træer: Landanlæg skal forstærke landskabets træk
Et halvt hundrede personer deltog i torsdagens workshop på Bornholms Højskole om arkitektur og landskabelig indpasning. Foto: Jakob Nørmark
ERHVERV | Fredag 3. februar 2023 • 07:57

Arkitekter fra Arkitema fremlagde torsdag flere koncepter for, hvordan landanlægget til Energiø Bornholm kan indpasses i landskabet. Kongstanken er at lave en udformning, der forstærker de eksisterende landskabstræk.


Bornholms Højskole husede torsdag aften en workshop om udformningen af fremtidens store højspændingsanlæg på Sydbornholm.

Et hold arkitekter fra Arkitema samt to eksterne rådgivere er af Energinet blevet hyret til at komme deres bud på, hvordan man kan indpasse det markante landanlæg til Energiø Bornholm i det eksisterende agerlandskab.

Deltagerne blev præsenteret for flere arkitektoniske koncepter, heriblandt ”El-mindingen”, ”Pejlemærket” og ”Sprækkedalen”, der er placeret forskellige steder inden for det bruttoareal, som Energinet arbejder nord for Søndre Landevej.

Idéen om ”El-mindingen” indebærer en omfattende beplantning omkring anlægget, der skal placeres ”diskret i landskabet bag skov og sø”, som der står på præsentationen.

Markerne i området er i årtier blevet drænet, og arkitekternes foreløbige tegninger viser, at der arbejdes med at udnytte vandet som et aktiv. Sprækkedalen-konceptet rummer et vandløb (den øvre del af Risebækken), der flyder imellem de tekniske anlæg, som er opdelt i to halvdele. Den sidste idé, ”Pejlemærket”, betegnes som ”et eksponeret anlæg, indrammet af landskabet”, og også her får vandet fra bækken en æstetisk og rekreativ funktion.

På de tre roll-ups tager bygningerne sig forskelligt ud. På én illustration er hjørnerne afrundede, på en anden hælder væggene, mens hallerne på de sidste tegninger er helt kvadratisike.

Koncepterne er blevet udviklet på baggrund af kommentarerne fra workshoppen, der fandt sted på højskolen i december, forklarer arkitekt Christian Platz fra Arkitema.

– De handler alle sammen om at tage nogle af de landskabstræk, der findes i forvejen, og forstærke dem, siger han om de tre idéer, som arkitekterne præsenterede torsdag aften.

Selve den tekniske anlæg af højspændingsanlægget, der skal placeres bag hegn, har et areal på cirka 52 hektar, og nogle af bygningerne ventes at rage 25 meter op over markerne.

Aftenens workshop var den anden og sidste i rækken. 20. marts vil Energinet og Arkitema præsentere et samlet oplæg ved et arrangement på Elværket i Rønne. Energinet lover, at oplægget ”vil danne grundlag for udformningen af Energinets højspændingsstation og den efterfølgende lokalplanproces”.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT