Som 12-årig flyttede Bjørn fra sit barndomshjem - nu er han tilbage med en café
Der var liv og glade dage på dineren på hjørnet af Storegade, da Bjørn Barsø var barn, men da faderen døde blev boet solgt, og først i 2017 lykkedes det ham at købe bygningen tilbage. Nu har han selv åbnet en sommercafé i lokalerne.
Faster Barsø er i gang med at lave butter chicken i køkkenet, da Tidende stikker hovedet ind i hjørneejendommen på Storegade i Svaneke, som indtil denne vinter husede Restaurant 1B.
Hun småsnakker med sin nevø Bastian som denne sommer har taget turen fra USA, hvor han bor, tilbage til Danmark og Svaneke for at være med i det, der er gået hen og blevet et familieprojekt. Hans far, Bjørn Barsø, er i færd med at lave en kop kaffe og få styr på et par ting, inden han sætter sig ned og begynder at fortælle.
For Bastian Barsø, som i dag er 29 år, tog projektet sin start i 2018, men for hans far startede iværksættereventyret med Rafaels og Musikballaden på Svaneke Torv tilbage i 80'erne, og i virkeligheden startede det hele med at farfar - altså Bjørn Barsøs far - ankom til Bornholm efter 2. verdenskrig og åbnede en såkaldt diner med burger, fritter og milkshakes i Gudhjem i 1948. Senere åbnede han også i Rønne, og i 1958 åbnede han så en diner på Storegade i Svaneke som han drev frem til 1976, hvor han døde i en forholdsvis ung alder.
– Vi boede hele familien ovenpå, så jeg har tilbragt min barndom her, fortæller Bjørn Barsø, som i dag er 59 år.
Han husker tilbage, hvordan der var moderne musik, rock'n'roll, The Beatles og Rolling Stones på pladespilleren som han lå i sengen og kunne høre op gennem loftet.
– Det var det, jeg faldt i søvn til, og det er faktisk også det musik, vi stadig spiller hernede nu. Man kan sige, at vi er gået tilbage til det.
Denne sommer har han nemlig selv taget turen til Bornholm fra København, hvor han ellers bor til daglig, for at skabe noget magisk og nostalgisk og helt nede på jorden i lokalerne - men det kommer vi altså tilbage til senere.
Far og søn foran ejendommen, hvor de nu kører en café sommeren over. Foto: Sarah Thun Kristensen
Vil vende tilbage
Tilbage i 1976, da farfar Barsøe ikke længere kunne drive caféen og familien inklusiv den 12-årige Bjørn Barsø skulle finde ud af, om de kunne vedgå arv og gæld, blev det besluttet, at det var bedre at undvære begge dele.
– Min søster købte nogle ting op, som vi har gemt i alle de år. Min far var nemlig uddannet reklametegner, så han har tegnet mange motiver og skilte, som hang på væggene, fortæller Bjørn Barsø.
Han husker, hvordan han som barn sidder ovenpå i lejligheden og græder, fordi han skal flytte fra sit barndomshjem.
– Og så går historien jo sådan, at jeg sværger, at jeg skal komme tilbage her og købe huset, når jeg bliver voksen - og det er så simpelthen det, jeg gør, da det kommer til salg i 2017, fortæller han.
Inden da har han imidlertid først uddannet sig til kok, hvorefter han ung og ivrig overtog en italiensk restaurant på Svaneke Torv, som han snart efter supplerede op med et spillested - og så er vi fremme ved slut 80'erne, hvor den unge Barsø åbner Musikballaden, som snart bliver en sommersucces blandt både turister og lokale unge.
– Det var et rustikt musiksted med levende musik, sand på gulvet, bænke til at sidde på og en kano, der hang i loftet. Vi havde alt muligt skørt - julemænd, måger, lys og alt muligt.
Musikstedet lå, hvor man nu kan finde Svaneke Bryghus' restaurant, og der var levende musik hele sommeren igennem, fortæller han med et nostalgisk glimt i øjnene.
– Der er mange af de Svaneke-boer, der var unge i 90'erne, der kan huske Musikballaden, smiler han.
Musikballaden
Det gik imidlertid hverken værre eller bedre, end at han på en rejse i USA spottede en trappemaskine, som han ikke kunne glemme igen. Heller ikke her fejlede iværksættergenet, og Bjørn Barsø endte med at skrive til producenten og spørge efter agenturet på maskinen i Danmark.
– Det fik jeg så i 1991, og så havde jeg noget at lave om vinteren, mens jeg kørte løs med Musikballaden om sommeren.
Virksomheden Medicsport blev etableret og efterfølgende voksede porteføljen af udstyr, virksomheden fik større kontor på en bedre adresse i København, og i 1996 endte det med, at der ikke længere var tid til Musikballaden, som efterfølgende blev solgt for at frigive tid til den voksende helårsforretning på den anden side af vandet.
I dag har Bjørn Barsø 50 ansatte i virksomheden, som på et godt år omsætter for knap 200 millioner. Virksomheden sælger hjemmetræningsudstyr og udstyr til fitnesscentre i hele Skandinavien. Det er hans hovedbeskæftigelse at være bestyrelsesformand og ejer i virksomheden, som han har en administrerende direktør til at drive.
Virksomhedens succes var medvirkende til, at Bjørn Barsø i 2017 kunne agere på den ældgamle drøm om at få fingrene i barndomshjemmet med tilhørende restaurant i stueplan.
– Ejendomsmægleren sagde da også, at det var det nemmeste salg, han havde lavet. Der var slet ingen diskussion om prisen. Jeg ville bare have den, og det havde jeg så endelig mulighed for, griner Bjørn Barsø, som købte boligen med tanke på, at det var her, han ville ende sine dage.
Inden det kommer på tale, så var der imidlertid også andre bagtanker med indkøbet. Han kunne nemlig mærke, at iværksættergenet var begyndt at røre på sig i hans ældste søn, Bastian, som derfor fik lov til at prøve livet som restauratør af i lokalerne i de første to sæsoner.
– Jeg har tænkt, at det her var en rigtig god legeplads for at prøve at være selvstændig og stå med hele ansvaret, og det klarede han jo rigtig rigtig fint, så det har også givet ham en base til noget, han kan bruge til at etablere sin egen forretning i USA. Han ved, hvad det kræver at være selvstændig - og det har han jo på en måde fået ind med modermælken, roser faderen.
Café Svanen
Tilbage i 2018 var Bastian Barsø i starten af 20'erne. Han var netop startet på sin bachelor i virksomhedsadministration på den anden side af Atlanten og han havde en lang god sommerferie foran sig, som han besluttede for at bruge i sin fars nyerhvervede lokaler.
– Jeg havde to uger til at gøre det i stand, så jeg malede og gjorde det lidt mere bar-agtigt, for jeg synes, der manglede et sted, hvor man kunne slappe af på terrassen og høre lidt musik. Det eneste sted, man kunne gå hen efter klokken 22, det er jo på bodegaen, fortæller han.
Derfor havde han ofte tænkt, at byen manglede et sted for de unge. Et sted, hvor tingene ikke var så dyre, og hvor man kunne få en drink, lidt at spise og en øl.
– Så holdt vi åbent indtil klokken to, hvor folk sad og hyggede, og så gik man op til bodegaen efterfølgende, griner han.
Et af målene var desuden at holde det simpelt så priserne forbliver i den lave ende.
– Jeg ville gerne lave noget der var billigt, for jeg har altid syntes, at Svaneke er pissedyrt - selv pølsevognen er blevet dyr, så man kan spise her og i pølsevognen til samme pris, udbryder han.
Han oplevede dog også, at han i sine to sæsoner kom til at prissætte varerne lidt for billigt, så det faktisk ikke lykkedes at få regnskabet til at gå i nul.
– Det har vi selvfølgelig justeret nu, og så handler det også om, at det skal kunne håndteres af ganske få mennesker. Så det skal være enkelt.
Sprang fra i 11. time
Selvom Bastian Barsø efter sine to sæsoner proklamerede, at han aldrig nogensinde skulle lave sådan noget igen, så blev han nemlig alligevel fristet, da hans far ringede og fortalte, at der var opstået en mulighed, som han gerne ville have sønnen med på.
– Det der skete var jo, at den tidligere lejer, som gjorde det super godt, måtte lukke ret pludseligt. Han gik ned med stress, og restauranten gik konkurs. Det var meget ærgerligt, fortæller Bjørn Barsø, som efterfølgende ihærdigt har forsøgt at leje lokalerne ud.
– Jeg havde faktisk nogen, der sagde ja, men så sprang de i 11. time, og så ringede jeg til Bastian og spurgte, om vi ikke skulle køre noget her over sommeren.
Heldigvis stod sønnen også og manglede penge, så han havde allerede tænkt sig at finde et sommerjob, og sådan vandt kombinationen af familietid, Bornholm og økonomi ham over, så han tog et fly hjem fra staterne og sammen med sin far har han startet caféen op igen efter nogle års dvale.
– Det er ligesom at være tilbage i det samme flow, som man havde før, men det er meget fedt, at man kunne gøre noget med farmand her, og at vi kan dele det op, så man ikke selv skal stå her fra ti til to hver dag, syv dage i streg, fortæller Bastian Barsø.
– Man fik ikke meget søvn, og man fik ikke noget sommerferie overhovedet. Så det gad jeg i hvert fald ikke igen. Så det er meget fedt nu, at vi er blevet enige om, at det er kun aftenen, der bliver åbent for os.
Jagten på arbejdskraft
Det er håbet, at caféen, som altså denne sæson kun har aftenåbent, kan køre hele august måned med og allerhelst også i september.
Konceptet er stort set det samme, som da Bastian Barsø lukkede ned i 2019, men da han rejser tilbage i midten af august skal der andre kræfter til, for at åbningstiderne kan opretholdes, og som mange andre har oplevet før dem, så er arbejdskraft altså ikke længere noget, der hænger på træerne.
– Vi mangler stadigvæk et par stykker, der kan hjælpe os med at køre hele august måned. Det er svært at skaffe personale, og det er hele vejen rundt og på hele Bornholm. Da jeg var ung, var der aldrig et problem. Der kunne vi sgu altid få medarbejdere, men det er svært i dag, fortæller Bjørn Barsø, som gætter på at han også selv er en del af problemet. Han oplever nemlig, at det for mange unge ikke længere er en nødvendighed at arbejde hele sommeren, hvis man vil have de ting, man ønsker sig.
– Jeg har jo også givet mine børn lommepenge, så de kunne have det godt, men det betyder bare, at der ikke er den samme sult på at have et arbejde, så du kan få dig et par nye cowboybukser, gætter han.
Vil flytte tilbage
Selvom det er festligt at drive café og svælge i minderne fra ungdommen, er det fortsat planen, at nogen skal overtage lokalerne, når far og søn rejser tilbage til henholdsvis København og USA.
Derfor står lejligheden ovenpå stadig tom, for drømmen er, at huset skal lejes ud til et par eller en familie, der har en plan om at lave en restaurant.
– Det er en relativt lille restaurant, så det skal være noget et par kan håndtere, og så kan de bo her og drive en god forretning og leve godt. Det har dog vist sig at være udfordrende at komme af med lejemålet, og her gætter Bjørn Barsø på, at der er flere faktorer der spiller ind og gør det vanskeligt.
– Der er mange, der har tanken om at være selvstændig, men når det kommer til stykket, så skal man virkelig tænke sig godt om, fortæller han.
Han oplever nemlig at få mange henvendelser fra folk, der aldrig har været i branchen før, men som har en drøm om at komme i gang.
– Men når det kommer til stykket bliver de i tvivl, hvilket er fair nok, for jeg er heller ikke interesseret i nogen, der kun holder i et par dage, og det er som sagt vanskeligt at skaffe personale, hvis man får for travlt.
Der er imidlertid også en vis tidsbegrænsning i det, fordi Bjørn Barsø og hans kone selv har en drøm om, at de på et tidspunkt skal flytte tilbage til Svaneke og bo i huset. Inden det sker, så skal virksomheden i København dog først sælges, og det er han ikke helt klar til endnu.
– Det går jo lidt op og ned, så det handler om at finde det rigtige tidspunkt at sælge, forklarer han.
Selvom han i princippet tror på, at han kunne tage mere til Bornholm, så erkender han, at det eventyrlige går lidt af det, hvis han skulle stå i baren fra morgen til aften seks måneder om året.
– Jeg er jo gammel restaurationsmand, så jeg ved godt, at det sjove hurtigt bliver surt, men lige nu elsker jeg det.
Selvom der er meget snak om at finde nye lejere, så har sønnen svært ved at tro på, at hans fars eventyr er slut efter en enkelt sæson.
– Selvom det er lidt med gråd i det ene og smilet det andet øje, så er det nok det, der skal ske de næste år fremadrettet. Hvis ikke, så må vi se, så gør jeg det nok også igen til næste år, indrømmer han.
Mange minder i spil
For nu er det altså et kortfristet eventyr med caféen, men borgerne i Svaneke har taget godt imod en fortabt søn, som er vendt hjem til barndommens gade.
– Jeg har fået mange henvendelser fra folk i byen. De kender mig, og jeg har kun hørt fra folk, der er glade for, at der sker noget i lokalerne, fortæller Bjørn Barsø.
Desuden har han oplevet, at mange ældre mennesker har kigget ind for at mindes deres egen tid i 50'erne og fremad, da der var diner. Flere af billederne som blev købt på auktion tilbage i 70'erne har været i familiens eje siden da. De hænger igen på væggen i caféen, og det bringer minderne frem.
– Svaneke var en fiskerby dengang, og det var lidt mørkt og med en del religion, så de unge manglede et sted at gå hen. Så kom de hertil, og så sad min mor og lyttede på deres kærestesorger og andre problemer, fortæller han.
Andre kigger forbi, fordi de husker Musikballaden, og han har allerede snakket med nogle af sine kammerater fra dengang om at lave et event, der skal være en slags nostalgi-dag, hvor stemningen fra start 90'erne skal genoplives for en aften.
Og så er der de unge, som stadig husker, hvad Café Svanen var for en årrække siden, og som husker Bastian Barsø og hans koncept.
Selvom der er mange forskellige minder i spil, og alle gerne vil køre stedet på deres egen måde, så fungerer det godt - i hvert fald som et sommerprojekt.
– For mig er det jo en drøm at gå hernede med min søn og min søster, der går i køkkenet. Min yngste søn kommer også og skal hjælpe til nogle dage, og Rikke, min kone, kommer også herned og gør noget rent. Jeg synes, det er fedt. Og så alle de her mennesker, man kender, der kommer forbi og siger hej, fortæller Bjørn Barsø begejstret.
Han suppleres af sin søn, som har hørt de gamle historier om Musikballaden, dineren og fars barndomshjem mange mange gange.
– Men det er hyggeligt at høre hans historier, og at vi kan lave det her sammen. Det er en anderledes måde at holde ferie med familien.
Totalrenovering på plads
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde
NYT JOB
MEST LÆSTE
Krydstogtskibe og forurening

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration