Smag får flere og flere lokale kunder og især én vare er i høj kurs

Smag får flere og flere lokale kunder og især én vare er i høj kurs
Peter Stræde Jensen måtte erkende, at han var blevet for gammel til at drive hotel. Nu sælger han i stedet vin, spiritus og diverse andre lækkerrier fra butikken Smag i Nexø. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 1. AUG 2022 • 15:30

Flere og flere lokale kunder, der vil have rådgivning om, hvilken vin de skal drikke til en bestemt slags mad, er essensen af de besøgende i butikken Smag i Nexø.

 

 

Tidendes sommerserie

Hen over højsommeren tilbringer en journalist fra Bornholms Tidende et par dage nogle af de steder, som besøges af mange feriegæster. I dag er turen gået til Nexø.

 

 

De lokale og turisterne i Nexø har forholdsvis mange specialbutikker at vælge imellem denne sommer, og en de butikker, der har helårsåbent, er vin- og spiritusbutikken Smag, der ligger lige ved torvet i starten af Strandgade.

De udenlandske turister har været væk i nogle år, hvor corona satte sit præg på de besøgende, og Peter Stræde Jensen, der har drevet butikken i tre år, fornemmer klart ændringen i sammensætningen af turister i år.

– Det virker som om, turistsammensætningen er anderledes i år. Der er flere tyskere, nordmænd og svenskere og knap så mange danskere i byen.

Betyder det noget i forhold til, hvad der bliver solgt i en butik som din?

– Ja rigtig meget. Der er ikke nogen tvivl om, at danskerne er bedre kunder. Pengene sidder lidt løsere, mener Peter Stræde Jensen.

Er der forskel på, hvilke varer de forskellige turister køber mest af?

– Ja, det er der. Det er som om, der i år bliver købt færre bornholmske produkter. Der er naturligvis dem, der kun går efter de bornholmske flasker, men det, der vokser allermest lige nu, er vin. Og det er der ikke så meget af på Bornholm. I hvert fald ikke i min butik.

Mange års erfaring

Peter Stræde Jensen har i mange år været restauratør, så han har stor erfaring indenfor vin og spiritus.

– Jeg købte min første restaurant, da jeg var 22-23 år gammel. Siden har jeg drevet restauranter i både København og i Nordsjælland, men for fem år siden fik vi tilbudt at forpagte Melsted Badehotel, og det gjorde vi så, fortæller vinmanden.

Efter nogle år måtte Peter Stræde Jensen dog erfare, at kræfterne ikke helt slog til længere.

– Problemet var, at vi gjorde det 10 år for sent. Jeg var simpelthen blevet for gammel, og det var for hårdt. Der er meget forskel på at drive et hotel og drive en restaurant. Hotel på Bornholm er sæsonarbejde, og i højsæsonen er det syv dage om ugen fra klokken halv seks om morgenen til klokken 24 om aftenen. Der er kun arbejde og sove i den periode. Det var jeg blevet for gammel til.

Herefter skulle en ny levevej findes, og da Peter Stræde Jensen oprindeligt kommer fra Nexø, faldt det godt i hak at åbne en butik i byen.

– Jeg skulle finde ud af hvad jeg så skulle. Det var for tidligt at gå på pension, og jeg havde forstand på vin og spiritus, te og kaffe, så jeg tænkte, at jeg ville forsøge med en butik, der sælger netop det.

Der er sket en ændring

Butikken i Nexø bugner ud over chokolade, kaffe og te, af masser af forskellige våde varer, og på den front kan indehaveren godt mærke, at der er sket en ændring i år.

– I starten solgte vi rigtig meget gin, specielt bornholmsk gin. Jeg kan huske, at jeg det første år, jeg åbnede, var lidt nervøs. For 80 procent af min omsætning lå i gin. Og det bekymrede mig, for jeg var klar over, at det ikke kunne holde ved. Men heldigvis er det lidt faldende ginsalg erstattet af andre ting. Når man åbner en forretning som min, så er man meget afhængig af, at der bliver holdt nogle receptioner og fødselsdage. Og det var der ikke de første par år, jeg havde åbent, mindes Peter Stræde Jensen.

Hvem er dine kunder?

– Kunderne er flere og flere lokale, der kommer ind og siger, at de skal have gæster på fredag, og så fortæller de, hvad de skal spise, hvor jeg så kan vejlede dem i, hvilken vin de skal servere til. Det er det, jeg skal bruges til. Det kan jeg vejlede i. Og så sælger vi mange gaver. Hvis man vil give noget i gave, som man ikke lige ser andre steder, så er butikken her et godt sted.

I højsæsonen har Smag åbent seks dage om ugen, men i resten af sæsonen bliver det ikke hver dag, Peter Stræde Jensen åbner for kunderne.

– Det er ikke en butik, man skal have, hvis man vil leve af det. Man skal brænde for det og have lyst til det, mener vinmanden.