Sigtet kaptajn er hollandsk statsborger

Sigtet kaptajn er hollandsk statsborger
Beaumaiden gik på grund ud for Sorthat natten til den 20. oktober sidste år. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. FEB 2022 • 11:58
NYHED | ABONNENT
10. FEB 2022 • 11:58

Kaptajnen på Beaumaiden er sigtet for spritsejlads og for at tilsidesætte væsentlige sikkerhedshensyn, og han er indtil videre eneste sigtede.

 

Bornholms Politi har stadig sigtet den 37-årige kaptajn på Beaumaiden, som politiet nu fortæller, er hollandsk statsborger. Beaumaiden gik på grund ud for Sorthat natten til den 18. oktober sidste år.

Manden er sigtet for spritsejlads og for at tilsidesætte væsentlige sikkerhedshensyn, og han er indtil videre eneste sigtede, fortæller politikommissær Poul Bjerregaard.

I januar udkom en rapport fra den maritime havarikommission, hvor det står beskrevet, hvordan den hollandske kaptajn lagde sig til at sove i sin kahyt til trods for, at han var vagthavende på skibet. Han efterlod skibets bro ubemandet i flere timer indtil grundstødningen ved Nyker Rev.

Grunden til, at der ikke er ført retssag mod den sigtede kaptajn endnu, er, fordi Bornholms Politi venter på Søfartsstyrelsen, fortæller Poul Bjerregaard.

– Vi sidder ikke med samme juridiske ekspertise på det maritime område, som de gør. Vi har derfor sendt vores sagsmateriale til dem, og så vender de tilbage og har måske nogle andre paragraffer og lovovertrædelser, som vi også skal tage stilling til, siger Poul Bjerregaard.

Sigtelse mod rederiet

Det betyder også, at sigtelsen mod den 37-årige kaptajn kan nå at ændre sig endnu, og det kan antallet af sigtede også, såfremt Søfartsstyrelsen finder andre overtrådte paragraffer til søs. Heriblandt kan de også overveje om Beaumaidens rederi, Vertom B.V., skal sigtes.

I den maritime havarikommissions rapport står det beskrevet, hvordan vagtplanen kontra bemanding på skibet gjorde, at det ikke var muligt at leve op til vagtskemaet. Det betød blandt andet, at det kun var kaptajnen, der var alene oppe natten til grundstødningen, og at ingen andre befandt sig på dækket eller broen. Politikommissær Poul Bjerregaard kan dog ikke, med havarikommissionens beretninger taget i betragtning, sige, om de står overfor en sigtelse endnu, men at han er opmærksom på beskrivelsen af blandt andet rederiets vagtplan, som det står beskrevet i havarikommissionens rapport om grundstødningen.

– Det er blandt andet derfor, at Søfartsstyrelsen kigger vores sagsmateriale og havarikommissionens rapport igennem. Vi kan først komme det nærmere, når de vender tilbage, siger Poul Bjerregaard.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Søfartsstyrelsen.