Restauranter: Alt for svært at få en taxa

Restauranter: Alt for svært at få en taxa
Dantaxi mangler chauffører på Bornholm. Pressefoto
TOPNYHED | ABONNENT | 9. AUG 2023 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
9. AUG 2023 • 05:30

Flere i hotel- og restaurationsbranchen mener, at taxadækningen på Bornholm er utilstrækkelig. Der er dog taxaer nok, mener Dantaxi - men der er mangel på chauffører, og det kan udfordre tilgængeligheden.

Da Tidende i 2019 spørger Magnus Klein Kofoed fra Restaurant Kadeau om, hvor nemt det er at skaffe taxaer på Bornholm lyder svaret:

– Det har aldrig stået så slemt til, som det gør nu. (...) Hvis man er så heldig at komme igennem til bestillingskontoret og få bestilt en taxa, er der lang ventetid og stor usikkerhed, om den i det hele taget kommer.

Situationen har tilsyneladende ikke ændret sig, lyder det i dag fra selvsamme Magnus Klein Kofoed, der er direktør på Kadeau.

– Jeg kan ikke fornemme den store ændring i løbet af de seneste fire år. Det er status quo, siger Magnus Klein Kofoed, der også udtrykker det ved at sige, at det hverken er blevet værre eller bedre.

Det sker nemlig ugentligt, at det er svært at få fat i en taxa. Så sent som i forrige weekend oplevede restauranten i Sømarken problemer med en af aftenerne, hvor der angiveligt var ganske få vogne på vejene ved 22-tiden.

– Chaufføreren beklagede sig med, at de kun var fire vogne, der kørte. Det er jo en umulig opgave at køre rundt og tilfredsstille alle, siger Magnus Klein Kofoed, der tilføjer:

– Det er en ærgerlig situation. Chaufførerne bliver stillet i et dårligt lys, og vi, som restauratører, bliver stillet i et dårligt lys.

Den sidste oplevelse, gæsterne har på restauranten i Sømarken, er nemlig at blive sendt godt af sted i en taxa efter en god aften. Men det er sket, at gæster har måtte vente mellem en og to timer på en vogn.

– Hvis gæsten er færdig klokken 23 og først får en taxa en til to timer senere - på trods af, vi har bestilt i god tid - er det en ærgerlig situation, siger Magnus Klein Kofoed.

Ofte viser gæsterne dog forståelse for situationen. Samtidig er eksemplet fra sidste weekend da også et 'skrækscenarie', medgiver Kadeau-direktøren. Oftest går det nemlig smertefrit.

Men fire vogne på en aften er langt fra tilfredsstillende, siger han. Ifølge Magnus Klein Kofoed er der 11 vogne, der kører, når de er flest. Det synes han dog ikke er nok.

– Jeg synes godt, man kunne overveje at skalere op i ugerne 28 til 32, hvor det giver mening. Der topper turistantallet på Bornholm og den type turister, der vælger at bruge penge på spiseoplevelser og transport, som ikke er offentlig. Skulle man skrue op for antallet af taxalicenser i den forbindelse, spørger Magnus Klein Kofoed.

– Jeg skal ikke bestemme, hvad vognmændene skal gøre - men der er behov for lidt mere i en periode, tilføjer han.

Personale har kørt gæster i egne biler

I Melsted på badehotellet er hotelejer Eline Halborg-Bendtsen glad for, at Tidende tager fat i problemstillingen.

– Vi kan bekræfte, at det ikke er til at få taxaer heller her hos os, skriver hun i en kort mail.

Længere nordpå oplever personalet på Stammershalle også af og til problemer med at få fat i en taxa. Det er ikke fordi, der er store problemer, medgiver receptionist Birgit Andersen - men det hænder, at taxacentralen ikke har lyst til at sende en taxa til Stammershalle for at køre gæster til Allinge, fortæller hun.

– De kan godt finde på at sige: "Jeg skal lige se, om jeg kan lokke én til at gøre det". Det skal helst være en tur på en halv time. Det skal helst ikke være en kort tur.

– Man kan godt få den der tøvende 'er det ikke længere'-agtigt.

Som eksempel nævner Birgit Andersen et par, som selv forsøgte at booke en taxa fra restauranten på Stammershalle. De skulle til Sandvig, men det lykkedes ikke at få en vogn. Derfor måtte de nøjes med en fire-retters menu for at nå den sidste bus nordpå, fortæller hun.

– Som regel kan det godt lade sig gøre - men ofte skal folk også længere. Så skal de måske til Restaurant Le Port (i Vang, red.) eller Kadeau, og så er det ikke noget problem. Men hvis de skal op og høre musik på Gæsten, er de (Dantaxi, red.) knap så imødekommende, siger Birgit Andersen.

Hun fortæller også, at det er sket før, at personalet nogle gange har kørt gæsterne til deres destination i egne private biler.

Dantaxi: Antallet af vogne er tilstrækkeligt

Det er dog Dantaxis vurdering, at antallet af taxaer på Bornholm er tilstrækkeligt. Dantaxi råder over 15 taxaer, der drives af vognmænd med tilknytning til Bornholm, og der er ikke forskel på antallet af vogne i høj- og lavsæsonen. Men taxaselskabet oplever i øjeblikket mangel på chauffører, og det kan give udfordringer for taxadækningen, som kommer mest til udtryk i højsæsonen, skriver Dantaxis presseansvarlige Rasmus Krochin i et skriftligt svar til Tidende, som samtidig erkender, at der har været ventetid.

– Det kan desværre betyde, at nogle vogne i perioder må holde stille, selvom der er brug for dem.

I den sammenhæng kan Dantaxi da heller ikke udelukke, at der i forrige weekend, som beskrevet af Kadeaus direktør, kun har været fire taxaer til rådighed på Bornholm en af aftenerne. Vognmændene prioriterer at besætte de mest travle tidsrum, der som oftest er fredag og lørdag.

– Det sker jo desværre på bekostning af taxadækningen på de mere stille dage som søndage og mandage, skriver Rasmus Krochin i et skriftligt svar til Tidende.

Hvad angår Birgit Andersens oplevelser på Stammershalle skriver taxaselskabet, at medarbejderne 'på ingen måde' er instrueret i at sortere turene ud fra længde.

– Dog kan der være tilfælde, hvor vi må prioritere en kunde, der skal nå en færge, et fly eller en anden hasteopgave som for eksempel kørsel til akutmodtagelsen.

Tilbage på Restaurant Kadeau i Sømarken er personalet begyndt at spørge alle gæster, om de har behov for en taxa, allerede når de ankommer til restauranten. Sidenhen bliver taxaen typisk bestilt en time før gæsterne skal hentes. Så kan restauranten dokumentere over for chaufførerne, at taxaen er blevet bestilt i god tid.

Skulle det komme til store forsinkelser, gør personalet dog, hvad de kan, for at gæsterne alligevel skal få en god afsked.

– Der prøver vi at gøre det så godt for gæsten som muligt. Om det så er med et glas vin, en cocktail eller noget andet. Vi har ingen interesse i, at de går fra restauranten med en dårlig oplevelse, siger Magnus Klein Kofoed.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT