Påbud fra Arbejdstilsynet: 'Flere steder var der risiko for at snuble'

Påbud fra Arbejdstilsynet: 'Flere steder var der risiko for at snuble'
Lang vej til affaldsstativet og ujævnt underlag. Foto: Arbejdstilsynet
NYHED | ABONNENT | 27. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. MAJ 2022 • 15:30

Et påbud til Fugato kan komme til at få indflydelse på mere end tusind husstandes affaldsrutiner. Arbejdstilsynet har grebet ind, fordi bornholmske skraldemænd blev set gå op til 30 meter med tunge skraldesække i hænderne, da trapper og blødt eller ujævnt underlag i indkørsler ikke gjorde det muligt at transportere affaldet på en lille vogn. Tidende har fået tilsendt Arbejdstilsynets rapport, som kan betyde, at mange bornholmere skal lægge fliser eller fremover selv stille skraldet ud til vejen.


Alle bornholmere, der får afhentet affald, har de seneste uger modtaget et brev via e-boks om, at de skal sikre, at adgangen til skraldespandene er jævn og mindst en meter bred. Opfordringen fra Bofa ventes at komme til at påvirke hundredvis af bornholmske husstande, hvor skraldemændene i dag er nødt til at bære skraldesække.

Det var Arbejdstilsynets observationer under en arbejdsdag for Fugatos skraldemænd i Allinge-området, der resulterede i de påbud, som har sat skraldemændenes arbejdsmiljø og affaldsbeholdernes tilgængelighed på dagsordenen. Tidende har fået aktindsigt i påbudsbrevene, som Arbejdstilsynet i vinter sendte til den bornholmske renovationsvirksomhed.

Det ene påbud handler om, at skraldemændene bar for tunge skraldesække over for lange afstande. Fremgangsmåden giver risiko for skader på især lænderyg, skulder og nakke, konkluderer Arbejdstilsynet, og Fugato er derfor blevet påbudt at sikre, at håndteringen af affaldet på en stribe specifikke adresser i Allinge skal ”udføres, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt”, står der i påbuddet.

Et af problemerne, som Arbejdstilsynet fremhæver, er, at skraldemændene ikke kan bruge den kærre, fordi underlaget i indkørslerne ikke tillader det. I påbuddet er der otte billedeksempler fra tilsynsbesøget. Det var en våd novembermorgen med slud, og billederne viser ujævne fliser, brosten, græs og indkørsler belagt med mudret jord eller granitskærver. På grund af bløde og ujævne underlag måtte skraldemændene bære fyldte sækkene mellem fem og 30 meter.

”Flere steder var der risiko for at snuble, mens man bar på sækken,” skriver Arbejdstilsynet i påbuddet til Fugato.

I dokumentationen noterer tilsynet, ”at mange affaldssække var tunge, det kunne man se på, at de ansatte anvendte begge hænder og brugte en del kræfter, når de blev løftet op.”

Arbejdstilsynet lægger også vægt på, at ”skraldesækken havde en størrelse og form, der giver en uhensigtsmæssig arbejdsstilling for armene og begrænser udsynet delvis”, og ”at de ansatte bar asymmetrisk. Nogle gange med en hånd foran, en hånd bagved og holdt i sækken, af og til med vrid i ryggen eller vrid/buk i nakken,” som der står i materialet.

Til Arbejdstilsynet har skraldemænd fortalt, at hver ansat dagligt håndterer cirka 200 affaldssække, hvoraf de fleste bliver båret, da de ikke kan køre med kærren – en lille vogn – på grund af underlaget.

Typisk vejer skraldesækkene 10-20 kg, men af og til kan de veje op til 30 kg, oplyser de ansatte. Når skraldesækken er taget op af stativet, er skraldemændene nemlig forpligtet til at tage den med, selvom den vejer mere end 20 kg.

Ifølge Arbejdstilsynets vedledende grænser må man imidlertid ikke gå med genstande, der vejer mere end 12 kg, hvis man holder dem i en underarms afstand fra kroppen, sådan som Arbejdstilsynet observerede i Allinge. Og hvis man holder sækkene længere væk fra kroppen – i tre fjerdedels-afstand – ligger den øvre grænse på blot 6 kg. Derfor har Arbejdstilsynet indskærpet, at arbejdsgangen skal ændres.

”Risikoen ved håndtering af skraldesække skal undgås ved hensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdet, herunder ved brug af tekniske hjælpemidler,” fastslår Arbejdstilsynet.

Påbuddet har Fugato delt med Bofa, som sætter rammerne og har udbudt opgaven med at indsamle affald, som bliver varetaget af Fugato. Indtil årsskiftet 2021/22 havde Fugato ansvaret, som herefter overgik til HCS, der dog straks hyrede Fugato som underleverandør, da det nye affaldssystem ikke bliver klar før hen mod slutningen af året.

 

Arbejdstilsynet har fastsat retningslinjer for, hvornår løft kan betragtes som sundhedsskadelige. Jo længere man er nødt til at holde genstanden, desto mindre må den veje, Når man bærer byrder og går med dem – som skraldemænd i mange tilfælde gør med sække på Bornholm – mere end halveres grænseværdierne i forhold til løft uden bevægelse. Illustration: Arbejdstilsynet

 

Problem på trapper

Ved samme tilsynsbesøg rettede Arbejdstilsynet et kritisk blik mod håndtering af tunge skraldesække på trapper. En skraldemand blev set på en trappe med trin, mens han bar en 110 liters skraldepose. Den var så stor og tung, at han ikke støtte sig til gelænderet. Sækken blev båret foran kroppen i ”1/2 arm til 3/4 arms-afstand”, skriver tilsynet.

Fugatos ledelse oplyste i en høring til Arbejdstilsynet, at skraldemændene håndterer skraldeposer med op til fem trin, og at der er mere end 100 afhentningssteder med trapper. Skraldeposerne kan veje op til 20 kg, ”da man skal efterkomme affaldsregulativet fra kommunen”.

Da poserne, som bæres på trapper, kan veje op til 20 kg – og ifølge ansatte, som Arbejdstilsynet har interviewet, i visse tilfælde vejer mere end 20 kg – tildelte Arbejdstilsynet Fugato et påbud om at finde en løsning inden 1. marts.

Det andet påbud om risikoen ved at bære affaldssække, fordi det ikke er muligt at bruge en kærre, skal være efterkommet senest 1. juni.

Fugato og Bofa er i gang med at udarbejde en liste over adresser, hvor adgangsforholdene skal forbedres, hvis ikke beboerne fremover selv skal flytte affaldet ud til skellet. I det generelle brev, som sendes til 22.000 husstande, er der en liste over regler, som skal overholdes. Fugatos direktør, Kristoffer Nothlev, vurderede i sidste uge, at kravene ikke bliver opfyldt på mere end tusind adresser.

 

 


Vægtgrænser

Arbejdstilsynet anvender farverne rød, gul og grøn til at vurdere løft. I det røde område anses løft for at være klart sundhedsskadelige. Om løft i det gule område er forsvarlige sundhedsmæssigt, afhænger af en nærmere vurdering af andre faktorer.

Skal man gå mere end to meter, er grænserne lavere, end hvis man blot skal lave et løft uden at bevæge sig. Når man bærer noget på trapper, er et trappetrin sidestillet med at gå én meter.

Hvis man skal bære en affaldssæk, er de vejledende vægtgrænser mellem det gule og røde løft sat til:

• Ca. 20 kg, når genstanden kan holdes tæt ved kroppen

• Ca. 12 kg i underarmsafstand

• Ca. 6 kg i 3/4-armsafstand