På jagt efter grønne ideer: Her er de førende på verdensplan

På jagt efter grønne ideer: Her er de førende på verdensplan
Jacob Trøst er mandag på tur til Skive. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 16. JAN 2023 • 14:20
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
16. JAN 2023 • 14:20

For at hente flest mulige job og mest mulig vækst ud af den kommende energiø er borgmester Jacob Trøst, knapt halvdelen af kommunalbestyrelsen og dele af Bornholms erhvervsliv på udflugt til verdens første grønne erhvervspark.


Hvordan kan Bornholm få mest muligt ud af den kommende energiø? Det er en delegation på 26 personer fra Bornholm mandag taget til Skive for at blive klogere på.

Anført af borgmester Jacob Trøst (K) er ni andre medlemmer af kommunalbestyrelsen også med på turen. Det samme er kommunaldirektør Sine Sunesen og direktør Lillian Rasch Madsen samt to andre kommunale ledere. De sidste 12 deltagere kommer fra eller har tråde ud i det bornholmske erhvervsliv.

Den bornholmske delegation besøger Greenlab Skive, der er en grøn erhvervspark og en såkaldt cirkulær industripark, hvor flere virksomheder i samspil med hinanden afprøver, hvordan man kan udnytte, lagre og genbruge miljøvenlige energiformer.

Greenlab Skive er den første erhvervspark af sin slags på verdensplan. Den giver mulighed for at teste og udvikle nye teknologier indenfor sol, vind, brint og gas.

"Greenlab Skive er derfor ikke blot et udlæg af et areal, men en ramme for samarbejde, der muliggør investeringer og job. Målet med turen er derfor at indhente erfaringer og få en god dialog om, hvordan man som lokalsamfund kan gribe de muligheder, der opstår i forbindelse med den grønne omstilling", hedder det i en pressemeddelelse fra regionskommunen.

– Bornholm står over for den største anlægsinvestering på land nogensinde, og vi skal gøre hvad vi kan for at gribe den chance for udvikling, arbejdspladser og uddannelser, der ligger lige foran os. Jeg glæder mig derfor til at høre, hvordan Skive Kommune sammen med virksomheder har arbejdet for at bane vejen for en grøn erhvervspark som Greenlab Skive, siger borgmester Jacob Trøst i pressemeddelelsen.

– Det har krævet innovative partnere, investeringsparathed og et godt og tillidsfuldt samarbejde partnere imellem. Det oplever jeg også, at der er på Bornholm, så jeg tror vi har gode forudsætninger for at skabe en succes, siger han.

– Greenlab Skive er måske det bedste danske eksempel på, hvordan man kan skabe grønne arbejdspladser ud af vedvarende energi. Skal vi lykkes med at bruge energiøen som løftestang for Bornholms grønne udvikling, skal vi lære af andre, som succesfuldt har gjort noget lignende før, siger Søren Møller Christensen, konstitueret direktør i Baltic Energy Island.

De af turens deltagere, der ikke kommer fra regionskommunen, repræsenterer Dansk Industri Bornholm, Beof, Danmarks Tekniske Universitet, Bornholms Landbrug & Fødevarer, Tekniq, SMV Bornholm, Offshore Center Bornholm, Business Center Bornholm, Baltic Energy Island, Center for Regional og Turismeforskning samt Rønne Havn.