Økolandmand gør status: Der er for meget 'jord til ord'

NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
11. JUN 2022 • 15:30

Hallegaard Slagtehus – der i øjeblikket er midlertidig lukket - bør på finansloven. Thor Kures status på den bornholmske fødevarefortælling er ikke så positiv, men der er lyspunkter. 

 

– Den bornholmske fødevarefortælling med hensyn til det, der virkelig har grundlag i øens natur og muld har det ikke godt. Der er for meget "jord til ord".

Det siger den økologiske landmand Thor Kure med henvisning til sloganet "fra jord til bord".

– Bornholms Valsemølle er med til at styrke fortællingen, også DLF (Dansk Landbrugs Frøforsyning) langt hen ad vejen. Og så burde regionskommunen være det. Maria Barslund, der er formand for Gourmet Bornholm, har været inde på, at det er et kæmpe problem, at kommunen mere eller mindre har trukket sig ud af den bornholmske fødevarestrategi, når den hele tiden nævnes som et brandingpunkt, siger Thor Kure.

Når Thor Kure skal nævne hvem, der har været vigtige for hans virksomhed, oplister han dem med Bornholms Valsemølle i top.

– Vi har kunnet sælge vores oldtidskorn via primært valsemøllen, hvor vi fået en fornuftig afregning, og møllen kan sælge mere, end vi er i stand til at lave på Bornholm.

På Thor Kures liste følger Naturstyrelsen og DLF. Derefter kommer private familier og små restauranter, der køber hans kød. Her nævner han især Provianten i Gudhjem.

– Det er små restauranter, som vil det med at give Bornholm et brand, siger han.


Der er vel meget ukrudt i marken med artemisia enkorn, efter Thor Kures smag, men det er en balance. Når man har en mark, hvor afgrøden står flot, er det bare om at huske at få skrevet ned, hvad man gjort, så man kan gentage kunststykket, siger han. Foto: Holger Larsen

 

Man skal være indstillet på at betale

Hvordan kommer økologien videre på Bornholm?

– Jeg kunne godt tænke mig at se de kapitalstærke hoteller, også dem med fremmede investorer, støtte økologien på Bornholm. Regionskommunen skal også blive mere aktive i forhold til at støtte økologien, for de spiller en stor rolle for at fastholde den bornholmske fødevarestrategi, og hvis man vil bruge bornholmske produkter, skal man være indstillede på at betale for dem, siger Thor Kure og tilføjer:

– Vi er faktisk i brugsen i Svaneke med vores produkter. De vil det. De behøver jo ikke. Så hvis vi skal have mere økologi, skal vi også have flere centrale aktører, både i det private og det offentlige, til at ville det. Hvis alt handler om, at det skal være nemt, hurtigt og billigt, så bliver det trange kår for basisøkologien.

Thor Kure nævner også jordbrugsfonde som en mulighed for at få mere gang i økologisk landbrug.

– Man kan skæve til medlemmerne i Gourmet Bornholm, hvor der er ildsjælegruppe, som er meget dygtige. Man skal ikke gå i gang uden at brænde for det, og man skal se grundigt på branchen, før man starter. Hvis man vil lave et produkt, som andre laver billigere og lige så godt, så glem det, siger Thor Kure.

Et lokalt slagteri

En vigtig forudsætning for den bornholmske fødevarefortælling er også, at man har et lokalt slagteri, mener han:

– Hallegårds slagteri er midlertidigt lukket, så vi transporterer vores dyr til et slagteri på Sjælland, hvor man har gode forhold. Men jeg venter bare på, at de åbner igen på Hallegård. Hvis man ikke privatøkonomisk kan holde gang i et slagteri på Bornholm, mener jeg, at det bør på finansloven, for det er så vigtigt for os, siger Thor Kure.

Thor Kure har lige siden håndværksslagterens lukning selv solgt sit kød, og han er med i leverandørsammenslutningen Den Bornholmske Gårdbutik i Vestermarie:

– Det er nok den mest autentiske lokale produktion af primærprodukter på Bornholm, og der er til enhver smag, både økologiske og ikke-økologiske, siger Thor Kure, der er næstformand for foreningen.