'Økoflipper' åbner ny forretning i Svaneke

'Økoflipper' åbner ny forretning i Svaneke
Anne Louise Nordegraaf åbnede Svaneke Sæbehus den 9. juli. Foto: Line Søndergaard Hansen
ERHVERV | Torsdag 21. juli 2022 • 05:30
ERHVERV | Torsdag 21. juli 2022 • 05:30

En ny butik med fokus på velvære og bærerygtighed er rykket ind i Svaneke.

Tidendes sommerserie

Hen over højsommeren tilbringer en journalist fra Bornholms Tidende et par dage nogle af de steder, som besøges af mange feriegæster. I denne uge går turen til Svaneke.

En ny butik, Svaneke Sæbehus, er rykket ind i Nansensgade i Svaneke. Der bliver både solgt kimonoer, håndklæder og cremer, men hovedproduktet er - som navnet indikerer - sæbe. Faste, håndlavede saltsæbebarer, primært til hænder og krop. Nøgleordet i forretningen er 'hverdagsluksus', fortæller indehaver Anne Louise Noordegraaf, der åbnede butikken lørdag den 9. juli.

Sæberne laver hun selv i hånden i lokalet, men før hun overtog nøglerne begyndte hun på produktionen hjemme i privaten. Med tiden er det meningen, at arbejdet i de lidt mere stille vintermåneder skal foregå ved disken. På den måde kan butikken også fungere som et åbent værksted, hvor nysgerrige gæster kan se processen.

Anne Louise Nordegraaf har ikke tidligere produceret sæber, og selvom det ikke kræver en særlig uddannelse, så skulle der alligevel noget træning til.

– Jeg skulle have været på kursus i England, men grundet covid-19 blev det aflyst, fortæller hun og tilføjer, at hun i stedet tyede til selvstudie med hjælp fra ligesidende i online sæbe-foraer.

Sæberne er lavet af økologiske olier og uraffineret havsalt. Hun har lige nu seks forskellige varianter - heriblandt lavendel og cedertræ - men planen er, at sortimentet skal udvides løbende. Fra en sæbe bliver lavet skal den gerne ligge i minimum fire uger, før den kan bruges, og langs væggen i butikken ligger små sæber på stribevis og tørrer.


Indehaver Anne Louise Nordegraaf laver selv saltsæberne i hånden. De skal ligge i minimum fire uger, før de kan sælges og bruges. De ligger i butikken og tørrer. Foto: Line Søndergaard Hansen

Stejl læringskurve

38-årige Anne Louise Nordegraaf har ikke en lang baggrund med iværksætteri bag sig. Hun har med egne ord 'en noget broget baggrund', og det er første gang, hun kaster sig ud som selvstændig, og læringskurven har derfor været stejl. Alligevel føler hun, at de første dage siden åbningen har været en succes.

– Det er gået fremragende. Over al forventning, siger hun og fortæller, at der har været travlest de dage, hvor vejret ikke har været 'strandvejr'. Det er det i den grad onsdag, hvor Tidende besøger butikken, og det vrimler derfor ikke med kunder.

Hun er født og opvokset i Rønne og har haft en afstikker til både Aarhus og Randers i forbindelse med uddannelse, hvor hun har studeret henholdsvis idéhistorie og psykomotorik. Hun flyttede i 2012 til Rønne med sin mand og tre børn - og til Svaneke i 2015 - og der var ikke rigtigt arbejde at få, så hun uddannede sig derfor videre til lægesekretær og arbejde en periode på Bornholms Hospital. Men det føltes bare heller ikke helt rigtigt.

Jeg har altid interesseret mig
for naturlig hudpleje og helsekost,
og jeg er ofte blevet kaldt 'økoflipper'

– Jeg trængte til noget selvbestemmelse, siger hun.

– Jeg har altid interesseret mig for naturlig hudpleje og helsekost, og jeg er ofte blevet kaldt 'økoflipper'. Og når jeg nu starter som selvstændig i Svaneke, så passer det meget godt til byen at lave håndværk, siger hun.

Hun overtog nøglerne til lokalet den 1. juli fra de tidligere ejere, børnetøjsforretningen Brolökke, der rykkede i større lokaler. Anne Louise Nordegraaf har vidst i omkring et års tid, at hun kunne få lov at overtage lokalet, hun vidste bare ikke hvornår. Så da hun endelig fik nøglerne, var der meget arbejde at se til. Der skulle slibes gulv, males og indrettes, og i ni dage knoklede hun med hjælp fra familie og svigerfamilie for at blive klar til åbningen.


Nøgleordet for Svaneke Sæbehus er hverdagsluksus. Der er fokus på bæredygtighed og lang levetid, både i produkter og indretning. Foto: Line Søndergaard Hansen

En grøn dagsorden

Udover sæber sælger Anne Louise Nordegraaf også tilbehør til velvære, men det gennemgående for produkterne og indretningen i butikken er bæredygtighed og god kvalitet med lang holdbarhed, ligesom hun driver forretningen ud fra et ønske om at gøre verden til et grønnere sted. På et stativ i butikken kan man for eksempel finde kimonoer, der er lavet af brugte silkesarier fra Indien, ligesom der er håndklæder i 100 procent hør, som er et mere bæredygtigt og slidstærkt materialer end for eksempel bomuld. Bæredygtigheden er også tænkt ind i indretningen, hvor mange af møblerne er genbrugsfund.

– En sæbe holder naturligvis ikke for evigt, siger hun. Men hun håber alligevel, at de kan være med til at starte en bevidsthed om, at små skridt også gør en forskel, og hun opfordrer til bevidst forbrug i stedet for overforbrug.

– Jeg synes det er vigtigt, at man skaber nogle lommer for sig selv, hvor man lige kan trække vejret og drage lidt selvomsorg for sig selv. Især i den tid, vi lever i nu med klimaangst, usikkerhed og krig, der er det meget nemt at gå i panik. Det er vigtigt at huske på, at ens handlinger betyder noget, og hvis man kan skabe et fællesskab om at træffe nogle grønne og bæredygtige valg, så er man med til at sætte en dagsorden og gøre en forskel. Også selvom det kun er med små skridt, som ved at købe en fast sæbe i stedet for en pumpesæbe i plastik. Måske kan det inspirere andre, og så bliver det den nye normal på et tidspunkt.

Svaneke Sæbehus ligger på Nansensgade 8 og har åbent fra 10-16.

– Men det er ikke altid, jeg lige overholder lukketiden. Hvis man kommer forbi efter klokken 16, og døren er åben, og flagene er ude, så kommer man bare ind, siger hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT