Økobonde i kamp med tiden: Vi mister afgrøder

Økobonde i kamp med tiden: Vi mister afgrøder
Jens Ovesen høster rødbeder i Marken. Han er midt i en hård opstart for at få den økologiske selvforsyning op at stå på Bornholm, men har indtil videre fået lokal opbakning fra fem restauranter, som har forudbetalt hver 10.000 kroner for at hjælpe Lotte og Jens Ovesen i gang med sæsonen. Eget foto
ERHVERV | Onsdag 8. juni 2022 • 15:30
ERHVERV | Onsdag 8. juni 2022 • 15:30

Jens Ovesen fra Marken Bornholm kæmper i disse uger en indædt kamp for at redde sine økologiske afgrøder fra at gå til i ukrudt. Drømmen om at forsyne Bornholm med egenproducerede grøntsager er imidlertid stor, og økobonden fra Olsker slås med alle tilgængelige økologiske midler.


Vi mister afgrøder, hvis vi ikke får hjælp nu!

Sådan lød det 2. pinsedag på facebook.

Og det var nødvendigt at bruge store bogstaver og dramatiske udråbstegn, for den kommende tid er kritisk, forklarer Jens Ovesen fra Olsker.

Det var ham, der stod bag nødråbet – som faktisk viste sig at have den ønskede effekt, i hvert fald delvist.

Jens Ovesen fra Marken Bornholm er Nordbornholms svar på Sydbornholms energiske vinbonde, Jesper Paulsen. Begge skriver sig sammen med Bornholms Økojord i Rutsker direkte ind i den bornholmske fødevarestrategi, som blandt andet har øget selvforsyning som et af sine fornemste mål.

Men Jens Ovesen, der er tidligere skolelærer og selvlært landmand, sprang først ud som iværksætter i en sen alder. Indtil sidste år var han lærer på Heldagsskolen i Østermarie, sideløbende med at drømmen om at få noget til at vokse optog mere og mere plads i hans tanker.

Jens Ovesens mission er enkel. Planen er at dyrke 15-20 afgrøder på Fåregårdsvej 6 i den periode på året, hvor vejret tillader det. Kål, selleri, græskar, rødbeder, gulerødder, og så videre – for derved bidrage til at forsyne bornholmerne og sommergæsterne med lokalt producerede grøntsager i sæsonen.

Der skal nok komme tab

Men vejen derhen er hård. For selv om der er rift om Marken Bornholms grøntsager, så kniber det gevaldigt med at følge med i vækstsæsonen.

Jens Ovesen og hustruen Lotte har otte hektar og dyrker grøntsager på 3,5. Lige nu er det væksttid, ukrudtet vokser, og der skal luges og hakkes, samtidig med at der skal plantes gulerødder og porrer på det rigtige tidspunkt.

Situationen blev uddybet i mandagens nødråb på facebook:

"Vi mister afgrøder og udbytte hvis vi ikke får hjælp. Der skal nok komme tab alligevel, på grund af vejr, skadedyr og plantesygdomme, som ingen er herre over. Men arbejdsindsatsen har vi en chance for at påvirke", lød det i appellen, som også blev bragt inden pinse, med det resultat, at der faktisk dukkede fire frivillige op på ejendommen for at tage et par timer med hakken.

Bruger sociale medier som kanal

Økobonden og hans hustru arbejder selv solen sort i øjeblikket, men der er endnu ikke tilstrækkelig økonomi i Marken til at hyre betalt sæsonhjælp. Håbet er, at produktionen på Marken Bornholm på et tidspunkt bliver så stor, at balancen mellem lønnet personel og frivillige bliver stabiliseret, siger Jens Ovesen, der tidligere har forsøgt sig som økologisk mælke- og grøntsagsproducent i Rutsker.

– Der er heldigvis tradition for, at den type landbrug vi bedriver, som ikke er fuldt mekaniseret og specialiseret, trækker på hjælpende hænder og støtteforeninger i lokalområdet, lyder det fra landmanden, der jævnligt lægger underholdende opdateringer op på sociale medier om arbejdet i marken.

Frivillige kommer fra nær og fjern

Og det virker. Udover lokale, der kommer forbi i et par timer for at svinge hakken, har Jens Ovesen et mindre hold af faste bornholmergæster, der kommer og hjælper, når de har tid.

På sigt drømmer Jens Ovesen om at få hjælp fra unge frivillige, der kommer fra udlandet via et internationalt støttenetværk for økologer, såkaldte workaways. Det har ikke kunnet lade sig gøre i år på grund af manglende plads til indkvartering, men om et par uger har fem elever fra Bornholms Højskole meldt sig under fanerne.

Der er imidlertid god plads til flere frivillige i marken de kommende uger, lyder det fra økobonden i Olsker.

– Der skal lægges mange mandetimer lige nu. Vi mangler flere, der kan afsætte et par timer til at plante eller hakke. Mellem fire og otte personer på et hold i to timer. Så rykker det, siger Jens Ovesen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT