Nyt restaurant-eventyr venter i Lobbæk
Sopha Nerst har opsagt sin forpagtning, og dermed er Snogebæk Café og Take Away et afsluttet kapitel. Til foråret åbner hun sin nye restaurant i et fælles projekt med ægtefællen, Henrik Nerst.
Mange kender Sopha og Henrik Nerst fra deres 15 år som restauratører i Snogebæk. Her drev ægteparret restaurant Æblehaven, hvor Sopha Nerst var kok og Henrik Nerst sommerlier.
– Men så fik vi vores lille dreng, og så stoppede vi, for det kunne ikke fungere med arbejdstiderne i Æblehaven, og så startede min mand destillering her på stedet, fortæller Sopha Nerst, og peger med blikket på det store kobberfarvede destilleringsanlæg, der tårner sig op bag hende i lokalet på Brovangen i Aakirkeby.
Gin-destilleriet var imidlertid ikke noget topersoners job - i hvert fald ikke i starten - og derfor sprang Sopha Nerst til, da der blev mulighed for at forpagte grillbaren i Snogebæk.
– Vi regnede med, at det skulle være et lille hyggejob, jeg kunne passe om sommeren, og så kunne jeg hjælpe til her og passe vores søn om vinteren, og så kunne min mand hygge sig med destilleriet og passe vores søn om sommeren, forklarer hun.
Planen fejlede ikke noget. Den blev lavet inden sommeren 2019, og dermed var det altså den sjette sæson, der nu blev den sidste for Sopha Nersts lille hyggeprojekt i Snogebæk. For man kan lægge alle de planer, man vil - men virkeligheden kommer gerne væltende på sin egen måde, og i dette tilfælde på en næsten lidt for positiv måde.
– Det viste sig, at det gik så stærkt med det her destillering. Det er vokset fra 200 liter til 2.000 liter, så i stedet for de seks måneder i restauranten, der var planlagt, så har jeg bare haft åbent i tre måneder, og så hjælper jeg til her i ni måneder.
Hun fortæller, at de allerede for to-tre år siden begyndte at tale om, at destilleriet kunne være en fuldtidsbeskæftigelse for dem begge, men også restauranten i Snogebæk gik over al forventning.
– Det blev så travlt, og jeg så nærmest ikke familien i de tre måneder. Imens skal min mand både passe sin forretning, vaske tøj, passe hunden, lave mad til vores dreng og jo også til mig, når jeg kommer hjem om aftenen - det blev alt for meget til sidst.
Alligevel har lukningen været en svær pille at sluge for den erfarne kok. Derfor har det taget tid og interne forhandlinger, før parret er kommet frem til en aftale, der er god for hele familien.
Sopha Nerst har lukket restauranten i Snogebæk, men glæder sig til at slå dørene op i Lobbæk til påske. Foto: Sarah Thun Kristensen
Frirum i køkkenet
Man kan måske sige, at både Sopha og Henrik Nerst i deres to forskellige projekter har haft brug for hinandens hjælp for at få både virksomhed og familieliv til at gå op i en højere enhed.
Derfor er de nu mellem destillering og thaimad er kommet frem til, at det næste projekt skal have både restaurant, takeaway, destilleri, ginsmagninger, rundvisninger og hvad de to ellers finder på at bygge ind i kæmpeprojektet, der ligger foran dem og som kommer til at udfolde sig på Remisen i Lobbæk.
– Nu har han købt den store destilleringsmaskine og overtaget det i Lobbæk. Så kan det ikke gå længere, at jeg er væk i tre måneder. Men det har ikke været en nem beslutning, understreger hun.
Mange af gæsterne har nemlig været med helt fra tiden i Æblehaven, og det betyder, at der er gæster og gengangere fra 21 år i branchen.
– Jeg har haft mit frirum i køkkenet, og jeg er glad for at snakke med de kunder, jeg kender og som har været med så længe. Derfor var det vigtigt for mig, at kunne melde det ud tidligt, smiler Sopha Nerst.
Beslutningen om at opsige lejemålet blev nemlig først taget, da parret fik planlagt, hvordan det skulle foregå i Lobbæk - og at der stadig skulle være plads til at lave mad og betjene kunder.
– Det føltes som om, jeg ville dø indeni, hvis jeg ikke skulle lave mad. Jeg vil ikke bruge mit liv på at pakke, så det er vigtigt for mig, at der bliver et køkken, så jeg også kan udleve min passion.
Hun fortæller, at flere har foreslået, at restauranten i Snogebæk kunne fortsætte med hyret personale, mens hun selv startede op i Lobbæk, men det skal hun ikke have noget af.
– Nej. Jeg skal vide, hvad der bliver leveret til mine kunder, og det er jo ikke min mad, hvis det ikke er mig, der har lavet den, slår hun fast.
– Andre har spurgt, om jeg skulle på pension, men det er altså slet ikke der, vi er endnu, fortæller kokken, som med sine 47 somre forhåbentlig har masser af gode arbejdsår i sig endnu.
Plads til 100 mennesker
Ved afslutningen af den sjette sæson i Snogebæk kunne Sopha Nerst derfor fortælle de nedtrykte stamkunder, at de allerede til påske kan finde hendes mad igen - denne gang bare på en ny lokation.
– Det var faktisk planen, at vi skulle flytte allerede i september i år, men køkkenet er ikke klar, så det bliver til påske næste år, fortæller hun.
Der er imidlertid nok at se til i destilleriet i Aakirkeby, og hun kan allerede nu se, at der ikke bliver tid til ferie i år, hvor de nye lokaler skal forberedes.
– Når vi først har lukket en dør og åbnet en anden, så er det det, vi gør, og så arbejder vi hårdt for det. Vi er ikke bange for at arbejde hårdt, smiler hun.
Hun glæder sig til det nye køkken, som bliver større, end det hun senest havde til rådighed og udover thaimad og takeaway er det planen, at der skal være selskabslokaler og plads til arrangementer og events. Det betyder også, at der bliver væsentligt mere plads til spisende, end der var i Snogebæk, hvor pladserne på terrassen krævede en vis grad af godt vejr.
– Vi får plads til 100 mennesker til events, ginsmagninger og mad, og det er jo mange flere, end jeg har haft i Snogebæk, forklarer hun.
De nye lokaler betyder blandt andet også, at der bliver mulighed for at holde åbent hele året rundt og tilbyde hele pakken til de mange turister og lokale som kigger forbi for at se destilleriet og smage på gemalens våde varer.
– Og så får vi et stort drivhus til urter og til at plante grøntsager, så man kan dyrke noget fra jord til bord. Nu må vi se, hvordan tiden slår til, men planen er der, griner hun.
Tidligere på året prøvede hun desuden kræfter med Folkemødet, og hun fortæller, at det blev en stor succes, der uden tvivl skal gentages - og muligvis også andre steder end på Folkemødet.
– Jeg har helt klart fået blod på tanden til at få en foodtruck, så vi kan lave arrangementer også. Der var travlt, vi solgte en masse, og det var virkelig sjovt.
Lige nu ser Remisen ikke ud af meget fra vejen mellem Rønne og Aakirkeby, men det kommer til at ændre sig i de kommende måneder. Foto: Sarah Thun Kristensen
Lobbæk er det nye
Nogle restauratører ville måske mene, at skridtet fra den charmerende og turistede havneby tæt på øens bedste sandstrande og et væld af lokale iskiosker til den lille indlandsby Lobbæk var et lidt for dristigt spring, men det afskrækker på ingen måde Sopha Nerst.
– Lobbæk er faktisk ikke så dum endda. Det ligger jo midt i det hele, og vi har mange kunder fra Rønne og hele Bornholm, som tager maden med hjem. Hvis man skal hente gæster i lufthavnen, kan man også lige stoppe ind og tage mad med hjem, foreslår hun.
Hun er overbevist om, at turisterne nok skal finde Lobbæk, for når ægteparret slår deres aktiviteter sammen, er der rigeligt at rejse efter.
– Om sommeren har vi op mod 100 kunder om dagen i butikken her, som vi må sende alle mulige forskellige steder hen for at spise. Jeg forstår heller ikke, hvordan de kan finde os, men det kan de bare.
Oprindeligt var det nemlig slet ikke planen, at der skulle sælges gin direkte ud af destilleriet, men fordi interessen har været så stor, er der blevet oprettet en lille bitte shop i indgangen, hvor man kan købe Wild Destillerys produkter.
– Det er helt vildt, hvad den lille butik kan omsætte for. Om sommeren har vi 20 pladser til rundvisning og smagning om dagen, og de er fyldt hver dag i både juli og august måned, fortæller hun videre, som om hun ikke helt forstår, hvorfor folk er så vilde med de ting, som hun og husbonden laver.
Den store succes i både Snogebæk og Aakirkeby betyder imidlertid, at der er helt ro i maven i forhold til flytning og samling af ressourcerne.
– Vi har fået forespørgsler fra København mange gange - om de kan komme med en bus til Bornholm i en weekend, hvor de kan besøge os. Men hvor skal de så bo, spørger hun retorisk.
Der er nemlig masser af plads på den nye grund, og måske der på sigt kan bygges ud til overnattende gæster i nogle af de bygninger, der ikke skal bruges til produktion.
– Vi skal også have nogle dyr, café og aktiviteter og sådan noget for børn. Jeg tror, at Lobbæk kan blive det nye - men nogen skal turde starte det.
Så snart lokalerne i Lobbæk er klar, skal hele destilleriet flyttes, og herefter er det planen, at lokalerne i Aakirkeby skal sættes til salg.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration