Ny kommunaldirektør vil flytte til Bornholm, men familien bliver på Sjælland

Ny kommunaldirektør vil flytte til Bornholm, men familien bliver på Sjælland
Sine Sunesen er ny kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune fra første november. Hun håber på snarest at finde et sted at slå rod på Bornholm. Privatfoto.
ERHVERV | Lørdag 15. oktober 2022 • 05:30
ERHVERV | Lørdag 15. oktober 2022 • 05:30

Sine Sunesen har ikke nogen tidsfrist for flytningen til øen, hvor hun fra 1. november skal være kommunaldirektør. I første omgang er det ikke planen, at resten af familien skal med.

 

Hun er opvokset på Nordsjælland, den nye kommunaldirektør. Ikke den fashionable del af Nordsjælland dog, men der bor hun nu i Klampenborg i en form for familiekollektiv sammen med sin svigermor i et tofamilies-hus.

Af de tre børn er de to flyttet hjemmefra, og den sidste går i 3.g. Manden er direktør i en patientforening for ulykkespatienter, og sammen har de ikke særlig stor tilknytning til Bornholm – bortset fra, at Sine Sunesen nu er blevet kommunaldirektør her på den solbeskinnede ø med store skraldeproblemer.

– Jeg har ikke nogen familiær relation til Bornholm. Jeg har været der i forbindelse med Folkemødet, og så har jeg været der på ferie en del gange, fordi jeg har venner, der har sommerhus derovre, forklarer hun.

Hun har dog ikke kun været på sommerferie, men også slået vejen forbi over vinteren, så hun er ikke bekymret for, at der kommer skår i feriebilledet.

– Bornholm er et fantastisk smukt sted både sommer og vinter. Jeg har også været der om vinteren, så det er ikke postkort-idyllen, jeg er forelsket i. Jeg har også et lidt mere virkelighedsnært billede, siger hun.

Og nu skal boligmarkedet altså nærstuderes, for hun planlægger at rykke teltpælene op og flytte til Bornholm snarest. Hun regner dog ikke med at have en bolig klar fra den 1. november, hvor hun starter i sin nye stilling. Hun vil i stedet bo hos venner, indtil hun finder ud af, hvorhenne i den bornholmske klippegrund, hun skal slå sine rødder.

– Jeg vil gerne have adresse på Bornholm hurtigst muligt. Men vi skal lige finde ud af, hvor vi gerne vil bo. Det mest oplagte er selvfølgelig Rønne, men der er virkelig også skønt i Vang. Men jeg skal lige lære boligmarkedet og øen at kende.

– Jeg er selvfølgelig interesseret i at få en rigtig base og slå ordentlig rod hurtigst muligt, så man ikke får sådan et rakkerliv, forklarer hun.

Hun vil hverken love eller afvise, at hendes mand flytter med til Bornholm. Men børnene kommer i hvert fald ikke til at flytte med, da de to ældste er flyttet hjemmefra, og den yngste skal færdiggøre sin ungdomsuddannelse.

– Min mand arbejder jo på Sjælland, men det kan være, at han i løbet af de næste år flytter med, og så kan det være, at når alle tre børn er flyttet hjemmefra, så kommer vi til at overveje, om vi så stadig skal have det hus i Nordsjælland, siger hun.

De næste måneder vil hun derfor overveje, om huskøbet på Bornholm skal være en egoistbolig eller et hus med plads til hele familien. Her skal hun i udgangspunktet bo alene, og så kommer turen til at gå til eller fra København i weekenden.

– Nogle weekender vil jeg tage tilbage til København, men andre weekender vil trafikken måske gå den anden vej, forklarer hun.

Ingen hvedebrødsdage

Hun beundrer bornholmerne for deres sammenhold, som hun gætter på har noget rod i historien. En slags ø-kultur eller i hvert fald en særlig kultur på netop denne egn af Danmark. Det er nu ikke noget, hun som sådan vil kloge sig på.

– Rent professionelt er det både spændende at være kommunaldirektør i det hele taget, men også at være det på Bornholm, hvor der er mange af de samme problemer, der er alle mulige andre steder, men der er også store ambitioner om grøn energi eksempelvis.

En af de ting, hun kigger ind i, når hun sætter sig i direktørstolen, er blandt andet en betændt sag om Bofa og dagrenovation. Det er ikke noget, hun glæder sig til, men hun er samtidig bevidst om, at det er en præmis som topleder i en større organisation.

– Man træder altid ind og arver nogle problemer. Det vil jeg gerne være foruden, men det er sjældent, man træder ind til et ryddet bord, hvor ens forgænger har klaret det hele, siger hun.

Hun mener, at det klogeste at gøre er at lytte og læse op, så hun snarest kan sætte sig ind i problemerne, og det kommer til at kræve hårdt arbejde.

– Man har jo ikke hvedebrødsdage, når man træder ind i en lederrolle. Man kan ikke bede om arbejdsfred, for problemerne skal håndteres, og man må ikke forsinke processen, fordi man er den nye i klassen, forklarer hun.

Åbenhed og ytringsfrihed

For nylig blev desuden den meget omtalte spærretid ophævet fuldstændig. Den har Sine Sunesen ikke stiftet meget bekendtskab med, og derfor vil hun ikke udtale sig konkret om den, for hun synes, det er for billigt at sige, at hun vil gøre det hele anderledes.

– Det er vigtigt med en åben og konstruktiv dialog både med medier og med borgerne. Men der er selvfølgelig situationer, hvor det måske er klogt, at man lige trækker den lidt, indtil man har fået vendt situationen i ledelsen, men det er også op til kommunalbestyrelsen.

Hun har tidligere arbejdet med ytringsfrihed blandt offentligt ansatte, og det er vigtigt for hende, at den er der, for man får ikke noget ud af at holde folk nede, forklarer hun.

– I den offentlige forvalting har man ytringsfrihed, og det skal man som topledelse kunne leve med, selvom det ikke altid er sjovt. Det er demokrati. Men hvis der foregår noget internt på arbejdspladsen, så må man tage fat i det i en dialog, for man kan ikke tie ting ihjel.

Hun beskriver selv sin ledelsesstil som tillidsbaseret. Hun er ikke fan af micromanagement, hvor man overkontrollerer sine medarbejdere.

– Jeg tror på, at folk godt kan finde ud af at løse deres opgaver og finde ud af rigtig meget selv. Man skal selvfølgelig ikke sidde med alt selv, men man kommer også langt med dialog og at have den åbne dialog i et klima, hvor folk tør sige ledelsen imod.

– Selvfølgelig i den fase, hvor det er til debat, for på et tidspunkt skal enhver diskussion jo lukkes, og så må man forvente loyalitet overfor den beslutning, der bliver truffet.

Hun har aldrig bestridt en stilling i det kommunale før, men hun har dog i seks år været direktør i Kommunernes Landsforening, og det mener hun, har givet hende et godt belæg for at træde ind i sin nye stilling.

– Jeg er klar over, at jeg har meget at lære. Både i chefkredsen og på medarbejdersiden, men jeg regner med, at der står folk klar til at fortælle mig, hvordan kulturen er her.

 

 

Sine Sunesen

55 år, uddannet jurist og har et væld af efteruddannelser.

Indtil maj 2022 var hun administrerende direktør i hovedorganisationen Akademikerne.

Den nærmeste familie består af en mand og tre børn på henholdsvis 26, 22 og 19 år.

Bor i Klampenborg i et tofamilieshus sammen med sin svigermor.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT