Ny butik i Rønne har håndværk på hylderne

Ny butik i Rønne har håndværk på hylderne
Mira Andersen har onsdag fået både hylder på væggen og varer på hylderne. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 30. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
30. MAR 2023 • 05:30

Mira Andersen regner ikke med at blive rig af Ø-håndværket, men hun håber på at bidrage til fællesskabet med sin butik der er islandsk inspireret.

Solen skinner ind ad ruderne på Snellemark 22, hvor Mira Andersen er i færd med at oliere et stort bræt. Væggene er stadig helt nøgne, og i morgen skal et skilt med navnet Ø-håndværk sættes op på ruden, fortæller hun, da Tidende stikker hovedet ind mandag formiddag.

Lørdag er det tanken, at der skal være hylder på væggene, varer på hylderne og en sofa i hjørnet, der skal skabe lidt hyggestemning i den nye butik med håndværk fra bornholmske kunsthåndværkere.

– Jeg er slet ikke af denne her verden, så det handler ikke om, at jeg bare skal have en butik. Det er mere, fordi jeg har lyst til, at det her skal frem, forklarer Mira Andersen.

Hun har tidligere arbejdet som lærer og har en uddannelse i pædagogisk psykologi, men nu er det altså blevet tid til at springe ud på dybt vand.

– Konceptet er ligesom, at det er mig der byder velkommen i butikken, og de varer man finder på hylderne er fra håndværkere, der har deres håndværk i orden, som er bosat på Bornholm og som ikke er så eksponerede endnu, forklarer hun.

De mere kendte kunsthåndværkere, som har slået bredt igennem eller som måske har deres egen butik eller showroom kommer man til at kigge langt efter i butikken på Snellemark.

– De klarer sig rigtig godt, men de skal ikke være her. Det er jo dejligt, at det går godt for dem, men det her er lidt upcoming. Her skal man kunne se noget andet, og det er for folk som måske ikke ønsker at være store steder, som bare selv har en lille butik eller som slet ikke har haft deres ting ude før, forklarer hun.

Mere synligt håndværk

Hun har allerede lavet en aftale med 12 forskellige kunsthåndværkere fra hele Bornholm, og det er deres kreationer, man kan finde på hylderne, når butikken åbner.

Det er både strik, hårbånd og scrunchies, børster, bøger om bornholmsk arkitektur, hampete, trædrejede figurer, lamper i træ fra naturen og billeder.

– Jeg vil gerne gøre håndværket mere synligt og let at komme til. Bornholm rummer enormt meget forskelligt, og glas og keramik har jo allerede en god kultur her på øen, men der er også mange andre håndværk, som jeg gerne vil have frem, så der bliver et lidt mere jævnt fokus på alle slags håndværk.

Flere har allerede henvendt sig og spurgt, om de må være med, for det kan både være dyrt og tidskrævende at skabe opmærksomhed om sine produkter - og både tid og penge er for de fleste sjovere at bruge på at lave produkterne, gætter Mira Andersen.

– Der er mange gode steder på Bornholm, men det kan godt være meget svært at finde det, og for dem som har det, er det svært at have tid til både at være kreativ og til at markedsføre sine ting, og det koster mange penge. Det kan godt være svært, hvis man ikke allerede har succes, forklarer hun.

Inspiration fra Island

De sidste otte år har Mira Andersen og hendes familie boet på Island, hvor hendes mand oprindeligt er fra, og det er da også der, hun har fundet inspirationen til sin nye butik.

Der er nemlig mange små byer med meget lange afstande imellem. Det betyder, at der i en del af de små byer er et lille fælleshus, hvor man kan købe en masse forskellige ting, der er produceret i byen.

– Der er ikke så meget reklame for det, men så sidder de lokale håndværkere og producerer ting over de mørke vintermåneder, som de så sælger til lokale og til turister, fortæller hun.

Og den slags butik mangler der lidt i Rønne, mener hun. Og derfor har hun holdt øje med et butikslokale på Snellemark lige siden hun og familien flyttede tilbage til Bornholm.

– Det er lidt et hjertebarn. Jeg tror ikke, jeg bliver rig af det, men det er heller ikke intentionen. Jeg er glad, hvis det kan løbe rundt og være en platform for at folk kan få deres ting frem.

– Så kan de, der klarer sig godt, tage et skridt videre, og på den måde kan vi måske være lidt mere dynamiske, hvor det skifter lidt, hvilke håndværk man kan finde på hylderne.

Små spændende steder

Mira Andersen er selv fra Rønne, og hun har savnet nogle af de små spændende steder, som ikke altid har været kendetegnende for øens største by.

– Men de dukker op rundt omkring, og der er mere på vej af det. Det lokale fællesskab vil jeg gerne være med til at bidrage til, forklarer hun.

Placeringen kan virke oplagt, når det er den største by på øen, men Mira Andersen oplever faktisk, at mange andre byer har et meget større fokus på håndværk.

– Det synes jeg også godt, at vi kan have i Rønne. Der er allerede mange fede steder, og her vil jeg gerne lave noget mere alsidigt for alle på øen.

Hun håber, at hun kan lykkes med at lave en butik, hvor folk føler sig hjemme, hygger og måske sætter manden eller børnene til rette i sofaen, så man selv har lidt tid til at kigge rundt. Frem for alt håber hun, at både håndværkere og kunder oplever at det er et fedt projekt at være en del af.

Hun har lavet en forretningsmodel, hvor hyldepladsen ikke koster noget, men hvor hun får en bid af omsætningen på de produkter, der sælges i butikken. Det betyder, at hvis der ikke bliver solgt noget, er hyldepladsen gratis.

– Jeg har prøvet at lave det så ordentligt så muligt både for mig og dem der er med, og jeg håber, at det kan gå i nul. Det er mit udgangspunkt, at så længe det kører rundt, så er det sjovt. Hvis det bliver for stort et minus, så er det noget, vi må snakke om i privaten, griner hun.