Ny aftale kan redde 11 arbejdspladser

Ny aftale kan redde 11 arbejdspladser
Ejeren af savværket i Tingsted er blevet lidt mindre modstander af den kommende Naturnationalpark i Almindingen efter at han nu har fået udsigt til, at salget af produktionstræ formentlig først stoppes om 25 år. Arkivfoto: Jens-Erik larsen
NYHED | ABONNENT | 12. JUN 2022 • 15:40
NYHED | ABONNENT
12. JUN 2022 • 15:40

Naturstyrelsen får 25 år til at udfase produktionsskoven i den kommende Naturnationalpark i Almindingen. Det glæder svværkdsejer på Tingsted Savværk og Emballage.

Kort tid før høringsfristen for den kommende Naturnationalpark i Almindingen udløber den 7. juli, kommer der særdeles gode nyheder til en af Naturnationalparkens argeste modstandere: Savværksejer Kim Christiansen.

En stor del af den kommende Naturnationalpark i Almindingen er i dag produktionsskov. Naturstyrelsen Bornholm afsætter tømmer for cirka to millioner om året, og meget af det aftages af Kim Christiansen, der ejer Tingsted Savværk og Emballage.

Derfor har han udtrykt sig i stærkt kritiske vendinger lige siden det kom frem, at produktionsskoven på det 1.150 hektar store omåde, hvor den kommende Naturnationalpark skal ligge, skulle afvikles. Dels har han påpeget det ufornuftige i at afvikle god produktionsskov, dels har han protesteret over, at han ikke kunne få en dato for, hvornår det er endegyldigt slut med at købe træ fra det areal, hvor den kommende Naturnationalpark skal ligge.

Giver god mening på den korte bane

Men det svar fik Kim Christiansen fra Naturstyrelsen Bornholm i sidste uge. Og udsigten til 25 års trægaranti bliver modtaget med begejstring.

– Hvis der er hold i det med de 25 år, så er det meget positivt, siger Kim Christiansen. Han har 11 ansatte på savværket i Tingsted, og har tidligere meldt ud, at virksomheden stod til at lukke, hvis Naturnationalparken skulle anlægges på bekostning af skovdriften i området.

Skovrider Søren Friese bekræfter at Naturstyrelsen Bornholm selv har lagt forslaget om en 25 års udfasning af produktionsskoven ind som høringssvar til naturnationalparkprojektet, og at det indtil videre har passeret samtlige projektgrupper, samt Lea Wermelin og hendes aftalepartier, uden at vække bekymring. Han betragter det med andre ord om som rimelig sikkert, at forslaget går igennem, når naturnationalparkaftalen når frem til den endelige godkendelse.

– Ellers skal der kommer noget i vejen i høringsperioden, og det regner jeg ikke med, at der gør, siger Søren Friese.

Det svar glæder Kim Christiansen:

– Jeg har 11 ansatte, så det giver godt mening på den korte bane. Det er spild af ressourcer, hvis godt træ skal ligge og rådne. Og vi har brug for træet på Bornholm, siger han til Tidende.

Er stadig modstander af hegn

Samtidig understreger Kim Christiansen, at han fortsat er imod idéen om at etablere en Naturnationalpark i Almindingen.

– Jeg er lidt mildere stemt nu, men jeg er synes stadig ikke at det giver mening at indhegne så stort et område med et højt hegn. Vilde dyr bag hegn gør mig ked af det, siger Kim Christiansen.

Samtidig med at Naturstyrelsen Bornholm har fået lov til at bruge seks år på at omdanne det store areal til Naturnationalpark. De mest krævende opgaver bliver at tildække det store net af drængrøfter i området, samt at udfase de store arealer med produktionsskov.

 

 

 

FAKTA

I medfør af Bekendtgørelse om offentlighedens inddragelse ved store naturprojekter, samt naturbeskyttelseslovens kapitel 8a om naturnationalparker sendes projektforslag for Almindingen (og Tranum og Stråsø, red.) i offentlig høring. Høringsfrist 7. juli 2022.

Kilde: Naturstyrelsen

 

FAKTA

Folketinget vedtog i 1989 et mål om at fordoble Danmarks skovareal, så det indenfor en periode på 75 år kommer op på 1.075.000 hektar (25 procent af Danmarks areal). Siden da er skovarealet i gennemsnit vokset med 3.300 hektar årligt (fra 530.000 til 630.000 hektar). I de senere år har arealet med ny skovrejsning dog kun været på omkring 1.400 hektar, og det areal skal være syv gange større fremover, hvis målet skal nås indenfor tidsrammen.

Kilde: Dansk Skovforening