Mindst to partier tøver om støtte til stort Allinge-projekt

Mindst to partier tøver om støtte til stort Allinge-projekt
Illustrationsfoto.
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
9. DEC 2022 • 05:30

Enhedslisten og Bornholmerlisten garanterer ikke, at de stadig står bag Nordliv, der vil binde Allinges idrætshal, daginstitution og foreningsliv sammen i kæmpeprojektet Nordliv. Enhedslisten er ikke bekendt med, at Bornholms Idræts- og Kulturcenter har sendt udspil til en samarbejdsaftale til kommunen, sådan som BIKC siger, at de har.


I juni gav en enig kommunalbestyrelse et halvt år mere til, at Bornholms Idræts- og Kulturcenter (BIKC) og kommunens administration kunne få det nødvendige forarbejde på plads til, at BIKC kan søge om de i alt 65 millioner kroner, som store landsdækkende fonde har givet forhåndstilsagn om til storprojektet Nordliv i Allinge.

Til nytår er det halve år gået. Men nu er det ikke længere en enig kommunalbestyrelse, der med sikkerhed bakker op om Nordliv. I praksis om, at kommunen skal erstatte Allinge Børnehus med en ny institution i et udbygget Bornholms Kultur- og Idrætscenter, der også vil skulle huse Allinges foreninger og spille en rolle for Folkemødet.

Hverken Enhedslisten eller Bornholmerlisten kan i øjeblikket sige, hvor de står i forhold til projektet, der siden 2018 har involveret mange mennesker i Allinge og omegn. Samtidig siger ingen af de to partier, at de har trukket deres støtte til Nordliv-projektet, der i denne måned har været behandlet som lukket punkt ved møder i tre politiske udvalg.

– Vi har sagt, at det i princippet er et fint projekt. Men vi må ikke gøre det, hvis det vil være konkurrenceforvridende. Vi må ikke gå ind og gøre noget dyrere for kommunen for at støtte en privat virksomhed. Og om vi risikerer at gøre det her, skal fremgå af en juridisk vurdering, siger Helle Munk Ravnborg (EL).

– På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige, hvor vi står. Vi har først gruppemøde den 14. december, hvor sagen her også er til drøftelse. Det er noget, som vi beslutter sammen, siger gruppeformand Kirstine van Sabben (BL).

– Jeg har heller ikke modtaget referater fra møderne i økonomiudvalget og natur-, miljø- og planudvalget, hvor sagen har været på som lukket punkt. Det har jeg også brug for at læse på først, siger hun.

EL kender ikke til aftale

BIKC's bestyrelsesformand Carsten Grønning sagde onsdag til Bornholms Tidende, at man allerede i starten af september sendte et udspil til en samarbejdsaftale om Nordliv mellem kommunen og BIKC ind til kommunen.

Uden en samarbejdsaftale om ikke bare daginstitutionen, men også hvordan andre kvadratmeter i et realiseret Nordliv skal fordeles mellem kommunen og BIKC, kan BIKC ikke rejse de 65 millioner kroner, som store landsdækkende fonde har givet forhåndstilsagn om. Derfor vil Nordliv i praksis være dødt, hvis kommunen bakker ud, sagde Carsten Grønning også.

BIKC's formand fortalte desuden, at man ikke har hørt fra kommunen, siden man sendte udkastet til en samarbejdsaftale ind for godt tre måneder siden, og at BIKC flere gange uden held har forsøgt at finde ud af, hvor sagen egentlig står.

Nu siger Enhedslisten imidlertid, at partiet ikke kender til, at der skulle ligge noget udkast eller udspil til sådan en aftale.

– Det er jo meget uheldigt, hvis det er det, der er tilfældet, siger Helle Munk Ravnborg (EL) om Carsten Grønnings gengivelse af sagens forløb i de seneste tre måneder.

Er det da ikke det, der er tilfældet?

– Jeg er i hvert fald ikke bekendt med, at der ligger en aftale mellem BIKC og kommunen klar til underskrift.

BIKC siger også kun, at de har sendt et udspil til en samarbejdsaftale til kommunen i starten af september?

– Det ved jeg ikke. Jeg er ikke vidende om, at der ligger noget, som man kan skrive under på, siger Helle Munk Ravnborg.

Hvorfor gør der ikke det?

– Det aner jeg ikke. Jeg kan ikke svare på noget, som jeg ikke ved noget om. Og jeg er hverken bekendt med, at der skulle ligge et udspil eller et udkast til en samarbejdsaftale mellem kommunen og BIKC.

– Det kan jo også have været et utilstrækkeligt udkast. Det kan være, at der ligger noget mere, men det kan jeg ikke sige, fordi sagen har været behandlet som lukket punkt, siger Helle Munk Ravnborg.

V, K og DF støtter stadig

Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre oplyser, at de fortsat står bag at lade kommunen muliggøre Nordliv ved at flytte nordlandets børnehus med ind i det færdige projekt.

De tre partier råder tilsammen over ni mandater. Det samme gør de to uafklarede partier, Enhedslisten og Bornholmerlisten. Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra gruppeformand Jonna Nielsen (S), der har fire mandater.

– Det er ikke mig og Dansk Folkeparti, man skal overbevise om, at Nordliv er en god idé. Jeg var med til det første møde i Nordlandshallen i 2015, og vi har ikke tænkt os at springe fra støtten til Nordliv, siger René Danielsson (DF).

– Det er ikke Venstre, der skubber på for at lukke ned for Nordliv. Vi er med og ønsker kun at se det her projekt realiseret hurtigst muligt, siger gruppeformand Søren Schow (V).

– Vores støtte ligger stadig hos BIKC og Nordliv-projektet. Vi har ikke ændret vores holdning, fortæller gruppeformand Mark Palmquist (K).

René Danielsson uddyber, at han tror på Carsten Grønnings fremstilling om, at BIKC for sin del har alt klar til formelt at kunne søge om de i alt 65 millioner kroner fra landsdækkende fonde, og at sagen kun står stille, fordi kommunen ikke har reageret på BIKC's udspil til en samarbejdsaftale.

– Jeg er ked af, hvis det passer, for jeg synes, at det er en god idé at fortsætte arbejdet sammen med de gode folk i Allinge, siger René Danielsson.

– Jeg er bange for, at man prøver at skabe en fortælling om, at det er BIKC, der ikke leverer det, der skal til. Jeg deler BIKC's overbevisning om, at de har leveret det, som de skulle, siger han.

– Jeg synes bare, at vi skal få det her løst, så vi kan få de her penge hjem. I første omgang synes jeg, at vi skal forlænge fristen med 12 måneder og så lade folk sætte sig ned og skære kagen ud, så der ikke er tvivl om, hvem det er, der ikke har leveret.

– Her og nu synes jeg bare, at Carsten Grønning og BIKC skal lægge dokumentation for, at alt er klar fra deres side frem for kommunalbestyrelsen. Jeg er overbevist om, at Grønning har alt klar. Jeg har aldrig oplevet, at man ikke kan stole på, hvad han siger, siger René Danielsson.

Hos Venstre undrer Søren Schow sig over, hvad der sker.

– Det er lidt uforståeligt for os, at de ikke har fået tingene på plads og fået sagen her lagt frem til politisk beslutning, siger han.

– Forventningen har været, at kommunen og BIKC skulle snakke sammen om at få det sidste nødvendige på plads, så det undrer os, at BIKC nu kan sidde og vente på svar fra kommunen, siger Søren Schow.