Aner uråd: Stopper politikerne kæmpe projekt bag lukkede døre?

Aner uråd: Stopper politikerne kæmpe projekt bag lukkede døre?
Hjerterummet mod havet. Illustrationsfoto
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2022 • 05:30

Tre store fonde har givet tilsagn om 65 millioner kroner til Nordliv-projektet, der vil lægge Allinges børnehus, foreningsliv og idrætshal sammen. Men fondene vil først se en samarbejdsaftale mellem kommunen og Bornholms Idræts- og Kulturcenter, der på fjerde måned ligger ubehandlet i kommunen. Til nytår stopper kommunens samarbejde med BIKC, hvis samarbejdet ikke bliver gjort konkret inden da. Sagen kører som lukket punkt i politiske udvalg, og BIKC kan hverken finde ud af hvorfor eller hvem, der har henlagt sagen i mørke.


65 millioner kroner fra nogle af landets største fonde er lige på trapperne til at være på vej til Bornholm. Til projektet Nordliv, der de seneste fire år har handlet om at bygge Bornholms Idræts- og Kulturcenter (BIKC, den tidligere Nordlandshallen) om til et kæmpe multihus, der blandt meget andet både skal rumme en daginstitution og huse foreningerne i Allinge.

Fondene mangler kun at se en underskrevet samarbejdsaftale mellem BIKC og kommunen. Et udspil til sådan en samarbejdsaftale har ifølge BIKC's formand Carsten Grønning ligget hos kommunen siden starten af september. Men BIKC har ifølge Carsten Grønning intet hørt tilbage fra kommunen.

Det får BIKC til at frygte, at i hvert fald nogle partier i kommunalbestyrelsen er i gang med at trække deres støtte til Nordliv-projektet tilbage.

Kommunalbestyrelsen forlængede i juni enstemmigt sin principbeslutning om at arbejde sammen med BIKC om at få alt nødvendigt på plads indtil nytår. Dengang fik kommunalbestyrelsen sagen præsenteret sådan, at kommunens administration ville lægge planer frem for at renovere Allinge Børnehus, hvis politikerne i modsatte fald skulle vælge ikke at give BIKC et halvt år mere at løbe på.

Den tid er ved at løbe ud nu, hvor BIKC ifølge Carsten Grønning ved, at sagen om Nordliv den seneste måned har figureret som lukket punkt på møder i flere af de politiske udvalg. BIKC har ifølge Carsten Grønning intet ønske om, at sagen er mørklagt, mens den bliver behandlet, men BIKC har hverken kunnet finde svaret på præcis hvorfor det sker, eller hvem der har besluttet det.

– Det man kan frygte er, at kommunen ikke vil konkretisere samarbejdet om Nordliv, men springe fra projektet. For sker det, er projektet dødt. Hvis kommunen trækker stikket, mister vi 65 millioner kroner i fondspenge, siger Carsten Grønning.

Aftale med kommunen mangler

Fra BIKC's side er alt klar til at blive præsenteret for de tre fonde, der tilsammen har givet tilsagn om 65 millioner kroner til Nordliv. På nær et helt centralt dokument, som både BIKC og kommunen skal skrive under, men som ifølge Carsten Grønning har ligget hos kommunen i godt tre måneder, hvor BIKC ikke har hørt fra kommunen.

– Der er virkelig store muligheder i det her. Men de 65 millioner kroner fra de store fonde kan kun komme under forudsætning af, at kommunen leverer noget materiale. Det materiale har kommunen bare ikke leveret endnu, fortæller han.

– Det eneste vi mangler er en samarbejdsaftale med kommunen. Altså en aftale om hvordan vi deler de her mange kvadratmeter med kommunen og med de foreninger, der i dag er i Kærnehuset.

Det er helt almindeligt, at de store fonde vil se den lokale kommune bakke op og involvere sig, hvis de skal støtte et projekt. Det gælder også sagen om Nordliv. Samtidig skiller planen i Allinge sig ud fra andre store projekter, som fondene ser.

– For de nationale fonde er det interessante at bygge en selvejende institution sammen med en kommunal ejendom, som børnehuset i Nordliv jo vil være. Så hvis kommunen fjerner børnehuset fra projektet, vil projektet være dødt, siger Carsten Grønning.

– Det er også klart, at en fond gerne vil vide, hvad der skal foregå, hvis den skal komme med 30 millioner kroner. Derfor har fondene brug for, at vi kan vise dem en samarbejdsaftale med kommunen.

– Hvis samarbejdsaftalen mellem os og kommunen havde ligget klar nu, ville vi ikke mangle noget materiale i forhold til fondene. Vi sendte vores forslag til en samarbejdsaftale til kommunen omkring den 1. september. Men siden har vi ikke hørt noget, siger Carsten Grønning.

Har I rykket kommunen for at få aftalen skrevet under eller i hvert fald politisk behandlet?

– Ja. Mere end én gang.

 

Illustrationsfoto

 

Sagen er mørklagt

Nordliv vil være en helt ny form for samarbejde mellem en kommune og en selvejende institution som BIKC. Og da Nordliv efter planen både skal rumme et børnehus og Allinges foreninger, skal sagen omkring en del skriveborde i kommunen.

– Vores projekt har tråde ud i nærmest alle kommunens afdelinger. Så sagen her skal forelægges både juridisk afdeling og flere andre afdelinger, før vi kan stå med en samarbejdsaftale, fortæller Carsten Grønning.

Ved I, om sagen er blevet forelagt alle de steder i kommunen?

– Nej, det ved vi ikke.

BIKC ved ifølge Carsten Grønning, at sagen om Nordliv den seneste måned har været behandlet som lukket punkt på møder i flere af de politiske udvalg. Carsten Grønning regner derfor også med, at det samme gør sig gældende ved onsdagens møde i økonomiudvalget.

– Vi ved, at sagen har været behandlet som lukket punkt i flere politiske udvalg. Vi har fået at vide, at punktet er lukkede, fordi sagens indhold har indflydelse på vores økonomi i Bornholms Idræts- og Kulturcenter, men mere kan vi ikke få at vide. Derfor kan vi ikke finde ud af, hvad der faktisk foregår, siger han.

– Det har heller ikke været muligt for os at finde ud af, hvem der har bestemt, at sagen her skal være lukket. Nogle siger, at kommunalbestyrelsen har besluttet det. Nogle siger, at borgmesteren har besluttet det. Nogle siger, at det er embedsværket.

Har I bedt om, at sagen kører åbent?

– Nej, men vi har heller ikke bedt om, at den skal behandles lukket, siger Carsten Grønning.

Nu frygter Carsten Grønning og BIKC, at der bag de lukkede døre er ved at ske det, at Nordliv bliver lagt dødt. I så fald fordi et flertal i kommunalbestyrelsen alligevel ikke vil gøre daginstitutionen på nordlandet til en del af projektet.

– Jeg er ikke i tvivl om, at der er nogle, der ikke synes, at ideen om Nordliv er lige så god, som nogle andre synes, siger Carsten Grønning.

Hvad får dig til at tænke det?

– Jeg synes, at der sker en forhaling af sagen. Vores projekt passer ellers vældig godt med det, som mange partier gik til valg på, nemlig at gøre noget for børn og unge. Men når man taler med politikere om Nordliv, er det ikke alle, der virker lige opsatte på at virkeliggøre det.

Tidende har uden held forsøgt at få en kommentar fra borgmester Jacob Trøst (K).

Nordliv

Planen med Nordliv er, at Bornholms Idræts- og Kulturcenter (BIKC) i Allinge bliver bygget omfattende om og udvidet.

Efter planen skal Nordliv både rumme en daginstitution og Allinges foreninger.

Nordlivs mange nye faciliteter skal både give Allinges børn en legeplads og åbne for mere motion til alle, både inde og ude.

Projektet vil også binde udearealerne omkring BIKC sammen med folkemødepladsen.

Arbejdet for at skabe Nordliv gik i gang i 2018. Visionen handler om at være sammen om at dele påtværs af generationer.

Mange lokale kræfter i Allinge har været involveret i forarbejdet: Kongeskærskolen, ASG, byforeningerne, Allinges andre foreninger og Folkemødet.

BIKC har tilsagn fra tre store fonde om i alt 65 millioner kroner og mangler kun at kunne fremvise en samarbejdsaftale med kommunen.

Kommunalbestyrelsen forlængede i juni sin principbeslutning om at arbejde sammen med BIKC og Nordliv frem til nytår.