Michael Andersen er solgt

Michael Andersen er solgt
De ikoniske vaser fra Michael Andersen skal ikke længere produceres på Lille Tov i Rønne. Arkivfoto
TOPNYHED | ABONNENT | 13. APR 2023 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
13. APR 2023 • 05:30

Den historiske virksomhed og fabrik, Michael Andersen – Bornholmsk Keramik, er blevet solgt. De nye ejere arbejder fortsat på den fremadrettede strategi, men det er ikke umiddelbart planen at fortsætte på Lille Torv.

Den gamle keramikfabrik Michael Andersen i Rønne er blevet solgt.

Det fortæller Per Andersen, der har været med til at stå for salget af det traditionsrige keramikbrand på vegne af den mangeårige ejer, Solvejg Ussing.

– Virksomheden er blevet solgt til et firma ovrefra. Vi forsøgte længe at finde investorer på Bornholm for at holde det lokalt, men det har ikke været muligt. Efter vi begyndte at lede ovre, gik der til gengæld ikke længe, før vi fandt nogle interesserede, siger Per Andersen.

Michael Andersen, som efterhånden har over 130 år på bagen, overtages nu af firmaet Michael Andersen Ceramics. De er bevidste om, at de har en stor arv at løfte, fortæller ejeren Kasper Møller Christiansen.

– Vi er glade for, at vi ved at sikre os modellerne, formene, arkivet og hædersbevisningerne, som guldmedaljen fra verdensudstillingen i Bruxelles i 1935, kan videreføre arven efter Michael Andersen, siger han og fortsætter:

– Vi arbejder i øjeblikket på den fremadrettede strategi. Der er mange smukke keramikmodeller, man kan relancere, men vi kunne også godt tænke os nogle helt nye design. Vi håber i den forbindelse at kunne etablere et samarbejde med nogle af de mange dygtige keramikere og kunsthåndværkere, der er på Bornholm.

Ejendommen følger ikke med

Virksomheden og lokalerne på Lille Torv sælges hver for sig, hvorfor Per Andersen ikke har noget med salget af bygningen at gøre.

Det står Home for, og ejendommen er i skrivende stund stadig til salg på ejendomsmæglerens hjemmeside til fire millioner kroner. Og det er ikke umiddelbart planen for de nye ejere af butikken at fortsætte på Lille Torv.

– Det er lidt vemodigt at lade bygningen på Lille Torv 7 gå til anden side, men realiteten er, at keramikproduktionen allerede var lukket ned, og bygningen trænger til en grundig renovering, der er bedst overladt til fagfolk. Vi håber, at de nye ejere vil lade charmen ved bygningen bestå, og vi vil følge renoveringen med stor interesse, siger Kasper Møller Christiansen, der endnu ikke vil udelukke noget for fremtiden.

– Alt er stadig åbent, og det er muligt, at vi vender tilbage. Ringede man i gamle dage til omstillingen og bad om Rønne nummer 1, ja så fik man Michael Andersen på Lille Torv 7. Det blev til hele 133 år der, men måske Michael Andersen atter en dag vil befinde sig på Lille Torv og igen være nummer 1 på Bornholm og i resten verdenen.

Tid til pension

Den nu tidligere ejer, Solvejg Ussing, kom for 55 år siden i lære hos Michael Andersen, og da ejeren og barnebarn af Michael Andersen, Sven Michael Andersen, gik på pension i 1993, overtog Solvejg sin tidligere læreplads.

I sommeren 2022 valgte hun så at sætte både fabrik og butik til salg med en ret simpel og udramatisk forklaring.

– Jeg går på pension. Min keramikerkollega Kaj Nielsen, som jeg har kørt stedet sammen med gennem mange år, er også gået på pension, så nu synes jeg også, jeg har alderen til det, fortalte Solvejg Ussing, der har rundet de 70, sidste år til Tidende.


 

Et bornholmsk brand på udenøs hænder

 

Michael Andersens hæderkronede keramikfabrik er et stykke bornholmsk historie med store opture.

 

Keramikfabrikken Michael Andersen kommer på udenøs hænder. En virksomhed ovrefra overtager det ærkebornholmske brand og vil i fremtiden stå for produktionen af keramikken, der siden 1930 har været mærket med Rønnes våbenskjold med de tre fisk, enten som relief, indstemplet eller indridset.

Historien om Michael Andersen går endnu længere tilbage. I 1890 overtog Jens Michael Andersen ejendommen på Lille Torv efter Th. Stibolts Terracottafabrik, og dermed tog et stykke bornholmsk keramikhistorie sin begyndelse.

Michael Andersens keramik har oplevet store opture i sin levetid. Sønnen Daniel Andersen var i begyndelsen af 1900-tallet med til at forme stedets blymajolica-keramik, som høstede stor anerkendelse, og som stadig står for et ypperligt kapitel i dansk keramikhistorie.

Daniel Andersen blev færdiguddannet i 1905 og hentede inspiration i blandt andet det daværende Tjekkoslovakiet og i Østrig. Hans former var ofte inspirerede af naturen med dyrehoveder, sommerfugle, slanger og meget mere på de smukke, farverige vaser og skåle.

Frem til 1916 stemplede fabrikken med grundlæggerens navn, Michael Andersen, i bunden af keramikken. Herefter indførtes stemplet MA&S for Michael Andersen og søn.

Ud over keramik af kunstnerisk høj kvalitet blev der også langet masser af turistvarer over disken hos Michael Andersen. Bornholm var i 1890'erne for alvor blevet en turistdestination, og Michael Andersen producerede i lighed med de andre bornholmske keramikere kopier af runesten, Hammershus og rundkirker.

 

Blymajolica, sortbrændt terracotta, store vaser med smukke, kunstneriske dekorationer og en enkelt rundkirke – produktionen hos Michael Andersen spændte vidt. Arkivfoto

 

Sønnerne tog over

Grundlæggeren af fabrikken døde i 1931, og hans to sønner, Daniel og Michael Andersen – sidstnævnte var handelsuddannet – tog over og formåede op gennem 30'erne at puste mere liv i fabrikken, så man under 2. verdenskrig beskæftigede op mod 80 medarbejdere og eksporterede et stort antal varer til både Europa og USA.

Daniel Andersen, der tidligt i sin karriere havde glimret med blymajolicaen, udviklede i 30'erne persiaglasuren, som i 1935 blev tildelt guldmedaljen på verdensudstillingen i Bruxelles. En stor bedrift for den bornholmske virksomhed.

I 1961 trådte tredje generation ind i firmaet i form af Sven Michael Andersen. Han var søn af Michael Andersen og stod for indførelsen af stentøjsbrænding, hvor man tidligere mest havde gjort sig i terracotta og fajance.

Nordjyden Marianne Starck var kommet til Bornholm og blev en stor profil hos den bornholmske keramikfabrik. Hun var i mange år kunstnerisk leder, mens Sven Michael Andersen var direktør.

I 1993 overtog keramikeren Solvejg Ussing sin læreplads og blev ejer af Lille Torv 7. Det skete i en periode, hvor keramik ikke var det mest hotte, men op gennem nullerne og i særdeleshed i 2010'erne er keramikken igen blevet allemandseje – og store samlerobjekter.

Det har givet nyt liv til flere af de gamle forme fra Michael Andersen, som er blevet fundet frem igen på Lille Torv 7 og er blevet produceret i stor stil. Det gælder blandt andet de riflede vaser og Knud Basses fantastiske rosentorns- og æblegrensvaser.

Den største efterspørgsel og hype, som for alvor hittede frem mod 2020, er efterfølgende klinget en anelse af, men Michael Andersen er stadig et godt og velkendt brand, som det altså er lykkedes at få solgt til en udenøs køber.

I 2023 bliver keramikfabrikken dermed løftet væk fra Lille Torv. Destinationen er endnu ukendt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT