Manglende kontrol af polske turbåde: Det skal der slås ned på

Manglende kontrol af polske turbåde: Det skal der slås ned på
En betjent fra Fiskerikontrollen arbejder på omtalte polske turbåd i Hasle Havn i maj. Foto: Fiskeristyrelsen
NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2023 • 05:30

Fiskeristyrelsen har ikke foretaget yderligere kontroller af polske fisketurbåde, der lægger til i Hasle Havn, efter 11 lystfiskere i maj fik bøder for at have fanget ikke mindre end 426 torsk over to dage. Det møder kritik fra havnefogeden, der oplyser, at turbådene har befundet sig i havnen siden.

Da Fiskeristyrelsen en sen torsdag aften i maj kontrollerede 11 lystfiskere på en polsk turbåd, der lå fortøjet i Hasle Havn, fandt betjentene ikke mindre end 426 torsk om bord.

Styrelsen selv beskrev i en pressemeddelelse hændelsen som en 'grov overtrædelse' af fiskerilovgivningen, da man ifølge reglerne kun må fange én torsk per mand per dag. Og da de ombordværende lystfiskere kun havde været afsted i to dage, fik de hver en bøde på 2.500 kroner - og to torsk, som de var berettiget til.

Men nu viser det sig, at Fiskeristyrelsen ikke har foretaget kontrolbesøg på turbåde i Hasle Havn siden den omtalte kontrol i maj.

Det oplyser styrelsen i en mail til Tidende.

Det faktum får havnefogeden i Hasle Havn op af stolen - for ifølge ham har der været anløb af polske turbåde siden den 25. maj, hvor de mange hundrede torsk blev konfiskeret.

– Jeg synes helt klart, man skulle lave langt flere kontroller på dem. Det kan jo ikke passe, at hr. og fru Danmark her på Bornholm kun må fange én torsk, mens turbådene sælger ture herop for at fange en hel masse torsk, siger Denni Bjerregaard Chemnitz og tilføjer:

– Det synes jeg personligt er noget, der skal slås ned på. De kan jo følge bådene på Marinetraffic, så de ved jo godt, hvornår bådene kommer hertil.

Så der er alle muligheder for at lave kontrol?

– Ja, det er der bestemt. De kan følge dem hele vejen fra Polen, til de er ud for vores kyster, til de går ind i vores havne, siger han.

Er du bekendt med, om der har været mange torsk med på bådene?

– Det kan jeg ikke vide, for det vil de selvfølgelig holde under dækket.

Ifølge Fiskeristyrelsen har der ikke været konstateret overtrædelser på turbåde i danske farvande siden sagen i Hasle i maj.

– Turbådene som overnatter i Hasle har dog vores særlige opmærksomhed, og vi har et fortsat godt samarbejde med øvrige relevante myndigheder til at holde øje med aktiviteterne på havnen, skriver Fiskeristyrelsen i sin mail til Tidende, hvor de også tilføjer:

– Vi har desuden taget kontakt til vores polske kolleger for at gøre dem opmærksomme på de konstaterede overtrædelser på den polske turbåd.

Styrelsen: Fortsat fokus

På Hasle Havn har Denni Chemnitz ligeledes taget kontakt til Fiskeristyrelsen og informeret dem om, at der har været polske turbåde inde i havnen.

Tidende har derfor opfølgende spurgt Fiskeristyrelsen, om de har modtaget informationerne fra havnefogeden.

Vicefiskeriinspektør Steen Majland fra den regionale fiskerikontrol i region øst bekræfter, at havnefogeden har henvendt sig til fiskerikontrollørerne på Bornholm med information om anløb fra polske turbåde.

– Dialogen med havnene og relevante myndigheder samt borgeranmeldelser af ulovligt fiskeri har stor værdi og indgår i den samlede vurdering og prioritering af, hvor vi bedst bruger vores kontrolressourcer til at konstatere og sanktionere ulovligt fiskeri, skriver han i en mail til Tidende.

Steen Majland slår endnu engang fast, at turbådene 'har vores fortsatte fokus'. Derudover fortæller han, at den polske fiskeristyrelse har oplyst, at den blandt andet har gennemført en kontrol i juni.

Tilbage på Hasle Havn kan Denni Bjerregaard Chemnitz konstatere, at noget på turbådene har ændret sig siden sagen i maj.

– Før i tiden havde de altid fiskestængerne oppe på dæk, så man kunne se, det var en fiskerbåd. Nu har de fjernet stængerne, hver gang de kommer ind.

Det har du observeret?

– Det har jeg observeret.

Siden der var den sag?

– Ja, præcis. Der er ikke nogle af de både, der kommer ind med stænger længere, siger Denni Chemnitz.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT