Kongemindet er lukket, vil nogen hjælpe med at få det genåbnet?

Kongemindet er lukket, vil nogen hjælpe med at få det genåbnet?
Når Kongeminder skal restaureres bliver ståltoppen taget af tårnet med en kran. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 14. JUN 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. JUN 2022 • 05:30

Toppen skal af Kongemindet ved Rytterknægten, når stålkonstruktionen oven på det 13 meter høje granittårn skal restaureres, hvilket der – forhåbentlig – bliver taget hul på i efteråret.

 

"Bornholms Regionskommune lukker pr. 1. juni 2022 for publikumsadgangen til Kongemindet ved Rytterknægten".

Med denne opslåede besked ved turistattraktionen annoncerede kommunen inden lukningen over for publikum, hvordan landet ligger og tårnet står, idet den også oplyste, at forventningen er, at tårnet igen kan åbne for besøgende til næste år.

Sagen er, at stålkonstruktionen øverst på tårnet trænger til en grundig restaurering, oplyser leder af regionskommunens ejendomsservice Kim Eilif Rasch Pedersen til Tidende, idet han også kan oplyse, at der rent faktisk ikke kommer til at ske noget som helst på denne side af sommerferien.

Han fortæller, at processen er blevet forsinket på grund af et presset marked. Det har simpelthen været svært at få nogen til at påtage sig opgaven.

– Efter sommerferien udbyder vi opgaven igen gennem vores rådgiver, siger han.

– Vi har faktisk udbudt den én gang før, hvor vi ikke fik nogen tilfredsstillende bud på det, så vi har ventet lidt, men nu håber vi, at markedet måske har stabiliseret sig, så vi forsøger igen efter sommerferien.

I har simpelthen ikke kunnet finde nogen, der kunne påtage sig opgaven?

– Sådan tolker vi det i hvert fald, for den blev udbudt for cirka et år siden, men dem, vi indbød, valgte ikke at give nogen pris, fortset fra et enkelt firma. På den baggrund tolkede vi, at der simpelthen ikke var konkurrenceudsættelse nok, så vi valgte at annullere udbuddet, vende skråen og se på mulighederne. På den baggrund genudbyder vi opgaven igen på den anden side af sommerferien.

Allerede i 2010 tog Tidende dette billede og konstaterede: "Kongemindet på Rytterknægten forfalder". Arkivfoto: Henning Sigvardsen

 

Nyt tårn skrinlagt

Men I har allerede lukket for tårnet, det må vel være, fordi I vurderer, det kan være farligt at bevæge sig op i det?

– Jeg vil kalde det rettidig omhu. Vores rådgiver vurderede, at vi skulle overveje at gøre det, og selv om det endnu ikke er så slemt, at det er ved at styrte sammen om ørerne på folk, og der ikke er tale om en udpræget sikkerhedsrisiko, så påvirker naturens pres hele tiden sådan nogle stålkonstruktioner, og på et tidspunkt når vi en grænse, hvor vi ikke længere har det under kontrol. På den baggrund valgte vi at lukke ned og så skal vi have gang i udbudsprojektet igen, siger Kim Eilif Rasch Pedersen.

Og når I finder nogen til at påtage sig opgaven, er det så korrekt forstået, at en stor kran skal løfte stålkonstruktionen ned, så den kan blive kørt et sted hen og restaureret?

– Ja, altså rent faktisk har vi brugt mellemperioden til at finde ud af, om vi kunne bygge et nyt tårn og sætte det op frem for at restaurere det gamle. Det kunne rent tidsmæssigt have afkortet processen, for så kunne man bygge tårnet hjemme på en fabrik, fjerne det gamle og montere det nye. Det har vi haft nogle rådgivere til at regne på, men det endte med, at de anbefalede en restaurering, og derfor bliver der tale om et genudbud.

Kim Eilif Rasch Pedersen fortæller, at ståltårnet kun er monteret med fire bolte, en i hvert hjørne, så løsner man dem og har en kran, der er stærk nok, kan man altså løfte det af.

– Og faktisk har nogle af vores ældre medarbejdere fortalt, at det gjorde man også en gang i 1980'erne, hvor tårnet blev løftet ned på parkeringspladsen, hvor man så behandlede det på forskellig vis, inden man løftede det på plads igen. Men denne gang vil vi køre det væk i forbindelse med restaureringen både af hensyn til arbejdsmiljøet og de mange turister, der kommer i skoven.

Politikerne bestemmer

Og tårnet skal være tilbage på plads i 2023?

– Jeg håber meget, det står klar, når sæsonen åbner omkring påske næste år, siger Kim Eilif Rasch Pedersen.

Han gør opmærksom på, at for at projektet overhovedet kan realiseres, kræver det, at politikerne i kommunalbestyrelsen beslutter at bevilge pengene til det.

– Det regner jeg jo med, at de gør, for det er et helt nødvendigt tiltag, siger lederen.

– Men alle anlægsbevillinger i regionskommunen skal godkendes politisk.

Det 13 meter højt granittårn blev bygget i 1856 til minde om Frederik VII og grevinde Danner, som besøgte Bornholm i 1851, og da den omkringliggende skov efterhånden skød i vejret og tog udsigten, blev tårnet i 1899 forhøjet med den ni meter høje jernkonstruktion, som altså trænger til en restaurering.

Rytterknægten er Bornholms højeste punkt og ligger 162 meter over havet.