Kommunen anbefaler affaldsøer

Kommunen anbefaler affaldsøer
Står det til kommunen, skal et nyt affaldsudbud indeholde en implementering af affaldsøer som disse. Foto: Bofa
NYHED | ABONNENT | 27. FEB 2023 • 15:56
NYHED | ABONNENT
27. FEB 2023 • 15:56

Står det til kommunens administration, kommer den bornholmske affaldsfremtid stadig til at involvere affaldsøer. Det fremgår af direktørens indstilling, der også anbefaler, at udbuddet deles i to.


Det nye affaldsudbud begynder nu at tage form.

Det fremgår af dagsordenen til natur,- miljø- og planudvalgsmødet onsdag, hvor andet punkt omhandler den nye affaldsordning.

– Efter kontraktophævelsen med HCS, skal der planlægges en ny affaldsordning. Den 1. februar 2023 gav natur-, miljø- og planudvalget input til, hvordan den nye affaldsordning skal udformes efter at have modtaget en orientering fra Dansk Affaldsforening, står der i punktet.

Og de inputs har fået kommunens administration til at indstille og anbefale en ordning, der minder om den, der tidligere var planlagt, men med mindre justeringer, lyder det.

Anbefalingen består af 10 punkter, hvor det blandt andet indstilles, at "Den nye affaldsordning skal bestå af tre beholdere til dem, der kan have egne beholdere (i alt 12 fraktioner (affaldstyper), miljø’er til dem, der ikke kan have egne beholdere (11 fraktioner), samt miljø’er til sommerhusområder og sommerhusaftaleområder (11 fraktioner)".

Det betyder altså, at administrationen anbefaler at arbejde videre med at implementere de omtalte affaldsøer, som også var en central del af den løsning, som HCS skulle være startet på.

Udbud deles i to

Det fremgår desuden, at udbuddene opdeles i to. Et til indsamling og et til indkøb af materiel (spande, affaldsøer mv.).

Det er anderledes fra det seneste udbud, der var samlet under én paraply. Under fordelene ved at dele udbuddet i to nævnes blandt andet, at det bliver lettere at vurdere tilbuddene, når de er adskilt, da man kun skal koncentrere sig om ét emne ad gangen, samt at den samlede løsning bliver muligvis bedre, da man ved at opdele udbuddene kan vælge hhv. det bedste indsamlingstilbud og det bedste beholder-tilbud. Er der kun ét samlet tilbud, vil der være en risiko for, at det bedste tilbud f.eks. ikke har den bedste beholderløsning, selvom det bedste tilbud samlet set får den højeste vurdering, lyder det i sagsfremstillingen.

Ulempen skulle derimod være, at når der skal laves to udbud i stedet for et, vil det være mere tidskrævende og kræver større koordinering.

Prisen vægter det samme

Et område der har været diskuteret vedrørende et nyt udbud er også, hvordan tildelingskriterierne i udbuddet vægtes.

Da HCS vandt affaldsudbuddet i 2021 vægtede prisen 50 procent, og selvom de scorede lavere point i de resterende tre kategorier end Fugato, endte de med at vinde opgaven grundet deres laves pris.

En fordeling som blandt andre René Danielsson (DF) har været kritisk over for.

– Jeg kunne godt lide måden, man gjorde det på sidste gang, men jeg er måske ikke helt enig i, hvordan tildelingskriterierne blev prioriteret. Prisen blev vægtet alt for højt sidste gang, har politikeren tidligere sagt til Tidende.

I det nye udbud anbefales det dog, at prisen stadig skal vægte 50 procent. De resterende 50 procent kaldes kvalitet og dækker over affaldsfaglig løsning, klima og miljø samt uddannelse og arbejdsmiljø. Her sker der en lille ændring, hvor den affaldsfaglige løsning vægtes en smule lavere, mens klima og miljø vægter tilsvarende højere i det nye udbud.

– I dette udbud ligger den affaldsfaglige løsning forholdsvist fast. Det vil sige, at modsat sidst skal tilbudsgiveren ikke selv komme med et forslag til, hvordan den affaldsfaglige løsning bør se ud. Derfor giver det mening, at pris vægtes med 50 procent frem for f.eks. 40 procent, da vi ikke kan forvente at få en bedre affaldsfaglig løsning ved at sænke vægtningen af pris, lyder det i sagsfremstillingen.

Ifølge sagsfremstillingen skal den nye indsamlingsordning starte senest den 1. januar 2025 for alle. Det vil sige, at ingen borgere skal være på den gamle (nuværende) ordning efter 1. januar 2025.

De resterende seks punkter kan læses i sagsfremstillingen på kommunens hjemmeside.

Det oplyses også, at Bofa forventer at påbegynde arbejdet med udbuddet umiddelbart efter politisk godkendelse af ovenstående, således at et udbudsresultat kan fremlægges til politisk godkendelse i løbet af efteråret 2023.