Høsten står for døren – en ting er mindre end forventet

Høsten står for døren – en ting er mindre end forventet
Nogle af majsplanterne på denne mark ved Vang er begyndt at få en brunlig farve. Foto: Katrine Westh Sørensen
ERHVERV | Mandag 9. september 2024 • 19:00
ERHVERV | Mandag 9. september 2024 • 19:00

I denne uge begynder majshøsten. Majsplanten i sig selv ser 'ret lovende ud' - men kolberne, hvor mest af næringen sidder, er mindre end forventet på nuværende tidspunkt, lyder vurderingen fra en planteavlskonsulent.

"Landmand: Majsen har været frygtelig bagud - jeg satser på middeludbytte."

"Landmand med 300 køer: Det formidabelt gode græs kan ikke kompensere for ringe majs."

"Afgrøder i Sønderjylland hårdt ramt: Majsen sopper i vand på de lave jorde."

En hurtig søgning på ordet "majs" på Landbrugsavisens hjemmeside viser flere artikler, der alene i overskrifterne tegner et billede af en tvivlsom forestående majshøst.

Men på Bornholm ser majsen 'ret lovende ud,' lyder den umiddelbare vurdering fra planteavlskonsulent i VKST Torben Videbæk, der løbende besigtiger de bornholmske majsmarker.

– Umiddelbart ser majsen ud til at have det godt herovre. Vi har ikke fået nær så meget vand, som de har fået ovre. Vi har også haft det varmt, så egentlig ser majsen rigtig, rigtig flot ud på Bornholm, siger han.

Kolberne er små

Der er dog et enkelt men. For i de marker, Torben Videbæk har besøgt på det seneste, har selve majskolben været 'lidt lille' - faktisk lidt mindre end forventet, fortæller han.

– Den er lidt ude af proportioner, for planten er lidt længere fremme modningsmæssigt end kolben. Men lad os se hvordan det arter sig, når vi skal til at høste den. Egentlig er planten to meter høj her på Bornholm - det er ikke det, jeg har set på den anden side af vandet, når de har snakket om majs. Den ser ret flot ud her på Bornholm, lyder det fra Torben Videbæk.

Kan man måske sige, at det er et af de steder i Danmark, hvor majsen ser bedst ud?

– Det kan man måske godt gå hen at sige. Så mange majsmarker andre steder i landet har jeg heller ikke set, men den er i hvert fald fin at se på, når man kører forbi markerne. Der er så det med kolben, og det er trods alt der, det meste af næringen sidder. Vi ved først, hvordan kolben bliver, når vi har fået majsen kørt i stak, siger Torben Videbæk.

– Men de udvikler sig hele tiden, så jeg håber, vi får nogle fine, store kolber. Der sker stadigvæk meget derude fra dag til dag med det her varme vejr og god solstråling. Så planten laver noget hele tiden - så længe bladene er grønne, lyder det videre.


På Bornholm ser majsen 'ret lovende ud,' lyder den umiddelbare vurdering fra planteavlskonsulent i VKST Torben Videbæk, der løbende besigtiger de bornholmske majsmarker. Foto: Katrine Westh Sørensen

 

Høsten går i gang

Torben Videbæk fortæller videre, at de første majsplanter bliver høstet i denne uge omkring Hasle, hvor planten er meget moden. I de marker, han har besigtiget, har det faktisk været for sent at gå i gang med at ensilere majsen.

– Den bliver nok bare taget som kolbemajs, hvor man bare river kolben af. Den så ret flot ud deroppe, fortæller planteavlskonsulenten.

Der er to slags måder at høste majs på. På Bornholm bliver 90-95 procent af majsen taget som helsæd, hvor hele planten - inklusiv kolben - bliver snittet og kørt i en stor stak på gården. Kun 5-10 procent bliver høstet ved, at man kun høster kolberne og lader selve planten blive stående på marken.

– Det ændrer sig lidt fra år til år efter hvor meget mad de har, siger Torben Videbæk og tilføjer:

– De har fået en god græshøst indtil videre, så det kan godt være, at flere vil mene, at de ikke behøver at ensilere majsen men bare tager kolberne. De har fyldt godt op med græs, så der er ikke så meget plads til majsstakkene, og det fylder mindre, når man bare tager kolberne. Det kan godt være, der er nogle, der vil excellere med det i år. Men det tror jeg ikke, de har taget stilling til endnu.

Hvor stor en del af koens føde er majs?

– Normalt plejer vi at have en ret høj majsandel på Bornholm, da det under normale omstændigheder er tørt om foråret og sommeren, og så kan vi ikke være sikre på græsudbyttet. Så derfor er majsandelen som regel stor, fortæller planteavlskonsulenten, der vurderer, at der er omkring 3.000 hektar mark med majs på Bornholm.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT