Her er PLE's konkurrent til megaopgave på kasernen

Her er PLE's konkurrent til megaopgave på kasernen
Der er et stort byggeri på vej til Almegårds Kaserne. Arkivfoto
NYHED | 13. JAN 2023 • 09:15
NYHED
13. JAN 2023 • 09:15

To virksomheder er blevet prækvalificerede til at byde på den kommende opgave på Almegårds Kaserne.

 

I slutningen af maj forventes det kommende byggeri på Almegårds Kaserne til knap 190 millioner kroner at gå i gang.

To virksomheder er allerede blevet prækvalificerede til at byde på opgaven, og det bornholmske firma PL Enterprise er en af dem.

– Hvis vi får arbejdet, vil det blive den største enkeltopgave for os. Sammenligner man med byggerier i nyere tid, så vil opgaven for os være større end Campus Bornholm, udtalte ejer og direktør i PL Enterprise Jens Koefoed til Tidende torsdag.

Det er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har stået for at prækvalificere virksomheder. Det går ud på, at man efter en række kriterier blandt de interesserede virksomheder udvælger dem, man mener er egnede til at kunne byde på opgaven.

Og PL Enterprise får konkurrence af den svenske entreprenørvirksomhed NCC, der opererer i hele Norden, som også er blevet prækvalificeret.

Lokalt afslag

PL Enterprise er ikke den eneste lokale virksomhed, der havde interesse i opgaven og søgte om at blive prækvalificeret til at byde. Også Jens Møller Gudhjem havde ansøgt men 'var ikke en konditionsmæssig ansøger, og har fået afslag.' Det oplyser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i en mail til Tidende.

– Der er nogle kriterier for nogle kontraktstørrelser, man skal kunne opfylde. At man havde nogle tidligere entrepriser på over 50 millioner, forklarer Morten Iversen, der er direktør i Jens Møller Gudhjem.

Det har I ikke haft?

– Nej, men vi har haft nogen, der var meget tæt på. Så kan man diskutere, om det er uden eller med ekstra arbejde.

Men at være tæt på er altså ikke nok til at blive godkendt, og ansøgningen fik afslag.

– Vi ville meget gerne lave den opgave, så vi prøvede. Vi vidste godt, den var meget tynd i kanten, men vi tog chancen, for det kunne jo være, de havde sagt ok.

Hvis Jens Møller Gudhjem var blevet prækvalificeret og havde vundet opgaven, havde det klar været firmaets største.

– Det ville suverænt have været den størst opgave, hvis vi havde fået den. Jeg mener stadig godt, vi kunne have løst den. Så det er selvfølgelig ærgerligt, men det er jo fair nok.

Tre store byggerier

Byggeriet handler ifølge koberstløjtnant Ulrik Skytte om at udvikle kasernen og gøre den tidssvarende. Ved onsdagens fælles nytårsparole for de bornholmske beredskabsmyndigheder sagde han blandt andet, at man ikke kan være bekendt at byde soldaterne de nuværende indkvarteringsforhold, hvor soldaterne bor to sammen på et værelse bag punkterede ruder.

Det nye byggeri – eller rettere tre store byggerier, en til hver af de tre eskadroner – skal ligge i kasernens sydøstlige hjørne, som er det eneste område, hvor der endnu er plads indenfor hegnet.

Byggeriet på kasernen er blevet benævnt garagebyggeri, men det er meget andet end garager og værksteder til kasernens mange køretøjer. Det handler også om indkvarteringsfaciliteter, kontorer, undervisningslokaler og meget andet.

Der er licitation den 21. februar, og byggeriet forventes ifølge tidsplanen at være afsluttet i 2025.