Havneformand tror på projekt – bestyrelse holder vejret

Havneformand tror på projekt – bestyrelse holder vejret
– Jeg tror, man er nået dertil, hvor man bare gerne vil have, at der sker noget, og at der er nogen, der bygger og leverer nye boliger på Bornholm, siger Bjarne Hartung Kirkegaard. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. MAR 2023 • 05:30

Bestyrelsen for Nexø Havn holder vejret, for vil kommunalbestyrelsen lave den nødvendige lokalplan, der kan sikre nybyggede boliger?

Jo, han tror skam på, at projektet nok skal blive til noget, formanden for Nexø Havn – og at der altså inden for en overskuelig fremtid vil blive bygget 100 nye boliger på havnen og etableret 10 erhvervslokaler.

Det siger det mangeårige medlem af kommunalbestyrelsen for Kristendemokraterne og formand for bestyrelsen i havnen, Bjarne Hartung Kirkegaard, til Bornholms Tidende.

Et afgørende element i projektet er, at en ny lokalplan for havnens område kommer godt igennem kommunalbestyrelsens behandling, hvilket vil kunne skabe mulighed for realiseringen.

– Og det tror jeg, vil ske, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Han påpeger, at der har gået et langstrakt proces forud for dér, hvor sagen nu står.

– Projektet med boliger på Nexø Havn var i gang allerede, da jeg tog over som formand for havnen den 14. april sidste år, siger han.

– Tidligere har der jo været snak om blandt andet bibliotek, borgerservice, hotel og hvad ved jeg ude på molen, men så kom det til at handle om boliger, og nu er vi bare endnu længere fremme med det efter diverse forhandlinger. Og ja, Gefion Group står klar til at bygge 100 boliger, hvoraf de 80 procent skal være fleksboliger og de 20 procent helårsboliger – og dertil 10 erhvervslejemål.

Sidstnævnte vil være målrettet lettere erhverv, om det så er butikker, et turistkontor, en kiosk, en café eller lignende, siger havneformanden.

– Kommunen barsler jo også med en strandpark lige i området, så vi får både by, strand og havn samlet, og der vil et boligprojekt passe fint ind.

Afgørende

Han opsummerer, at rigtig mange i forvejen taler om, at det er vigtigt med flere boliger på Bornholm – også Østbornholm.

– Det her er så en af de muligheder, der er, siger han.

– Og nu skal projektet og lokalplanen videre i det politiske miljø. Den kommer inden så længe først til behandling i Natur-, Miljø- og Planudvalget og siden i kommunalbestyrelsen. I første omgang skal der tages stilling til, om fordelingen med 80 fleksboliger og 20 helårsboliger kan godkendes. Det er den mulighed, der ligger, og jeg mener, at det handler om at bide til bolle nu, og gør man ikke det, så stopper showet.

Den fordeling er simpelthen afgørende?

– Ja, den er altafgørende.

Hvorfor?

– Fordi vi har kørt et langt forløb og fundet frem til, at det er muligheden i forhold til, hvad Gefion Group kan strække sig til, og hvad, jeg fornemmer, det politiske system vil strække sig til.

Var Gefion allerede involveret, da du kom til?

– Ja, det var de.

Tør du sige på en skala på 1 til 10, hvor meget du tror på, at det her projekt vil blive en realitet?

– Jeg er ikke sikker på, at det er hele kommunalbestyrelsen, men næsten den hele, der er positiv – der er nogle, som overvejer lidt i øjeblikket, tror jeg.

Du tror, et flertal i kommunalbestyrelsen vil vende tommelfingeren op?

– Ja, for jeg tror, man er nået dertil, hvor man bare gerne vil have, at der sker noget, og at der er nogen, der bygger og leverer nye boliger på Bornholm.

Holder vejret

Og du er er overbevist om, at Gefion vil springe til, hvis lokalplanen bliver vedtaget, og muligheden melder sig?

– Ja, vi har lavet en betinget aftale med Gefion om, at sker det, så kører de på. De er også allerede i gang med de der småting, man kan starte med – altså afdække støjkravene, udføre støjmålinger, finde ud af, hvor antennen på toppen af siloen skal være, når siloen bliver revet ned, og andre ting, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Nu spørger jeg dig så igen: På en skala fra 1 til 10, hvor meget tror du på, at det her vil komme til at ske?

– Jamen, det afhænger helt af kommunalbestyrelsen, og det er derfor, vi holder vejret i Nexø Havns bestyrelse.

Jo, men du har lige sagt, at du tror, at hovedparten af kommunalbestyrelsen vil sige ja?

– Det tror jeg også. Jeg er ikke spåmand, men jeg tror på, det går igennem.

Og hvornår vil boligerne i givet fald stå klar?

– En lokalplansbehandling varer gerne 10-12 måneder. Men vi gjorde sådan set allerede klar til det i januar, så vi er allerede godt i gang med at få detaljerne på plads. Og så kan man spørge: Kan boligerne sælges? Til det vil jeg sige, at jeg tror ikke på, at Gefion bygger nogle boliger, de ikke tror på, kan sælges. De har orienteret sig og talt med ejendomshandlere rundt om på Bornholm, og er der ikke nogen ovrefra, der vil købe dem, så er der måske nogle fra Bornholm, der vil, og så bliver der andre boliger ledige der, hvor de boede – og der er totalt brug for flere boliger på Bornholm, slår Bjarne Hartung Kirkegaard fast.

 

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag: Timeprisproduktet, Det Frie Valg, er denne dag 67 procent billigere end kvartalsprisproduktet, Det Enkle Valg. Overvejer du at skifte, så tøv ikke med at ringe 56 90 00 00 og få en kvalificeret elsnak. Opdateret 00.14. Næste opdatering 13.14.

Bornholms energi og forsyning